De tänkta producenterna klev äntligen fram – och det ordentligt – då VIK vände 3-0 till 4-8 i Kristianstad med het Benker i spetsen

Sebastian Benker klev fram ordentligt och gjorde tre fina poäng mot Hästen och nu måste fler följa efter. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Västerås stod för en mäktig vändning i Kristianstad på onsdagskvällen. Underläge 3-0 vändes till seger med 4-8 då allt lossnade efter Lunsjös 3-1-reducering 25 minuter in i matchen.

VIK började klart bäst första fem och Benker och Tessier skapade direkt saker. VIK var redo från start och det var bra fart på grejerna första bytena.

Men försvarsspelet fortsatt suspekt då KIK fick två fria i slottet vid 1-0 på deras nästan första chans efter 5.40. Pappila vände bort Leduc i sarghörnet och sedan en fin pass rakt in i mitten som friställde Krupic.

2-0 sedan Benker lite tappat sin gubbes klubba efter 6.37. 3-0 efter 14.37 sedan Ehrnberg förlorade en kamp framför kassen mot starke Heikkinen som gjorde sitt nionde för säsongen. VIK hade några fler chanser men uddlöst.

Lukas Zetterberg var tillbaka och fixade direkt ett PP. Kruse hade ingen lycka och byttes ut mot Myrenberg efter första perioden.

I början av andra gjorde Myrenberg en nyckelräddning då vindsnabbe Tony Pappila rundade De la Rose. Den unge VIK-keepern höll VIK kvar i matchen på det friläget.

Kenny Källström gjorde sin kanske bästa match i VIK-tröjan och backresen låg bakom Alexander Lunsjös 3-1 efter 25.11. Efter det målet tog VIK helt över tillställningen och skotten slutade 17-3 till VIK i andra perioden. VIK skulle visa sig få retroaktiv utdelning efter den bra starten i första.

3-2 kom efter bra växelspel på blå mellan August Nilsson och Marcus Bergman, och Nilsson lade ett skott på mål där Bergman kyligt plockade ner returen med handen innan pucken lades i nät med en backhand efter 32.06.

Lukas Zetterberg har höjt klassen på VIK:s PP. Zäta Jr. låg bakom 3-3 (står som en felaktig andraassist till Källström just nu) med en flippmacka igenom KIK-boxen, Öhrn sköt och Benker lirkade skickligt in returen efter 33.25.

Benker var tillbaka i gammalt gott slag. Forwarden lyckades hålla undan KIK:s tvåmetersback Malte Setkov, rundade målet och gav De la Rose helt öppet mål fram till 3-4 efter 38.13.

I början på tredje visade åter Viktor Hertzberg sin passningsbriljans då värmlänningen dukade upp oerhört elegant för Jimmie Jansson som tryckte in sitt åttonde mål för säsongen fram till 3-5 efter 43.52.

Näste elegante passningsläggare var Alexander Younan som upptäckte att KIK helt glömt bort Lunsjö i mittzon. VIK-forwarden serverades ett friläge och skåningen är fortsatt klinisk i öppna lägen fram till 3-6 efter 51.11.

KIK tog ut målvakten och forcerade in 4-6 med fem minuter kvar. Men Erik Santesson var sedan olycklig då han skickade in 4-7 i egen kasse från distans på en illa vald hempass.

Tessier smekte sedan snyggt fram pucken till Hertzberg som satte 4-8 och målkavalkaden var fullbordad efter 57.41.

SAMMANFATTNING

Kan detta vara något av en vändning efter en halvjobbig höst? Det lossnade för ett antal spelare, främst för Sebastian Benker som gjorde 1+2. Faktum är att precis vid denna tidpunkt ifjol kom det stora yrvädret igång med produktionen (13+7 sista 26 matcherna 18/19).

Hertzberg stod för en ljuvlig assist och ett fint mål. Kanske kan det också lossna för den elegante playmakern, som sa att även han kan vara trögstartad i säsongsinledningarna. Assisten av Hertz vid 3-5 till Jansson kan inte överskattas.

Även Marcus Bergman fick näta för första gången på sju matcher och var även inblandad i mer saker. Det är en smaksak om Zäta eller Bergman ska få en assist till 3-3-målet.

Lunsjö fick göra två viktiga mål efter bara fyra mål de första 21 matcherna för frilägesspecialisten. Erik de la Rose fick sätta sitt första mål i VIK-tröjan, detta då till slut en offensiv framstöt lönade sig.

Kort och gott klev äntligen tänkta producenter fram när det behövdes. Nästan för första gången syntes ”lirarna” mer än ”grovjobbarna”.

Vissa kritiserar också VIK:s backar och uppspel och annat, men det gör inte denna blogg ofta. I afton var backar högst involverade i sex av målen efter fina offensiva saker (och då var inte Leduc i poängprotokollet). Det är främst utan puck försvarsspelet behöver upp.

Det kan vara så att detta möjligen blir en milstolpe vi kommer tala om sedan då saker och ting började gå lite mer som tänkt. Men då måste lirarna fortsätta leverera på detta sätt kväll efter kväll från och med nu.

Fortsatt förbättringspotential finns dock som sagt i försvarsspelet utan puck då det var svajigt i första perioden. VIK behöver få upp vaksamheten och aggressiviteten över 60 minuter i matcherna, men 40 minuter i afton var ett steg framåt även det.