Inför Timrå- Västerås med bloggaren Jimmy Hamrin: Låt oss starta säsong 13/14!

Kan VIK åter hitta nätet mot Timrå? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

161 dagar fyllda av hockeyabstinens har passerat. 14 lag har slitit som djur, både i gymmet och på isen, för att göra den här säsongen till den bästa Allsvenskan någonsin.

Säsongen 87/88 var det Sven-Åke Svensson som stod i båset och ledde VIK till Sveriges högsta division. Med sig i truppen hade han spelare som Leif Rohlin, Anders Berglund och på den tiden de oprövade spelarna Nicklas Lidström och Patrik Juhlin.

Nu, 26 år senare, är det Joakim Fagervall som står inför samma tuffa uppgift, dock med helt andra förutsättningar. Hockeyn har blivit hårdare, snabbare och tillåtit fler transatlanter. Dessa transatlanter som varit i hetluften under årets transferfönster ska enligt experterna, nästan helt på egen hand, bära VIK offensivt den här säsongen.

Truppen må vara späckad av transatlanter, hela sex stycken, men det är inte bara de spelarna som ska bära VIK. Det är stommen som ska vara bärande, spelarna som varit med från den föregående, och väldigt lyckade säsongen.

Våra utländska tillskott är tänkta som spets, vilket har behövts tidigare år – man kan bara drömma om hur det gått i kvalserien i våras om det funnits produktiva forwards. Både Fagervall och sportchef Johansson har tydligt framhållit detta, som dock verkar det inte sjunkit in hos några av de så kallade experterna. Trots det så är Gulsvart, kanske för första gången i Allsvenskan sedan omstarten, tippade att hamna i toppen.

Det är slutligen dags för att få svar på alla spekulationer då serien äntligen drar igång. VIK får en rafflande start då man ska bege sig upp till Medelpad för att möta en av seriens nykomlingar från högsta divisionen.

Timrå fick det jobbigt efter degraderingen till Allsvenskan. Sedan tidigare hade man kända ekonomiska svårigheter och som man omgående fick tampas med. En rekonstruktion blev slutligen nödvändig. Ett bakslag för hela föreningen, vilket försvårade jobbet för att blir sportsligt redo för årets säsong. 

***

För att få en bättre inblick i Timrå och vad som hänt i föreningen växlade Centralen några ord med Timråbloggaren Jimmy Hamrin.

Timrå har gått igenom några turbulenta månader efter degraderingen till allsvenskan. Hur ser det nya Timrå ut?

– Pratar vi om laget så är det ungt och fartfyllt men även oprövat och orutinerat.

Hur är känslan inför den här säsongen, att komma från Sveriges högsta liga och bli nederlagstippade i Allsvenskan?

– Timrå jobbar fortfarande för sin överlevnad och det blir överordnat sportsliga förhoppningar även som supporter, känner jag. Ni (Västerås) vet ju hur det är att få börja ändå ifrån botten och det viktigaste nu är att försöka undvika ett sådant scenario. Med hänsyn till detta är min övervägande känsla oro över hur allt som hänt påverkat intresset för matcherna och för hur det unga laget ska klara av att leverera, framför allt på hemmais. Matchen mot Västerås känns jätteviktig ur den synvinkeln. Jag tror föreningen behöver en bra start.

Det finns många nya namn i truppen och framförallt många juniorer, vilken/vilka spelare ska man hålla ett extra öga på i Timrå?

– Jag gillar Anton Wedin och Emil Pettersson utifrån att de har något extra i det offensiva spelet. Huruvida de kommer kunna leverera redan den här säsongen återstår dock att se.

Det är inte många lag som bara varit nere och vänt i allsvenskan och svårare har det blivit nu när serien tuffat till sig, men på hur lång sikt tycker du det är rimligt för Timrå att ta sig tillbaka?

– Föreningen behöver så klart jobba med en sådan vision och kanske tänka runt fem år. Personligen har jag ingen sådan tanke alls. Jag vill se om och hur detta kan stabilisera sig först.

Om vi bara blickar på den här säsongen, vart tror du Timrå hamnar i tabellen?

– Jag tror Timrå är med i kampen om de sista playoff-platserna. Jag har tippat att man hamnar strax utanför, på åttonde plats. Skulle dock laget lyckas nå dit tror jag en sådan rafflande serie kan göra mycket gott för att stärka intresset igen.

Till sist, hur slutar matchen? 

Timrå vinner med 2-1, säger Jimmy avslutningsvis och vi tackar för den inputen.

***

Trots att vi imorgon kväll får se två lag från samma serie kicka igång sina säsonger så är det också två lag i vitt skilda världar på isen. Timrå spelar för överlevnad, VIK för den absoluta toppen. Totalt omvänt mot vad vi såg i kvalet till elitserien år 2000 då VIK stod vid ruinens brant och Timrå på väg upp mot eliten. Den gången skickade Timrå ner VIK i helvetet, nu får gulsvart chans till en liten revansch.