Tekniske Lindelöf stannar, Zäta om lagbygget & Södertälje vill ha Haudum (ex Malmö) men Linz betalar bra: ”Galna löner på vissa ställen”

Alex Lindelöf avgjorde mot KHK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under onsdagen blev det klart att Alex Lindelöf stannar. Den fortfarande bara 21 år unge backen har redan varit med ett tag med 65 allsvenska matcher på meritlistan och föregående säsong var Lindelöf en av de bästa offensiva backarna i Ettan.

Lindelöf är något så ovanligt som en puckälskande back vars största styrka är händerna och kreativiteten. Vi minns den magiska lobbpassningen på Foppamanér till Conny Strömbergs drömmål hemma mot Huddinge bland annat.

Dock behöver Lindelöf förbättra skridskoåkningen och lära sig att spela enklare, vilket sportchef Patrik Zetterberg också nämner på VIK.se. Dock får vi inte glömma att Lindelöf fortfarande är ung och det kan bli stor utväxling om fötterna blir vassare.

***

Även efter signeringen av Lindelöf kvarstår dock frågetecknet kring hur VIK-försvaret ska klara fotarbetet i den snudd på skridskogalna Allsvenskan. Nu har VIK ett antal backar vars främsta signum kanske är andra saker än rörlighet och snabbhet. Men det finns ju utvecklingspotential och möjligheter att smarta spelare växer med uppgiften.

Och det ska ju in två backar till enligt sportchef Patrik Zetterberg:

– Grundtanken är att landa på två målvakter, åtta backar (sex idag på kontrakt) och 14 forwards (elva idag) inför säsongen. Vi jobbar nu med att få in en etablerad back och två forwards med meriter från Allsvenskan.

– Vi vill ha in några spelare som är vana med att spela och prestera på denna nivå. Men jag jobbar med en begränsad budget vilket inte ger utrymme för några feta kontrakt.

– Vi måste förstå att vi är i en uppbyggnadsfas som förening och får anpassa oss efter det för tillfället.

Vilka egenskaper/positioner letar ni efter främst nu?

– Om jag kunde välja så önskar jag gärna en spelskicklig rightback med ett bra skott samt ett par poängstarka forwards, menar Zäta.

– Det spelar ingen roll om det är ytterforwards eller centrar. Vi har ett lag med flera spelare som kan spela på båda positionerna, vilket vi ser som en styrka.

***

LT.se skriver om, som bloggen meddelade tidigare, att Lukas Haudum (ex-Malmö, SSK och Pantern) finns på den allsvenska marknaden. Södertälje är intresserade. Dock har österrikaren ett lukrativt kontrakt som ligger och väntar hemma i Linz om 21-åringen väljer moderklubben.

Linz är, enligt mycket god källa, desperata efter bra österrikare och Haudum är dessutom en Linzson. ”Pengarna talar för Linz, karriären till förmån för Sverige.”

Det ska vara ett kontrakt värt runt hela 70 000 Euro skattefritt plus fri bil och fritt boende som väntar i Linz. Många sportchefer får nog hicka…

***

Sådana löner som ovan visar vilken svår marknad det kan vara för Patrik Zetterberg och andra sportchefer med kanske lite mindre budgetar:

– Ja, det är galna löner på vissa ställen, fortsätter Zäta. Vissa som följer VIK verkar tro att vi helt plötsligt har en massa pengar bara för att vi gick upp, menar sportchefen.

– Vi måste även förstå att det finns max fem-sex klubbar i HA som har pengar samt att vi kom in sist på spelarmarknaden, vilket gör att det blir extra tufft att hitta några kap, säger Zäta avslutningsvis.