Tingsryd orkade i första perioden men sedan tog VIK över då Frycklund & Co. åter visade väldig styrka i svår bortamatch

Män med bokstäver på bröstet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Stekheta Västerås tog sin nionde trepoängare på de tio senaste matcherna på onsdagskvällen i Tingsryd. VIK vann med 5-2 efter den överlägset bästa insatsen undertecknad någonsin sett VIK gjort i den svåra bortamatchen djupt in i den småländska skogen.

TAIF kom ut hårt i första perioden. De märktes att smålänningarna varit väldigt formstarka. Men VIK höll ändå TAIF ganska mycket på utsidan och Ersson behövde inte briljera så mycket.

Istället utnyttjade VIK att hemmalaget tokkörde och genom bra passningar och spelvändningar skapade VIK en del högkaratiga målchanser. Tex Williamsson var helt fantastiskt då han stoppade Skedung efter en briljant lång sidledspass av Skinnars.

Även Benker, Lindberg och Frycklund brände mer eller mindre frilägen. Men mot så bra målvakter som Tex måste det alltid till något extra eller ”kontsigt” som vid 0-1 VIK efter bra nätnärvaro av Ringström och turlig studs på grönt i mål efter skott av Skinnars.

Taif var dock bra i första perioden och åkte en massa skridskor och bet sig fast i VIK:s zon.

1-1 kom inte orättvist efter 11.28 efter en ovanlig retur från Ersson. Younan släppte Tallberg och rusade istället mot pucken på blå. Östman verkade inte med på att Younan tjuvrusade och Tallberg blev helt ren från hörnet. Verkade vara en styrning och Ersson tappade retur och öppet mål för #26 Tallberg, som för övrigt var väldigt bra för TAIF.

Totalt sett en ganska jämn första period i Tingsryd. Tex Williamsson gjorde några fantastiska räddningar då VIK fick spelvända mot Tingsryd som var lite hungrigare och ville föra. 12-12 skott.

VIK kom dock mot slutet i första och den Stora Frågan var om Taif skulle orka köra så här i 60 min?

VIK kom ut starkt i andra. I PP kunde Marcus Bergman styra in Kalle Östmans direktskott fram till 1-2. Just förmågan att skjuta välplacerade direktskott är ytterligare en styrka hos Östman.

Rättvist 1-3 VIK efter backskott Younan efter 32 minuter, förarbetet stod Frycklund för, som var så där ruskigt bra denna kväll mot laget han fick sparken från tidigare.

VIK dominerade i andra i Tingsryd. 16-5 i skott och 3-1 i mål inför sista. Imponerande i svår bortamatch.

I tredje kom 1-4 i PP Fredda J efter bra pass av Frycklund. VIK hade kanske lite flyt med domaren i någon sekvens och Tingsrydspubliken vansinnig.

TAIF reducerade till 2-4, men de orkade inte riktigt få till en riktigt bra offensiv i slutet. 2-5 i tom kasse efter att Hetta var kall och serverade Freddan gata mot öppet mål.

SAMMANFATTNING

VIK är ett jättebra lag. Så enkelt är det. De pumpar slut på sina motståndare i match efter match. I afton kändes det nästan som Tingsryd bara orkade med i VIK:s tempo i en period, den första.

VIK:s bredd och fysik var som vanligt ett segervapen. Jonas Liwing fick mest istid i VIK med 19:03. Hela sju spelare i TAIF hade mer istid och fem låg mellan 20-23 minuter. Inte undra bra att många lag blir stumma i sista mot VIK då.

När både Mikael Frycklund och Kalle Östman, toppcenterduon, är på spelhumör blir VIK väldigt svåra att tas med. Frycklund var urstark på pucken och slog en hel del fina passningar och noterade för två assist.

Sebastian Benker gjorde inga poäng med forwarden flög över isen med sin nyvunna puckkontroll. Benker är verkligen på gång nu efter en något trög start.

Fredrik Johansson var het tillsammans med Frycklund och Lindberg i en kedja som verkar komma allt mer, även om Lindberg var ganska anonym just ikväll. Kaptenen gjorde två mål och sköt fem skott på mål.

Alla målen i afton föregicks av bra trafik runt den fenomenale Tex Williamsson. Vid första målet crashade Acke Ringström nät. 1-2 styrde Bergman in framför Tex. 1-3 bakom en skymd Tex på Younans välplacerade långskott. Vid 1-4 sopade Freddan J. in en retur framför kassen.

Alltså kan VIK både göra smutsiga mål och finare mål via exempelvis skott från distans och via kombinationer. Också en styrka.

Återigen imponerade backarnas ”puck-management”. Detta med väldigt bra balans i avvägningarna; ska jag spela enkelt ur zon? Eller ska jag hålla i pucken? Eller finns utrymme att försöka slå en svårare passning? Plus krispiga och precisa passningar på blad.

Åter tvingade lagets fina försvarsspel att motståndarna, även i denna match, mest fick förlita sig på soloförsök i en hög utsträckning.

Sen att man har en så bra sjundeback som Kenny Källström som fick spela 9.32 och gjorde åter de små sakerna rätt i egen zon. Tog helt enkelt pucken av en motståndare vid ett tillfälle på ett imponerande sätt.

Backen Max Lindroth (ex-Troja) imponerade för övrigt dock stort i TAIF. Hämtades alltså från Hanhals (!) nyligen. Gäller som sagt att ha stenkoll för att fånga guldfynden i Ettan…