VIK är äntligen ur den stora svackan nu – både spel- och resultatmässigt – efter stark insats och seger mot skickliga Södertälje via vasst skytte där Cheek fick sista ordet

Klacken blir viktig på söndagen.

11 Responses

 1. Håkan Bråkan skriver:

  Om några år kanske vi har en högstaliga som innehåller 20 lag i två delar med norra och södra, samt slutspel. Då gäller det att ligga rätt i tabellen.
  Kan bli svårt att ta poäng mot Modo, men men……….

 2. Strubbas skriver:

  Vi får nog se de senaste 5-10 matcherna som försäsong då nya spelare tillkommit. Tror verkligen NJ ha en plan för detta framledes. Börjar känna framtidstro.

 3. SHL skriver:

  Vad tror ni om möjligheterna att ta steget till SHL 2024 om, som det ser ut nu, HV eller Malmö åker ur och till HA?
  Två ekonomiskt starka klubbar med bra organisation.

  • C skriver:

   Jag tror att de närmaste säsongerna kommer se ut på följande sätt. 3-5 klubbar fortsätter öka budget mm och kan vara med och slåss om att gå upp varje säsong. Övriga lag kommer aldrig ha en chans ens för när det drar ihop sig så köper helt enkelt serieledarna upp de bästa spelarna i serien. HV köpte Powels förra säsongen och Modo har köpt både Brickley och Vela nu. (Skriver köpt för de betalade en övergångssumma för spelarna till Västervik i samtliga fall). Ganska ovanligt att göra så eftersom kontrakten bara gäller några månader men det är ett sätt satt säkra uppflyttning helt enkelt. Dessutom skrämmer man övriga lag som väljer att sitta lite på stålarna till ett annat år.

   Detta drar isär HA mer och mer. Jag är ju partisk men skulle inte en ny utökning av SHL vara bra? Vill de inte ha DIF, AIK, Löven och Modo mf i SHL? Vore intressant att se hur mycket topplagen i HA närmat sig omsättningen som SHL lagen har om vi tar bort TV avtalen.

   Dock så ska man inte ta för allvarligt om en säsong går dåligt för ett lag med bra organisation och ekonomi. Spelare och ledare byts ut så lätt numera så tex nästan hela VIK kan vara nytt till nästa säsong. Z fastnade lite i att ”bra spelare kostar” och så glömmer man scouta ordentligt. Tex Daniel Brickley hörde själv av sig till Västervik och frågade om han fick komma dit. Han hade knappast en kanonlön när serien startade. NJ berättade ju att Brock Little var nästan gratis i VIK podden. Så att både ha mycket pengar men att även kunna fynda är viktigt.
   Allt snack om att ”vi kommer inte gå upp de närmaste 10 åren” mm är bara att glömma för träffar vi rätt i värvningar och framförallt målvakt så kan det vara vi likaväl som det kan vara löven eller Modo nu. Å ju starkare vi växer oss på marknad, ju större blir chansen. Dock så var det aldrig nära med Z som sportchef men med NJ är chansen klart större.

   Möjligheten för VIK till SHL redan nästa säsong?
   Att få ner Malmö eller HV är inte bra. Hade varit bättre med typ ett Oskarshamn som slagits i spillror ekonomiskt för deras platå att stå på är nog inte så grundmurad än.
   Dock kan vi ju se att Djurgården inte alls varit så bra som man trott trots att de kom ner, har 6 miljoner extra i bidrag samt några SHL spelare men det hackar ändå. VIK har faktiskt 7-5 mot DIF i poäng den här säsongen trots att vi inte varit bra.
   Jag tror mer att det handlar om vilket av lagen som har möjlighet att satsa som ”råkar” träffa rätt med lagbygge, skador mm och sen går man lite all in som HV gjorde förra säsongen och Modo gör nu.

   Går Modo upp nu så är potentiella lag att gå upp nästa säsong är Löven, DIF, HV/Malmö SSK och kanske VIK. (Hjärtat säger det). Mora och BIK har nog inte de ekonomiska musklerna när det verkligen gäller.

   Sen handlar det om att hålla sig kvar när man väl är uppe så för VIKs del vore nog det bästa om man spelade semifinal en säsong, final säsongen efter och gick upp sen. Då har man byggt en mycket starkare grund att stå på som gör att man kan stanna i SHL sen.

   VIK går nog inte upp nästa säsong men inom 3 säsongen från och med nu så är det mycket mer troligt än vad det var när SHL24 presenterades.

   Varför? Helt enkelt för att VIK är påväg att bygga en SHL organisation runt om isen och då får
   man de ekonomiska musklerna som ger förutsättningar att ”träffa rätt”. Mora och Karlskoga kan aldrig mäta sig med Västerås i invånarantal mm. Därav vinner storstäderna i längden.

   Hade VIK haft Modos säsong i år hade det nog skakats fram pengar till Brickley och Vela här med men nu blir det istället så man sparar på slantarna och lånar spelare från SHL för att spela av säsongen eftersom Modo ändå kommer gå upp. DIF verkar tänka lite likadant.

   Vill åter påpeka vilket otroligt jobb klubben har gjort med sponsorer mm. Vi supporter ser bara spelarna, tränarna och lite publiksiffror men VIKs kurva utanför isen pekar brant uppåt. Därför kan vi se fram emot en nya spännande säsonger flera år framåt även om vi inte får upp för vi är verkligen på uppgång som förening.

   Orkar någon fortfarande läsa är jag imponerad 😉

 4. C skriver:

  Kanske den där Nordmark inte är så tokig ändå. Trots allt börjar saker och ting sätta sig i försvaret. (Dock svajigt då och då). SSK hade väll spöat både Modo och Löven den sista tiden så ingen dålig skalp det här.

  Sen är det rätt kul att JJ14 lirar center och Speers som lirat NHL sitter på läktaren. Jag har alltid känt att JJ14 fått alldeles för lite kredd. Han tog över Söderkvists roll i laget och gör den kanon.

  • Mattias skriver:

   JJ14 är riktigt bra i en roll som ofta hamnar i skymundan i modern hockey – men ack så viktig den är i verkligheten. Jag vill nog påstå att han är en av de viktigare spelarna i VIK de senaste säsongerna!

 5. Stalle skriver:

  JG och J Jansson kan spela för jäkla bra när dom spelar med självförtroende! Men JG var osäker med sina beslut hela matchen mot SSK, och J Jansson stundtals gånger vilket smittar av sig! Frycklund och Bergman hade massa energi vilket gav ringar på vattnet! Man kan se saker från olika perspektiv!

 6. Musse skriver:

  Att spruta snö på målvakten med flit (alltså inte att blanda ihop med att man bromsar för att undvika en kollision med målvakten) har länge varit utvisning. Det vet alla som håller på med hockey, så det kan inte ha undgått Anton. Att göra som han gjorde i det läget är så korkat att man baxnar, förstöra för laget och bli bänkad de sista minuterna. Närå Paananen spelade honom direkt efter utvisningen när han uppenbarligen är ur balans och tar ut sin frustration på domarna efter slutsignalen. Bedrövligt!

  • Pelle skriver:

   Jag hade ingen koll på den här regeln. Jag letade och hittade inte när regeln ändrades, men 2016 var det fortfarande tillåtet. Då blev en spelare utvisad för att han slagit en spelare som sprutat snö på målvakten. Han blev arg för att han tyckte det var orättvist. Då sa domaren ”Har du aldrig provocerat en motståndare?”
   Jag såg att man också kan bli utvisad för kränkande språkbruk. Kom kanske samtidigt med snösprutsregeln. Att provocera en motståndare anses tydligen inte lika okej som förr. Men istället så åker spelarna runt och puttar på varandra, så det finns fortfarande kvar provokationer. Man kan tycka att provokationer hör till spelet i viss mån.

 7. Bozo skriver:

  Skulle inte förvåna om NJ och Paananen blir match made in heaven. NJ ångvält mot spelarna medan P coachar. Sen behöver dock frågetecknen gällande matchtaktik rätas ut.

 8. UliH skriver:

  GK 👑