Chansskapande Benker och lovande Ehrnberg stannar – kan de öka sin effektivitet kommer det bli många fler mål och assist

Benker har gjort tidig succé i Almtuna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Den högst lovande backen Carl Ehrnberg och den så chansskapande forwarden Sebastian Benker stannar i VIK enligt VIK.se. 21-årige Ehrnberg gjorde sin allsvenska debutsäsong och imponerande direkt med sitt frejdiga och offensivglada backspel. Med andra ord en offensiv back precis i Patrik Zetterbergs smak, som det verkar.

Ehrnberg är redan en fin skridskoåkare som även är duktig på att skapa chanser och driva upp med pucken, nästan som en fjärde forward ibland. Förbättringspotential finns i spelet i egen zon där den 175 cm långe backen måste hitta vägar att kompensera sin brist på storlek.

I början på december åkte Ehrnberg dock på en misstänkt kraftig stukning av fotleden borta mot Västervik. Detta precis då backen på riktigt var på väg att slå igenom och många matcher missades.

Ehrnberg skapar chanser. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hade Göteborgssonen spelat i ett sämre HA-lag hade nog istiden (10:46), poängskörden och rubrikerna varit betydligt större. Men vi som sett den dynamiske backen vet att det är en väldigt lovande spelare, även om siffrorna var blyga (0+3 på 30 matcher).

Kan Ehrnberg förbättra skyttet och avsluten kan det bli väldigt många poäng i Allsvenskan för backen.

***

Sebastian Benker (totalt 34 poäng (17+17) på 52 matcher) går alltså in på ett nytt varv som förmodad topp-6-forward. 28-åringen berättade tidigare för VLT.se att han hade flera intressenter från allsvenska lag som har berättat vilken roll de ville ha forwarden i.

Samtidigt bemötte Benker att Thomas Paananen sa att han kan/borde göra 30 mål:

Jo, jag känner att potentialen finns, men ska man göra 30 mål måste man få en tydligare skottposition i powerplay. Jag har ju mest stått framför målet. Det hade inte varit konstigt om jag hade gjort över 20 mål redan nu, men har missat för många chanser.

Därmed visar forwarden både upp vissa “krav” på VIK-ledningen men även en sund självinsikt. För tittar vi på forwardens siffror fick Benker 49:e mest istid (16:54) av alla forwards i HA, men var bara 59:a i poängsnitt (0,63).

Gällande skottprocent i mål var inte Benker bättre än 105:a totalt bland forwards i HA med bara 11,6 % av skotten i mål. De bästa målskyttarna i serien låg runt 20 %.

Man kan vrida och vända på det hela gällande att Benker skapar mycket, men samtidigt handlar det om att göra massor av mål och poäng för en spelare i den rollen.

Forwarden har emellertid oerhört hög högstanivå. Det såg vi i slutet av säsongen i den lysande kedjan med Lunsjö och Tessier. Benker var också bäst på plan i sista matchen mot Vita Hästen i slutspelet.

Benker har en otrolig acceleration och rörlighet trots sin storlek, bra händer och skapar massor av chanser. En absolut nyckelfaktor för VIK kommande säsong blir huruvida forwarden kan öka sin effektivitet och poängproduktion närmare toppforwards i ligan.