Kan hemmasonen Anton Mylläri vara ett rimligt backalternativ efter solida insatser i Oskarshamn, finsk toppklubb och många år i SHL?

Anton Mylläri - var tar Västeråssonen vägen nu? ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tidigare ryktades det väldigt löst om Anton Mylläri som kanske en solid defensivt viktad allroundback som skulle stabilisera den svårbedömda backsidan i återigen ”Nya VIK”.

Vissa tycker nog att Mylläri vore en ganska grå värvning, men faktum är att Västeråssonen, som hunnit bli 33, gjort det bra i toppligor de senaste åren. Fick en stor roll då Pelicans tog sig till final i Finland våren 2023.

I IKO senast var Mylläri delad tvåa sett till BP-tid per match, och fick även lite PP-tid och låg ganska högt sett till blockade skott per enhet istid.

0,3 i PPG där i IKO och i finsk toppklubb motsvarar nog cirka 0,5 PPG i HA. Gjort hyggligt med poäng i både i IKO och Pelicans.

– Han kom in i Oskarshamn i vintras och visade pondus från start och var fantastiskt bra, säger en IK-källa. Dock tappade han ju längre säsongen gick och var väldigt beige när det gällde som mest i kvalet mot HV71.

– I början hade han väl egentligen del i både offensiv och defensiv och det var många som tyckte att han borde få spela PP.

– Var som sagt verkligen kraftfull och med självförtroende när han kom, men detta falnade vilket inte är så konstigt med tanke på det dysfunktionella lag han kom till.

– Man ser verkligen vad självförtroende gör, i början vågade han och kom rätt till det mesta, i slutet var han ofta skäret efter.

– Men jag är helt övertygad om att han vore en toppback i HA, kan leverera tvåvägs. Tror att tiden i Finland gjorde honom väldigt gott.

***

Mylläri. FOTO: RUNE ÅHLÉN

En annan källa:

– Mylläri är som Mylläri varit sista åren. Rätt stabil på SHL-nivå, rutinerad men skiner aldrig.

***

Talade även med en ofta kritisk proffscout som såg honom i Graz i Österrrike.

– Han var bra i Graz tidigare. Ganska robust, få misstag och bra skott med sex mål på 29 matcher. Inte överdrivet skicklig dock.

***

Vad händer med Anton Mylläri? FOTO: RUNE ÅHLÉN

En som högt uppsatt i SHL som följt Mylläri noga:

– Tung säsong i Linköping och Djurgården tidigare, men tror det beror på förtroende och ledarskap som inte passade honom så bra där då.

– Men var mycket funktionell och bra i Malmö, med funktionell menar jag att han sätter pucken bra i spel utan att ha offensiv spets.

– Topp-4-back när Malmö spelade SM-semi två år i rad 2017-19. Stark, rörlig och funktionell i aggressiva system. Gillar honom.

– Nog en favorit hos Martin Filander som tog honom till IKO nu senast och han hade honom även i Malmö och VIK.

5 svar

 1. Pelle skriver:

  En kanonvärvning om det nu skulle bli så hög arbetsmoral van att ha mycket speltid ett bra första pass alltid rätt i banan . Lojal till laget ger alltid sitt bästa . Vältränad kille.ett kontrakt på 2-3 år skulle vara bra.

 2. Big E skriver:

  Vore en mycket bra värvning. Stabil och troligen känsla för klubben och staden.

 3. Urban Öberg skriver:

  Han o Folin i första kan bli hur bra som helst

 4. Chrille skriver:

  Tycker det vore skitkul m Anton i laget igen. Både för att han skulle stärka lokalkänslan men också för att han säkert skulle stärka baksidan defensivt. Fick inte Anton ett tryout i zvik för många år sedan och la sig i hårdträning och fick kontrakt. Vill han hemåt finns nog både vilja och motivation att visa sig från sin bästa sida. 💛🖤

 5. PatrikH skriver:

  Vore väldigt kul att få tillbaka Anton Mylläri till VIK, av flera skäl, inte minst att det bidrar till Västerås-kulturen med någon som har koppling till staden, klubben och fansen. Jag tyckte han gjorde det bra senaste gången i VIK som en bra defensiv, allround-back.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *