Spelarkoll på kvarvarande backars utmaningar & potential plus lite silly: Vem vågar satsa på tidigare Brynäsjunioren som hyllas i Salzburg/Alpligan?

Tidigare storbacken Lars Ivarsson verkar inte nå fram, är troligen för snäll för denna uppsättning av VIK-spelare... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det snackas mycket om nyförvärv och de spelare VIK tappar. Men lika viktigt är ju hur de kvarvarande spelarna utvecklas. Bloggen tar en titt på dessa och börjar med backarna:

BACKAR

Morgan Hassel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Morgan Hassel – Gjorde kanske sin bästa säsong i Allsvenskan som en viktig back i ett topp-3-lag. Var överraskande bra efter att inte direkt varit dominerade i Ettan. Väldigt stabil renodlad defensivback som är duktig att vinna puck utan att dra på sig jättemycket utvisningar. Rutinerad pappaback med enormt bra karaktär.

Låg i topp gällande blockade skott. Behöver kanske, på något sätt, utveckla offensiven en aning för att vara säker att vara med på resan mot SHL på längre sikt. Och någonstans finns möjligen lite mer offensiv då backen gjort uppemot 25 poäng flera säsonger i Ettan tidigare.

Men kanske har en handskada från 2015 hindrat den offensiva utvecklingen och främst skottet?

Kenny Källström. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kenny Källström – Den spelare som har mest att bevisa av de som är kvar. På Ettannivå en ovärderlig allroundback som bemästrade det mesta. En axelskada tog dock udden av skottet och fotarbetet måste förbättras om det ska bli istid kommande säsong i ett mer hårdsatsande VIK. VIK-ledningen vill att Källström främst ska fokusera på att vara en tuff defensivback.

Younan lyfte i slutspelet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Alex Younan – Hade en tuff start i VIK trots att han kom direkt från en full säsong i SHL. Petades helt en match i höstas. Tog petningen rätt och sedan hela tiden lite bättre. Paananen hyllade i podden förmågan att stöta med klubban ”var bäst i laget på det (stick-on-stick) i just det här att vinna pucken och sätta ett bra förstapass. Younan orkar mycket och är åkstark.” Kan den allmänna skärpan offensivt, skottet och tuffheten öka finns jättestor utvecklingspotential i den fortfarande bara 22 år unge backen.

Jimmie Jansson FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jimmie Jansson – Gjorde flest poäng av alla backar i 5v5. Har legat starkt i plus/minus många säsonger i VIK nu. 24-åringen har många verktyg som poängfarlig och tacklingsglad allroundback. Härligt eldfängd med stor passion i varje byte. Tar massor av initiativ och kan storma med upp i anfallen. Får klackledaren spela PP nu?

Är precis i åldern då det riktigt stora genombrottet kan komma. Behöver främst förbättra skottet då Jansson var bland de sämre att få igenom sina skottförsök. Känslan för spelet har blviit bättre desto mer rutin Västeråsprodukten får, och antalet ”gå-bom” har minskat.

***

Carl Ehrnberg spelade i J20 och ska vara skridskoskicklig tvåvägsback, bra förstapass med samma tävlingsskalle som Kalle Östman, men undertecknad har aldrig sett Ehrnberg spela. Paananen sa att det är ”en superseriös Frölundajunior som vet vad som krävs”.

***

Så lite silly ändå. Fick höra via omvägar att en normalt sett mycket nitisk NHL-scout hyllade Oliver Nordberg som tidigare spelare i Brynäs J20.

21-åringen gjorde totalt hela 93 poäng (36+57) på bara 51 matcher i den nya Alpligan AlpsHL som verkar tagit över efter Italiens tidigare liga och Österrikes andraliga.

– Nordberg är en spelare som allsvenska lag borde kolla upp, sa NHL-scouten. Han hade en fantastisk säsong i AlpsHL. Fortfarande ung och väldigt begåvad. Dödligt farlig i power play.

Dock ska till exempel VIK vara osäkra på nivån i den suspekta Alpligan och inte våga chansa på en sådan spelare. Men andra lag kanske vill ge Nordberg en chans?