Rögles store centertalang Simon Zether är klar som ett helårslån, flera tror att det är en bra och kostnadseffektiv toppcenterlösning – kanske öppnar för mer beprövad back?

Simon Zether. SKÄRMDUMP

 

Rögles jättetalang Simon Zether är klar som ett helårsslån, som Expressen skrev om redan den 29:e maj. Sedan var det tyst, men jag hörde att surret ökade igen för någon vecka sedan, och tog då fram mer info om Zether här.

En insatt i branschen tror att Zether redan är god för över 30 poäng i HA i en framskjuten roll som det ser ut att bli i VIK. Detta efter att tidigt mogne Zether exempelvis fick regelbundet med istid för SM-finalisten Rögle även i slutspelet.

Zether beskrivs exempelvis här som en möjlig framtida NHL-spelare tack vare sitt spelsinne, sin skicklighet och mogna spel om han kan förbättra sin skridskoåkning, som är/varit den utstående svagheten enligt rapporter.

Flera insatta jag talat med tror att smarte, skicklige och enligt någon ibland småfule Zether kan vara redo för en toppcenterroll i VIK, mer om det sen.

***

Visst är det trist att tappa ”egna” duktiga juniorer som inte också får spela i J20 (lån får inte lira J20 om jag förstått det rätt). Men samtidigt har VIK nu fått in mer meriterade unga lånespelare i Zether/Sjödin troligen till en klart lägre relativ kostnad.

Ett SHL-lån kan nog kosta totalt cirka uppemot 250K inklusive boende vad jag hört. Då kan man lätt jämföra vad det kostar att ha unga spelare för runt 23 000 i månadslön plus sociala i 12 månader.

Dock såklart en balansgång, men lättare att förstå NJ:s ekvation och strategi om dessa siffror stämmer. Allt förstås i en ganska kortsiktig hockeyvärld då det handlar om att ”vinna nu” för alla lag och spelare.

***

TÄNKBARA ENHETER

 • Rosdahl – Komarek – Jakobsson
 • Hayhurst – Zether – Gradin
 • Engstrand – Kant – Kvist
 • Hammerer – Sjödin – Sjögren

Extra: Ekman Cederborg – Kangas  – Andersson

***

POWER PLAY – TÄNKBARA ENHETER

PP1: Flood – Komarek – Rosdahl – Hayhurst – Gradin

PP2: Lyckåsen – Kvist/ny back – Jakobsson – Zether – Kant

***

Och när VIK (och även andra insatta jag talat med, kommer alltså mer sen) nu tror sig ha landat en god andrecenter för en så låg kostnad kanske mer pengar kan läggas på en mer beprövad back? Vilket inte vore fel.

Vad jag förstår är det också långt ifrån säkert att unge offensive backen Noel Fransén (Färjestad) kommer landa i Västerås som ytterligare ett lån.

Jag hade gärna sett något riktigt tuff back som kan sätta sig i respekt och backa upp Folin i det arbetet, då MoDo-förvärvet är ganska ensam där på pappret i att göra de tunga lyften (men vi får hoppas att Norberg och Malmström kan plocka fram elakhet).

Vi får inte glömma den aspekten i spelet, som ibland är gladiatorlikt. Dock ser forwardssidan välväxt och ganska frän ut på pappret.

Kanske finns nu, efter denna kostnadseffektiva centerlösning, möjlighet att hitta någon mer beprövad back. Och ska verkligen Jacob Hayhurst bli ensam nordamerikan?

16 svar

 1. Patrick skriver:

  Tror på detta lag gentemot endel andra ”realister ” 🙂
  Forza gulsvart !!

 2. Realisten skriver:

  Med det här laget, plats 6-10 är rimligt. Högre än så är osannolikt.

  • Peter T skriver:

   Ibland blir det osannolika helt plötsligt sannolikt.
   Kanske t.o.m. logiskt?
   Köp ett medlemskap, köp säsongskort istället för att sitta på din feta röv och bara sprida dålig stämning. Med fler på läktarna så ökar sannolikheten till en rolig säsong.
   Vi ses på läktaren i templet när säsongen drar igång 😀

 3. Big E skriver:

  Tycker laget ser intressant ut. Spännande mix mellan unga spelare och äldre rutinerade. Med en bra laganda och fin utveckling på de unga spelarna kan det bli rolig hockey i vinter. Visst saknas en ledande center och en riktigt vass storväxt dominant tvåvägsback men det kanske kommer om ekonomin tillåter. Det är bra att klubben inte gamblar med ekonomin. Glad midsommar!

 4. Magnus E skriver:

  Tråkigt att centerlinjen åter är den svagaste lagdelen. Ingen solklar och ”färdig” center i vårt gulsvarta lag. Tråkigt att vara negativ men trodde faktiskt att årets centerlinje skulle prioriteras. Glad midsommar gulsvarta vänner!

  • Musse skriver:

   Jag tycker precis tvärtom att centersidan ser fräsch och spännande ut. Hungriga killar på JVM-nivå som vill framåt istället för avdankade som ”varvar ner” i HA.
   Bloggen har gjort ett jättejobb som nosat fram många av nyförvärven och intressant information runt dem. Hoppas du får ladda upp med lite sill & snaps nu😀👏👏

 5. Mats i Wien skriver:

  Tack Mikael , Kul att läsa Bad du skriver ,sitter i Wien och följer bloggen och ViK

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Mats, vad roligt att höra! Ser du Vienna Capitals något?

   • Mats i Wien skriver:

    Ja, jag går Inland och titta på Vienna Capitals , men VIK kokar i mitt blod.
    Trevlig Midsommar Mikael..

 6. Mr H skriver:

  Bra jobbat VIK! Spännande och kul. Säkert utvecklingsbar kille som gjort mycket poäng i J 20 tidigare. Låter dessutom som en som har en lite större ”verktygslåda” att tillgå.
  Fint jobbat Mikael!
  Glad midsommar till Er alla här på bloggen!

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Mr H, vad roligt att höra, det värmer verkligen! Trevlig midsommar och tack till Dig och alla andra som förgyller bloggen med intressanta kommentarer och reflektioner!

 7. Bozo skriver:

  Till slut behöver även produkten SHL utvecklas och då kommer antal lag ökas. Så länge det finns en marknad att öka kommer det öka. ”Billigare” att flytta upp fyra lag än att slå sig ihop med Finland/Norge.

 8. Peter skriver:

  Det blir bra. Många andra HA klubbar fått problem med ekonomin. Frågan är om förbundet gör något åt eller om vi kommer se fler klubbar som tackar nej till avancemeng (Hockey ettan har börjat) eller fler konkurser /degraderingar.

 9. J skriver:

  Trevlig Midsommar till alla VIK supporters och givetvis alla andra.
  Tack Micke för ett otroligt arbete