VIK visade kvalitet i rätt ögonblick då Tingsryd stängdes ner i Dackehallen efter några klassmål och en helgjuten defensiv framför stadig Johan Gustafsson

Alexander Lindelöfs prickskytte, som vid 1-0, blir värdefullt. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 4-0 borta mot Tingsryd på tisdagskvällen efter en bra defensiv insats och några spetsiga saker offensivt. Därmed fick VIK en liten revansch efter förlusten i premiären mot Djurgården.

VIK inledde bra direkt första bytena. Spelare som Gunnarsson och Kokkonen var betydligt mer på än tidigare. Dock en ny slarvig tvåa utanför egen zon, denna gång av Cheek. Det gav TAIF lite momentum.

Första var ganska jämn gällande chanser (6-5 till VIK 5v5, 0-5 PP.-chanser). Men VIK hade mest puck. TAIF farligt i PP. Ribbskott av tyske Eisenmenger bland annat.

Skedung dukade upp för Bergman, likaså Salminen elegant för Frycklund, men dubbelbom. Bergman drog på sig en olycklig tripping anfallszon.

I andra perioden tog VIK över då Gulsvart fick inleda med fem minuter i PP och två minuter i 5-mot-3. Hög kvalitet i Lindelöfs 1-0 i krysset i 5v3 – få klarar att placera in pucken så.

Nästan alla av Lindelöfs hittills inplacerade mål, även detta, är produkten av att Cheek intar position nästan innanför gallret på målvakten.

2-0 också hög kvalitet av Jansson i en åkning och avslut, misstänkt offside men TV-bilder gav domarna rätt. TAIF hade inte enda målchans (!) i andra i mitt papper, 2-0 chanser i 5v5 och 7-0 PP-chanser VIK.

Konstig domarnivå, löjlig 2:a på Öhrn exempelvis efter att Speers varit nära en tripping i BP. VIK fortsatte ta och riskera dåliga utvisningar, men klart bättre försvarsspel nu. Men mot ett bättre lag hade VIK kanske blivit straffade igen för suspekt disciplin.

I sista perioden gjorde VIK snabbt två mål. Först bröt Frycklund i egen zon och i en 2-mot-1:a hittade Bergman snyggt Frycklund som skickligt satte 3-0 i taket efter 40.39.

Sedan fick äntligen Salminen en assist efter bra arbete av Frycklund, där finländaren åter visade sitt utsökta spelsinne med att hitta Zetterberg i slottet fram till 4-0 efter 41.01. Alla hoppas denna kedja kan fortsätta på detta sätt nu.

Sedan stängde VIK ner Tingsryd på ett bra sätt och VIK vann chanserna med 5-1 i 5-mot-5 i sista perioden. TAIF förefaller vara lite småtrubbiga framåt.

SAMMANFATTNING

Trots att VIK-forwards fortsatte ta en del halvt odisciplinerade eller oturliga utvisningar med klubborna i anfallszon/mittzon (Salminen, Bergman, Frycklund och Cheek) gick det vägen denna gång.

Box play var betydligt bättre och Johan Gustafsson var alert i kassen då TAIF skapade en del i första perioden. Men efter första perioden skapade TAIF bara en enda chans (!) i 5v5 då VIK-backarna med tillhörande centrar gjorde ett utmärkt jobb utan puck.

Totalt vann VIK chanserna med 13-6 i 5v5. 7-7 i skapade PP-chanser. Sista två perioderna vann VIK alltså chanserna med 7-1 i 5v5 då TAIF alltså totalt stängdes ner i sin hemmapremiär. Det är starkt av VIK då det inte är lätt i Nelson Garden där publiken sitter nära domaren och andra.

Starkt av VIK att helt stänga TAIF från chanser sista 40. PP dock omständligt, Frycklund & Co. spelar för sakta och skjuter inte direkt. Överlag ingen högre kvalitet i matchen. TAIF har, som framgick i införrapporten, problem i offensiven.

Samtliga backar var samtidigt påkopplade och gav inte Tingsryd mycket tid efter bra gap-control och mycket aggressivt men balanserat spel ute vid sargerna. Särskilt gladde Jardeskog, Bohm, Jansson och Gunnarsson i spelet utan puck, där samtliga utnyttjade sin storlek på rätt sätt.

Bohm är på väg att växa ut till en defensiv gigant som förväntat. Överlag är Bohm väldigt jämn i spelet både med och utan puck. Bohm är således en välbehövlig stabiliserande faktor, troligen jämnare än Tornberg/Roe som bägge var bra i den rollen.

Jansson och Lindelöf (dock åter lite äventyrlig i egen zon) visade riktig spets i anfallsspelet med varsitt mål. Med Lindelöfs skytte och Cheek som skymmare framför mål är VIK helt klart uppgraderade där i det så avgörande momentet, framförallt i PP. Annars var dock PP inget vidare denna kväll.

Framåt gjorde Kokkonen sin klart bästa match i VIK-tröjan med hela 7-0 i NP som puckvinnare över hela isen, vass i BP. Denna gång var dock kedjekamraterna Cheek och Speers ganska osynliga och den kedjan väntar fortfarande på riktig kemi.

Speers tog inte chansen offensivt mot ett lite mänskligare motstånd, är dock bra fram till sista tredjedelen. Fortsatt vänta och se gällande Speersoffensiven. Sannolikheten att Speers kommer bli en offensiv spets skulle öka om det snart händer något runt kassen…

Skedung visar just nu mer offensiv spets än Speers då Salasonen åter gladde väldigt över hela isen i den väloljade kedjan med Bergman och Svensson. Denna enhet är här för att stanna, med stor sannolikhet.

Frycklund var inte nära sin topp med gjorde ändå 1+2. Det säger något om klassen. Om Salminen, Frycklund och Zäta hittar verklig kemi (som vid 4-0-målet) kan det bli hur bra som helst då skicklighetsnivån är minst sagt hög i den linan.

Mathias From var inte ens ombytt ikväll. Dansken lär inte vara jättebillig. Undrar vad som händer där som sagt. Det är ingen hållbar situation, varken för From eller VIK. Men kul och rättvist att powerforward Filip Wiberg var ombytt, men fick inte mycket istid.

Nu fick VIK en del arbetsro inför hemmapremiären på fredag mot Östersund (och MoDo hemma på lördagen). Vi längtar redan!

PUCKLIGAN

5 Jimmie Jansson

4 Jesper Kokkonen

3 Johan Gustafsson

2 Ludvig Jardeskog

1 Oliver Bohm

5 Responses

 1. Mikael skriver:

  Oavsett är Speers väldigt nyttig

 2. Musse skriver:

  Är inte fokuset på VIKs utvisningar överdrivet? Odisciplinerade eller oturliga så hör det till spelet. Djurgården hade haft lika många minuter om Janssons hade blivit en tvåa ( som den Max borde blivit i min bok).
  Tingsryd hade några fler igår än oss så inte har väl VIK fler utvisningar än andra.
  Spelmässigt var det väl ingen höjdare igår men skönt och viktigt att de som förväntas göra mycket poäng fick göra det. Tingsryd satte en jäkla press och det hade vi problem med. Snabbare tanke och passningar så blir nog
  det här bra. From och Wiberg kommer få spela när skador kommer. Samtliga topplag har väl några extra forwards i trupperna.

 3. Pelle skriver:

  Hallen heter faktiskt Dackehallen nu.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Speers är en besvikelse hitills. Cheek gjorde mål i Kristianstad när kommer första i VIK? Lindelöf gjorde mål även Jansson som har forwards kvaliteter som synes. Kalle Östman gjorde ett snyggt mål mot HV71, synd att inte VIK fick honom. Men VIK ser väl bättre ut i år. Tyckte kommentatorn sa att VIK vunnit 8 raka mot Tingsryd . Alltså nionde raka nu. Östersund ska VIK vinna mot hemma men testet kommer mot Modo på lördag. Då vet man mer var VIK står idag🏒🥅

  • M89 skriver:

   Speers har ju aldrig spelat på stor is förut, det brukar kunna ta ett tag för transatlanter att anpassa sig till den så vi får väl vänta och se så småningom. Lite bättre timing i skridskoåkningen mot Modo månne?