Intressant i VLT hur mycket pengar VIK lägger på spelartruppen 2024-25, ny egen låtsasbudget inför backjakten & scout om Todd Burgess som är ny i Mora

 

SHL-satsningen ”Gulsvart2024” har avslutats och i VLT kunde vi nyligen läsa om hur styrelsen ser på detta.

Under de tre åren som satsningen pågick ökade spelarbudgeten från omkring 15 miljoner kronor till 17 miljoner, och förra säsongen började med en budget på 19 miljoner. Den nya spelarbudgeten, som presenterades vid årsmötet 25:e juni, ligger på 16 miljoner kronor. Trots minskningen är detta fortfarande en historiskt hög budget.

– Om man ser tillbaka några år, är den här budgeten mycket offensiv. Det är endast under de senaste två åren som vi från början haft en större budget, säger VIK:s kassör Nicklas Öhrlund i VLT.

Klubben betonar dock att budgeten kan komma att öka under säsongen.

***

Tjatigt, men känsliga läsare får lämna, då jag återigen spekulerar vilt nedan (men med stöd av insatta i branschen om ungefärliga cirkapriser).

Detta ger en nyttig insikt i NJ:s budgetpusslade.

Även om jag underskattat kostnader här borde det finnas en ok peng för en bra back med en budget på 16 miljoner, eller?

***

Simon Zether draftades i lördags av mästarna Florida Panthers som 129 totalt sent i fjärde rundan.

Ännu högre gick Noel Fransén (nr. 69 till Carolina), och denna offensiva stortalang har ju i Expressen ryktats till VIK.

Att Fransén gick så relativt högt visar såklart på stor potential, men frågan är om VIK inte skulle kunna få mer färdig hockeyback till 24-25? Detta då det enligt kalkylen ovan borde finnas utrymme för det.

Dessutom kan det vara bra att säkra upp backsidan defensivt, vilket bloggen analyserade tidigare här.

Men om Fransén är på topp defensivt på HA-nivå (vilket dock nog är ett stort frågetecken) och en sådan som Olle Norberg är bättre defensivt (eller väntas ta kliv) är vad siffror och rapporter från Almtuna indikerar, är såklart den unge Färjestadsbacken ett spännande och hett alternativ.

***

Mora har värvat högerfattade forwarden Todd Burgess från slovakiska HK Spisska Nova Ves.

– Han har växt i mina ögon under säsongen, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Bra arbetsinsats, men har inte fått grepp om hur smart och skicklig han är i slutändan, lite svårbedömd spelare.

– Smala ben men bra fart, jobbar också hemåt. Gjorde några mål genom att hänga runt vänstra stolpen i powerplay som rightare, rör sig in mot nätet från vänster halvsarg.

– Inget utmärkande i några av de matcher jag såg, men har bra arbetsmoral, trampar hårt på rören. Gjorde mål från nära håll. Helt okey komplementspelare.

– Spelade i alla special teams då jag såg. Helt okey överlag, men inte en spelare för en bättre liga – dock blev han klart bättre över säsongen och kanske lär sig hockeyn i Europa allt mer?

5 svar

 1. Alkemisten skriver:

  Kul att Charlie Forslund blev draftade , jag har tjatat om honom sedan i höstas på dena sida att VIK skulle kontraktera honom, nu nöp Mora honom och kan hova hem eventuella pengar OM han tar steget till NHL

 2. Pelle skriver:

  Smala ben? Är det korrekt översatt? Låter lustigt. Har han för dåliga benmuskler?
  Sen angående Malte, så var han väl för dyr i sin roll för Löven. Jag gissar att han tjänar lite mer än dina siffror. Men jag kan ha fel. Du kanske har info som jag saknar.

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, lite märkligt, men ungefär så sa denne källa. Många bra spelare är ju ganska slimmade i kropparna för att kunna vara snabba nog, så behöver inte vara så negativt.

   Tror nog lönerna generellt är hyggligt nära, men kan ju ha fel såklart.

 3. Danne skriver:

  Intressant och räkna på ”slant kvar”. Finns väl utrymme för både en center till och back enligt dina kalkyler?

  • Mikael Norén skriver:

   Det beror ju såklart på vad de kostar, men åtminstone borde det finnas utrymme för en ganska tung backvärvning. Centersidan är nog spikad för stunden, men även tex Hayhurst kan ju lira center, plus Kangas och NJ sa väl även Kvist?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *