Journalist som följt Jukurit i 20 år om nye Rasmus Korhonen kryddat med en högintressant jämförelse hur Frans Tuohimaa – nu i Södertälje – var i samma klubb nyligen: ”Bättre deal”

Skärmdump VIK.se

 

PÅ BILDEN: Rasmus Korhonen. Skärmdump VIK.se

Bloggen har fått info om nya målvakten Rasmus Korhonen från Ville Niskanen, före detta sportjournalist, som nu arbetar för den lokala tidningen Juvan Lehti. Ville har följt Jukurit nära i ungefär tjugo år och gör fortfarande lite frilansarbete om hockey.

– Korhonen anlände till Jukurit som ett frågetecken, inleder Ville. Jukurit hade haft en svår säsong med målvaktsspelet 2022-23, då Frans Tuohimaa lämnade klubben kontroversiellt strax före övergångsperiodens slut.

– Korhonen matchades ihop med Markus Ruusu, som ursprungligen rekryterades som backup till Tuohimaa. Efter Tuohimaas sorti spelade Ruusu bra, men det förväntades att startpositionen skulle konkurreras jämnt om mellan Ruusu och Korhonen.

– Korhonen och Ruusu delade målvaktssysslorna ganska jämnt, båda hade bra perioder och några svåra kvällar. Målvaktsspelet betraktades på förhand som Jukurits svaghet, men båda visade sig vara kapabla.

– Till slut var Ruusu lite bättre (och hamnade till och med i landslaget, reds. anm.) och var förstahandsvalet för de avgörande matcherna i grundserien och slutspelet. Detta var helt enkelt resultatet av Ruusus starka prestationer.

– Jag tycker att förra säsongen var bra för Korhonen också. Han fick stor nytta av bra målvaktstränare, först Mika Tarvainen (som lämnade Jukurit mitt i säsongen, anledningen var något av en gåta) och sedan Riku Helenius.

– Korhonen är en modern målvakt. Han är välväxt och har goda tekniska färdigheter. Hans rörelseschema har förbättrats betydligt under tiden här i Mikkeli.

– Ja, han släppte in några svaga mål, men överlag tog Korhonen ett stort steg framåt som ishockeyspelare. Han blev mer konsekvent och jämn. Det finns inga stora uppenbara svagheter, och åren kommer att göra honom bättre när han får mer erfarenhet.

– Flytten till Sverige är intressant, eftersom det fanns rykten om flytt till en annan Liiga-klubb för Korhonen. Om du frågar mig, anser jag att HockeyAllsvenskan är ett bra nästa steg.

– Nivån på hockeyn är mycket bra, och att spela för en traditionsrik klubb som VIK är en bra utmaning.

– Om allt går bra tror jag att ni får en mycket intressant ung talangfull målvakt i ditt lag!

– Och som du kanske redan visste, var hans far Markus Korhonen en etablerad målvakt under sin karriär och är nu en respekterad målvaktstränare. I Sverige kanske du minns honom från Brynäs IF och Malmö Redhawks.

Det med Tuohimaa är extra intressant eftersom Västerås ska ha varit inblandat i en kamp med Södertälje för att signa Tuohimaa, men det slutade med Korhonen i VIK som enligt rykten kostade mindre än hälften. Finns det någon jämförelse mellan Korhonen och Tuohimaa, trots skillnaden i ålder och meriter?

– För det första anlände Tuohimaa hösten 2022 till Jukurit med höga förväntningar som han aldrig lyckades uppfylla. Jukurit hoppades få en erfaren och pålitlig målvakt, men hans spel var ojämnt.

– Det fanns rykten om att han inte trivdes så bra i Jukurit och i Mikkeli (vilket är en ganska liten och lugn stad under vintern). Sedan lämnade han laget bara några timmar före övergångsperiodens slut och gav Jukurit lite tid att hitta en ersättare.

– Vid det laget hade Tuohimaa redan förlorat startplatsen till Markus Ruusu och hade uttryckt sitt missnöje med det (som berättat av Olli Jokinen för den finska tidningen Ilta-Sanomat).

– Tuohimaa själv sa att han inte kunde göra sitt bästa i ”den här miljön” och kände sig på fel plats. Han var förmodligen en av de dyraste spelarna som någonsin har skrivit på för Jukurit, så jag skulle betrakta hans tid som ett massivt misslyckande på många sätt.

– Om man jämför de två tycker jag att Rasmus Korhonen gjorde mycket bättre ifrån sig i Jukurit. Hans heroiska räddningar vann flera matcher för Jukurit, han verkar vara en mycket sansad kille som är villig att arbeta.

– Jag anser inte att Frans Tuohimaa är en dålig målvakt och det är möjligt att han kommer att göra bra ifrån sig i SSK. Men överlag tycker jag att Rasmus Korhonen är ett bättre köp.

– Som du sa är han förmodligen mycket billigare och har mycket mer potential, säger Ville, som dock kanske vill vara lite extra artig och VIK-positiv då han ju vet att jag följer Gulsvart?

Niilo Halonen fick inte mycket hjälp i VIK, men kunde nog ändå räddat laget lite oftare… FOTO: RUNE ÅHLÉN

En del fans är nervösa över Korhonens ankomst eftersom VIK hade en annan målvakt från Liiga förra året, Niilo Halonen, som inte gjorde succé, men samtidigt var laget också mycket svagt defensivt och skadedrabbat…

– En del fans var också nervösa över Korhonen här då han först kom till Jukurit hösten 2023, haha.

– Men om han presterar lika bra som han gjorde här finns det ingen anledning att oroa sig för VIK-fansen, säger Ville Niskanen avslutningsvis.

***

Under dagen blev det klart att Nikodemus Wernquist och Wille Ekman Cederborg får A-lagskontrakt.

Kul att man ibland är rätt ute, förstod Nikodemus storhet efter typ fyra byten i J20 som jag skrev om i september 2023 redan… Men sedan är det alltid så svårt att sia om hur unga spelare kommer blomma, eller nästan gå bakåt ibland.

För bara ett år sedan trodde vi exempelvis hårt på Ian Blomquist och Zéteny Hadobás i VIK.

Många är kallade, men få är utvalda.