Inför premiären mot AIK med Patrik Zetterberg: ”Laget känns genuint och utvecklingsbart & viktigt med fart – men vi ska inte åka hejdlöst på allt”

Det lär inte saknas laddning hos Jimmie J. & Co. Snarare måste man kanske lugna ner sig lite för att inte fylla sig med för mycket mjölksyra tidigt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På fredagskvällen är det äntligen dags för skarpa skott då AIK gästar ABB Arena för VIK:s seriepremiär i Allsvenskan.

Många är väldigt förväntansfulla i Västerås efter flera fina värvningar och en riktigt lovande försäsong. Utgångsläget är bättre nu än vid motsvarande tidpunkt ifjol. Kan VIK få till någon liknande utveckling även denna säsong kommer laget på allvar hota mot SHL. Så är det bara.

Ett första litet besked kommer vi få mot ett AIK som tappat väldigt många bra spelare och hade en tung premiär i onsdags då de föll hemma mot Hästen med 1-2.

– Riktigt skoj att det äntligen drar igång, säger sportchef Patrik Zetterberg till bloggen.

– Sista veckorna på försäsongen är en lång väntan för alla inblandade. Laget känns riktigt genuint redan nu, men med en stor utvecklingspotential, menar sportchefen.

Hur minns du själv dina seriepremiärer som spelare? Hur känns det att sitta bredvid som ledare nu med anspänning och allt?

– Som spelare var det med en stor förväntan och med ett skönt pirr i magen. Som ledare känner jag mig rätt lugn faktiskt just nu, mest glad att vi kör igång. Jag känner mig trygg med laget och ledarna, så jag ser fram emot klockan 19 på fredag kväll.

– Jag har vant mig att sitta på läktaren nu och göra jobbet därifrån. Men en stormatch som imorgon hade jag gärna varit med på isen.

Är det något specifikt du vill se laget göra bättre?

– Power play har vart helt okey målmässigt under försäsongen, men där behöver vi upp i tempo och bli lite rejälare.

Vad blir nycklar just mot AIK?

– Att åka mycket skridskor och spela i ett högt tempo med samtliga kedjor. Det kommer göra att vi bli jobbiga att möta över 60 minuter. Men även ha tålamod så vi inte åker hejdlöst på alla puckar, menar sportchefen.

AIK dundrade på mot Hästen sköt mycket från distans, men de verkar sakna några kreativa centrar som kan lösa upp saker i mitten?

– Det blir nog ett annat AIK vi möter imorgon än det vi såg igår. Kommer bli en häftig match. Jag ser fram emot att möta våra grymma fans igen och utgår från att de kommer skapa en magisk stämning, säger Patrik avslutningsvis.

***

Så här slutade alltså försäsongens poängliga:

Det var en målrik försäsong för VIK, främst för att Gulsvart visade upp ett mycket kreativt och rörligt anfallsspel. Framåt blev det riktigt fina 3,83 mål i snitt mot de allsvenska lagen (om vi räknar med 9-3 mot norska Storhamar blir det såklart ännu bättre).

Antalet baklängesmål landade på 19 efter sju träningsmatcher. Det snittet på 2,71/match är klart förbättringsbart. De finns således saker att jobba på i defensiven.

VIK-backarna måste städa bättre framför egen kasse då AIK har några vassa ytterforwards i John Henrion, Johan Porsberger och Kim Tallberg.

Mot AIK får vi se om trenderna gällande offensiv och defensiv håller i sig även i skarpt läge. En riktig seriematch är ju trots allt något helt annat än en träningsmatch…

1 svar

  1. VIKarn skriver:

    Fan va kul att det äntligen sätter igång nu!!!