Trots en del uppenbara förbättringsområden kan det nog vara så att nya VIK är på väg att etablera sig som en utmanare efter ny stark upphämtning med kvalitet och vilja i Södertälje

Vad händer med Lindelöf och Bergman? FOTO: RUNE ÅHLÉN

20 svar

 1. stenberg skriver:

  Avstängning för Loponen för en tackling igår som i jmf med Rahimis i våras var klart mindre allvarlig men ger samma antal matchers avstängning. Tyder det på att disciplinnämnden kommer att vara tuffare i sina bedömningar av huvudtacklingar under årets säsong eller blir det fortsatt godtycke i besluten??

  • Peter skriver:

   Inte nödvndigtvis. Schilkeys slag mot ansikte med armbåge eller klubba rederade inte ens i en avstängning trots matchstraff.

 2. kanonen skriver:

  Siffror igår:

  Corsi 62%-38%
  xG 2.6-0.86 (lika styrka)

  VIK
  Bäst Game Score – Flood (1.96)
  Sämst Game Score – Loponen (-0.64)
  Bäst Corsi – Lindelöf (61%)
  Sämst Corsi – Topping (22%)

  SSK
  Bäst Game Score – Eriksson (2.21)
  Sämst Game Score – Bjerselius (-0.22)
  Bäst Corsi – Engsund (74%)
  Sämst Corsi – Bjeserlius (18%)

  • Peter T skriver:

   Vad säger siffrorna, fattar nada

   • kanonen skriver:

    SSK hade 62% av avsluten i spel ”lika styrka” (5v5)
    xG = Expected goals, baserat på kvaliteten av målchanserna (ju närmare mål = högre xG)
    Game score = En standard beräkning inom hockeyn som innefattar pluspoäng för mål, första-assist, andra-assist, avslut, blockade skott etc men också minus för avslut emot, baklängesmål, utvisningar etc, alla har olika viktningar så mål är mer värt än avslut osv (dock gynnar det offensiva spelare lite mer)

    Kort och gott: SSK klart bättre i lika styrka. Topping, Loponen och Bjerselius hade det tufft. Lindelöf & Engsund hade en bra kväll och när de var inne på banan så hade deras lag betydligt fler avslut framåt än bakåt. Flood och Eriksson var ”bäst” på plan.

    • kanonen skriver:

     Man kan tycka att Komarek borde haft bäst Game Score i VIK, men han hade en tuff kväll i 5v5 med bland annat 0 poäng och endast 2 skott på mål samt 8-13 i avslut (38% corsi) vilket drar ner hans Game Score trots höga poäng i PP. Dock fortfarande 3a i VIK efter Flood och Gersich samt 6e ”bäst” på plan.

  • VIK Forever skriver:

   Är dessa siffror baserade på sekretariatets statistik? Jag undrar pga av tidigare påvisad bristfällig statistik i flera arenor. T.ex missade assist och vid fler tillfällen en klar fördel för hemlagat i skott. Tänker att det kan vara lite vanskligt att använda detta som underlag.

   • kanonen skriver:

    Nej, det är siffror från samma system som klubbarna använder i HA och SHL.

 3. stenberg skriver:

  Fredrik Söderström tycker att VIK:s supportrar ska ha tålamod med det nya VIK. OK, men det går bra redan nu 👏
  Aktuell poängtabell i PP
  Rk No Name Team Pos GP PPG PPA PPTP
  1 67 Komarek, Konstantin VIK LW 3 0 4 4
  2 18 Gersich, Shane VIK LW 3 2 1 3
  91 Hutchison, Nicholas VIK CE 3 2 1 3
  4 20 Flood, Erik VIK LD 3 1 2 3

 4. PatrikH skriver:

  Håller med om ditt matchreferat och undrar lite över hur annars utmärkte Ian Blomquist kunde släppa en så pass stor lucka på sin klubbhandskaxel. Det såg suspekt ut som att han talade om för skytten att han kan sätta den över min axel. Såg redan innan att där och nu blir det mål. Skulle även se att han är med lite bättre på andralägen och vid överspelningar och sidledsförflyttningar.

 5. Peter T skriver:

  En som jag tycker har steppat upp rejält är Bergman, som en helt ny spelare jmfr med de senaste säsongerna. Undrar om inte en sån som Kokkonen hade gjort det bra i detta ”nya” VIK.

 6. C skriver:

  Roligt att Johan Thornberg kommenterade matchen. Han verkade tycka att det intressantaste var vilka Helmersson matchade mot SSKs ”topplina” som hamnkafé Videll och Eriksson. Oftast blev det 4linan med Skedung i spetsen som neutraliserade dem helt i 5-5. Marcus Eriksson gjorde ändå 2ass men båda kom i deras PP.

  Att neutralisera dem var en stor anledning till att vi fick med poäng igår. Hatten av till 4-linan som utförde sitt uppdrag perfekt.

  • C skriver:

   ”Han kallade” inte hamnkafé

  • kanonen skriver:

   Lite tur dock? Då SSKs topplina var bäst på plan i lika styrka med över 70% Corsi, normalt ger det utdelning med deras mängd istid. Komarek/Gersich en bit under 40%.

   • C skriver:

    Kanonen, intressanta siffror kul att vi inte bara tittar på mål och assist hela tiden 😊👍

    Dock så har ju Corsi en svaghet och det är mer HUR det ser ut i offensiv och defensiv zon. VIKs förstalina har tex ganska stora problem defensivt just nu. De går bort sig för mycket (Gersich vid 1-0 igår) och bjuder motståndarna på klara lägen som blir mål. Komarek har tex 6 poäng på 3 matcher men -2 i spelet 5-5. Anledningen är att när förstakedjan väl är i defensiv zon så är de ganska dåliga på att försvara sig. Mycket sämre än tex 4 linan.

    Om VIKs 4 lina med Skedung i spetsen hade tur eller inte lär väl visa sig i framtiden men utan att ha kollat Corsi senaste säsongerna så har Skedung varit inne på minst mål av VIK forwards trots att han fått spela väldigt mycket i egen zon de senaste åren. Planen är lite att låta motståndarnas förstakedja spela i VIKzonen endel men att hålla dem på utsidan och låta dem ta dåliga avslut. Just Skedung ligger nästan alltid rätt och spelar ofta som ett ”plåster” på sin gubbe som inte får något utrymme att skapa farliga chanser. Corsi blir inte så bra men 4linan spelar 0-0 mot kedjan som ska producera för motståndarna. Som igår typ.

    Samma sak gäller tvärt om för VIKs förstalina som får möta motståndarnas bästa defensiva lina varje kväll.

    Men fortsätt gärna lägga ut Corsi, mycket mer intressant än att bara kolla mål och assist som bara belyser halva spelets idé.

    • kanonen skriver:

     Yes! Finns ingen enskild statistik som säger hela sanningen, är många faktorer att tänka på, framför allt i enstaka matcher. Det man kan dock säga är att positiv corsi över tid genererar resultat, likväl som negativ corsi över tid genererar förluster. Att 4e line har negativ corsi är att vänta sig, då de ofta får ta defensiva zonstarter och som du säger, matchas mot motståndarnas 1a line. Ser dock ut som att kedjan med Kangas-Topping-Hellberg fick några riktigt tuffa byten mot SSKs 1a line, som hade över 20 avslut igår 5v5 (vilket är högt).

     Dock att 1a line är negativ är mer oroväckande, de har oftast offensiva zonstarter och har ju som uppdrag att skapa framåt. VIKs PP är just nu på extrem nivå, det kommer nog fortsatt vara högt men jämna ut sig från dagens 62% till kanske 25%? (vilket är väldigt bra) Så då måste målen också komma från någon annanstans? Vilket blir 5v5 och där 1a line då behöver dominera sin Corsi för att det ska bära frukt över tid.

 7. Magic skriver:

  Siffror är inte allt, NP är trubbigt, osv, osv, men Flood (som är en favoritspelare) har sämst +/- i laget. Det är f-m inte lätt att analysera! 😊

 8. Pellevin skriver:

  Övertidsutvisningen är ju solklar. Bergman hänger inte med Dahlström utan stänger och klänger honom över halva planen med arm och ben. Själva definitionen på interference då pucken inte är i närheten.

  Annars var lagen tämligen 50/50 sett över hela matchen. Båda har en del att förbättra om man ska hänga med i toppen. Södertälje är lite tunna utan Dyk och Albin Karlsson. Vik verkar lyckats bra med transatlanterna, men har också en del spelare man kan begära mer av. Båda lagen skulle nog må bra av lite bredare spets bakåt och/eller framåt.