Fyra vackra mål räckte inte borta mot Almtuna

VIK var steget före AIS under halva matchen.

Trots bitvis övertygande spel och ledning med 3-1 och 4-2 förlorade VIK borta mot Almtuna på onsdagskvällen med 6-4. Detta efter alldeles lysande offensivt spel i de två första perioderna.

Sällan har man sett tre så vackra VIK-mål på kort tid i första perioden:

1-0 till VIK efter mycket snygg upprullning där Oscar Pettersson var sist på pucken efter lysande förarbete av Alex Lindelöf och Kevin Weiskog. Däremellan hann skickliga lånet Christian Blomqvist kvittera i power play.

2-1 kom efter ny läcker gulsvart kombination. Johan Skiöld visade sina känsliga handleder då han vickade upp en puck på backhand i krysset, friställd av Fredrik Hetta och Anton Brandhammar. Robin Nilsson var arkitekten bakom målet med en lysande djupledspassning. Spelglädje.

3-1 kom efter klapp-klapp-spel då Manne Mattisson och Jesper Andersson serverade Adam Lidström öppet mål. Spelglädje. På de första tre målen var det svårt att hänga med på läktaren vem som var sist på pucken. Så snabbt ska det gå.

Almtuna kontrade sedan i andra perioden elegant in 3-2 där Dahlbom lämnades ensam på ett friläge. Marcus Bergman visade sedan sin klass då han i fullt fart sprätte upp en puck i bortre krysset fram till 4-2. VIK hade i detta läget skapat fler chanser i 5-mot-5 mot Almtuna.

Dahlbom hade inte en av sina bättre kvällar då pucken inte ville fastna på honom, och AIS gick fram till 4-4, olycksminut där.

I sista fick AIS åter spelade 5-mot-3 och till slut blev alla PP för AIS för mycket. VIK tappade orken, vilket skotten 6-3 till AIS vittnar. AIS gjorde 5-4 och 6-4, kanske var de inte helt otagbara.

SAMMANFATTNING

Första 30 minuterna av matchen var väldigt bra i anfallszon. Alla fyra kedjor hittade kombinationer och att sätta fyra klassmål borta mot ett allsvenskt lag är inte fy skam.

Fredrik Hetta verkar kunna ha förmågan att även leverera riktigt vassa framspelningar. Robin Nilsson var lysande bitvis och hans precisa långpassningar är en fröjd för ögat. Anton Brandhammars backhandspassning till Skiölds 2-1-mål visar på klass och känsla.

Små frågetecken i afton för målvakts- och försvarsspelet i denna match. Men det är svårt att dra för stora växlar efter bara några matcher. Box play behöver bli bättre, verkar ha svårt att boxa ut i ibland. Backarna var också alldeles för snälla runt kassen och lät AIS:arna stå fritt och styra och ta returer.

Det märks att detta lag är konstruerat för att spela i anfallszon så mycket som möjligt. Utmaningen blir att skapa en solid defensiv.

Domaren hade kanske ingen briljant dag. Letade utvisningar, och tyvärr hittade han mest VIK:are. Det störde betänkligt rytmen i Gulsvart. VIK fick bara tre power play mot Almtunas sju, där avgjordes kanske matchen.

Med tanke på att detta var fjärde matchen på sex dagar för VIK var det inte så konstigt att laget tröttnade i tredje. Samtidigt saknade AIS en hel del spelare, nio stycken. Men Christan Blomqvist var ju en klasspelare de fick in…