Röster om Niklas Folin från MoDo som tillsammans med bland annat Malmström ska återupprätta defensiven: ”I par med mer spelskicklig är Folin bra i förstafemman”

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter att VIK som sagt haft Allsvenskans näst sämsta försvar (sett till 3.4 mål i baken per match) 23-24 har NJ tagit in några defensivt starka och beprövade spelare.

Den troligen viktigaste och mest meriterade defensivspecialisten är backen Niklas Folin som hämtats in från MoDo i SHL.

Bara det att Folin fick tredje mest istid i BP för MoDo i SHL 23-24 bland backarna säger mycket om Folins egenskaper och styrkor i egen zon.

När MoDo gick upp 22-23 hade Folin 17 minuter/match i slutspelet och snubblande nära topp-4 gällande istid då. Och 30-åringen hade då bäst siffror i BP bland backarna i slutspelet.

I Folin och Henrik Malmström (som för övrigt spelat ihop och känner varandra) har NJ troligen hämtat in två av seriens finare backar i BP och utan puck i egen zon.

Frågan är bara om de inte blir för ensamma ändå som defensiva backspetsar i detta VIK? Dock ska det ju in en till back…

***

Nedan några insatta om Folin:

– Tycker han är stabil, bra på den här nivån i HA, säger en i branschen som inte alltid är positiv. Stark och med bra förstapass.

– Sätt Folin med en spelskicklig back så har du ett bra allsvenskt första toppbackpar.

***

En MoDo-supporter:

– Folin är en underbar gubbe på alla sätt. En defensiv back som inte syns mycket men alltid gör ett bra jobb.

– Spelar alltid lättaste vägen, inget krångel. Smäller på om det behövs (men drar på sig oerhört lite utvisningar, reds. anm.)

– Hade lite problem med tempot vissa gånger i SHL. Inte den snabbaste, men rätt så placeringssäker. Grattis till en grym spelare på HA-nivå!

Det ser ut som han blir en back för första backpar i VIK, vad tror du om det?

– Han spelade mycket som sjundeback i SHL (fick knappt 11 minuter/match) och hoppade lite hit och dit.

– Men i HA lirade han mycket med Emil Wahlberg. Tror han kommer göra det kanon i första backpar i VIK, oavsett vem han kommer spela med.

***

En annan som följt MoDo:

– Tveksam om Folin ska vara i första backpar i VIK, men topp-4 hade jag förstått. Klart förbättringsbar med pucken i egen zon, men mycket bra utan puck i egen zon och i BP.

– Får han någon bredvid sig som kan leverera fina förstapass så kan det så klart bli bra, men trodde Västerås sökte backar som kunde göra lite både och.

– Bra grabb i omklädningsrummet. Modo förlängde med August Berg tidigt, men rykten att sportchefen sa att han ångrade det lite och hade kunnat säkra upp Folin i stället.

– Men känslan är ju att VIK går för ett riktigt bra backnamn till väl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *