A. Johansson, Jansson & Berg oväntade skyttar då VIK drog in Modo & Oskarshamn in i bottenträsket

Jimmie Jansson visade äntligen sin offensiv. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Enligt VIK-oraklet Bosse Wallin spelade VIK den 17/9 1965 sin första match i Rocklundahallen. I kväll spelade man sin 1500:e i hallen mot Pantern. Och kanske var det historiens vingslag som för en gångs skull, på senare år, gav VIK det där extra i slutet då VIK spurtade in och vann med 4-2?

Båda lagen var på plats inledningsvis, mentalt och spelmässigt. Första tio av period ett var jämn med högt tempo och det var välspelat. Sedan tog faktiskt VIK över rejält och vann skotten med 16-6 vilket var talande för hur det såg ut. Men skyttet var klent…

Albin Johansson gjorde en bra match och fick mycket förtroende i tredje. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Albin Johansson gjorde mål och en bra match och fick mycket förtroende i tredje. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK började även bra i 2:a och 1-0 kom genom Albin Johanssons första i Allsvenskan (grattis!). Efter målet gjorde Pantern några bra byten och 1-1. Då var skotten 25-10 till VIK…

Sedan fick VIK en gyllene chans i spel 5-mot-3 i mer än en minut. Men att förlora tekningen i 5-mot-3 är snudd på tjänstefel. Känns som bara VIK gör det. Utvisning för VIK istället och en bortkastad chans.

Tredje perioden var något trevande men Pantern hade bitvis bra fart i några byten. Lihagen gjorde en lysande supersnabb uppåkning (äntligen!) och serverade Jimmie Jansson bra läge – men bom. Men det skulle sannerligen komma mer för Jansson.

I momentet efter visade Jansson beslutsamhet och bombade iväg ett klassiskt slagskott som inte ens suveräne Tex Williamsson kunde stoppa fram till 2-1.

Pantern lade dock sedan i ”hyperdriven” och svärmade som bålgetingar några byten och till slut låg 2-2 i nät genom Dahse.

Jonte Berg som ny styrningsspecialist? Lite tidigt att säga va? Men två snygga på kort tid. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jonte Berg som ny styrningsspecialist? Lite tidigt att säga va? Men två snygga på kort tid. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jimmie Jansson låg sedan bakom nästa kasse som Jonte Berg elegant styrde in precis som häromsistens, 3-2.

Jansson var sedan lika iskall som när Mark Messier lobbade in sitt typ 1861:a poäng från egen zon i tom kasse, eller när Arto Blomsten bärgade VM-guldet på samma sätt 1992.

SAMMANFATTNING

VIK var totalt sett värda något bättre än 1-1 efter halva matchen och 25-10 i skott. Sedan vaknade Pantern och VIK hade lite flyt på slutet att bärga segern då Pantern bitvis visade varför de är trea i serien. Samtidigt var det retroaktiv utdelning, då allt ofta jämnar ut sig i längden.

Det var idel ädla ovana målskyttar i afton. Den mycket stabile Albin Johansson blir bara bättre och bättre. Johansson fick spela hela 20 minuter och nästan halva tredje (08:31) och krönte insatsen med ett påpassligt mål.

20 minuter fick också Jimmie Jansson spela. Jansson var ju omtalad som en offensiv back innan han kom tillbaka till VIK. Väl i VIK har Jansson prioriterat defensiven. Jag satt precis och undrade när Janssons offensiv skulle komma. Fick svar på tal i afton med 2+1 när det behövdes som mest.

Jonte Berg var nästa oväntade målskytt. Kanske ska vi ställa Jonte mer framför kassen? Nu två klasstyrningar på kort tid. Kanske inte en slump?

Visst är det kul när oväntade målskyttar kliver fram. Men samtidigt är VIK:s problem att man inte får mer produktion ur de tänkta toppkedjorna. Det problemet är svårt att göra något åt nu. Man har ju faktiskt knappt någon beprövad målskytt framåt på pappret.

Till nästa säsong måste ”Äpplet” försöka fylla forwardssidan med några mer målfarliga spelare. De växer inte på träd men fynd går faktiskt att göra, se Palmberg i Hästen, Ejdsell i BIK, Holm i SSK och Carl Persson i BIK, spelare som kommit lite ”från ingenstans”.

Nu har VIK egentligen bara Lukas Zetterberg som skytt (men enbart i PP). Detta då normalt sett starke skytten Christopher Fish oförklarligt bara gjort ett mål på de 24 senaste matcherna (plus ett i tom kasse).

Jag tror inte laget till nästa år helt behöver göras om i grunden men några mer målfarliga forwards måste bara till. Lätt att säga och inte ”rocket science”, men ändå. Men först ska vi försöka klara allsvenska kontraktet så klart.

Björklöven visar gryende form och slog frifallande Modo i afton. Nu är det bara två poäng upp till Modo och Oskarshamn. Men samtidigt också fortsatt bara två ner till Löven under strecket. 18 poäng kvar att lira om. Men nu finns ju flera räddningsplankor än Löven som sagt…

PUCKLIGAN
5 Jimmie Jansson

4 Albin Johansson

3 Jonte Berg

2 Fredrik Johansson

1 Hampus Larsson