Är en ny riktig kärntrupp på väg att bildas efter det svåra generationsskiftet – då Marcus Söderkvist & Co. lämnade 2015?

Det blev en chock då Söderkvist plötsligt slutade 2015, och de två följande säsongerna gick minst sagt dåligt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

13 svar

 1. gns skriver:

  Frycklund är ett måste! Hoppas på ett stort hjärta och att zäta kan punga fram pengarna som behövs.

 2. Bozo skriver:

  Bara inse att lag från Stockholm med omnejd kämpar i motvind gällande ishockeyn. Finns inte riktigt den där uppbackningen varken från kommuner eller näringsliv att skapa framgång. Lag som AIK och VIK har det riktigt tufft trots relativt stort publikunderlag. SSK vet jag inte riktigt förutsättningarna för men jättefett har de inte trots hyfsad arena. I Norrland är det ofta kommunen som står bakom klubbarna och i Småland är det både kommun och näringsliv.

 3. Henning skriver:

  Det är lite väl gnälligt i kommentarern. VIK gjorde en kanon säsong som gav oss många häftiga upplevelser. Att spelare lämnar för shl är bara positivt, dom har skapa en vinnarkultur.
  Jag skulle vara mer orolig om spelare går till andra HA lag. Lycka till till dom som tar chansen i Shl o Nhl. VIK växer med er. Var stolta.

 4. Svanteturesson skriver:

  Håller med Knekten i resonemanget. Det stora problemet (som jag ser det) med VIK är att vi år efter år inte vet förväntningarna som ledning med sponsorer sätter på laget. Blir svårt för spelarna också att ha målbilden klar i huvudet en kall och mörk november kväll med bortamatch mot typ Pantern eller hantera en svacka under säsong som i regel drabbar alla HA-lag.
  Att år efter år höra ex ”gediget lagbygge”, ”bra placering trots låg spelarbudget”, ”Västerås är en hockeystad” osv vinner man inga medaljer på.
  Okey, förra året läste jag någonstans att målet var topp-8 och då sätts även målbilden där på spelarna. Mentalt sätter spelarna (helt mänskligt) då att ”det är OK att hamna 6, 7 eller 8:a”.
  Det ÅR vi får höra att målet är att ta en SHL-plats, då tror jag sponsorer blir mer intresserade, nyförvärv blir lättare att signa, lättare att behålla nyckelspelare inför säsongsstart osv.
  Självklart innebär inte den målsättningen per automatik att vi når SHL men det skapar ändå en tydlighet från ledning vad förväntningarna är och spelarna vet vad som förväntas på dom.
  Tack för ordet.

  • Bozo skriver:

   Fast mångt och mycket är det ju sponsorerna som bestämmer ambitionsnivå och där är det för dåligt ställt. Finns inga sponsorer som kliver fram, visar lädret och ställer sedan krav. Det blir lite av en kravlös verksamhet, där det alltid finns gnällspikar som ofta inte ger mycket till klubben.

  • CD skriver:

   Nä men Svante, du ÄR en VIKare oxå! 🙂

 5. Bozo skriver:

  Svagt av VIK om man tappar spelare som Fryklund och Bergman pga av pengar. Då är man inte en seriös utmanare.

  • Duncan O’Keefe skriver:

   Helt rätt Bobo! Konstruktion, spel i division 1 och krav på eget kapital är ingen ursäkt. Dags att öppna plånboken och konkuerra med erbjudanden från SHL!

  • Jocke69a skriver:

   Eller så accepterar man en lägre ersättning och spelar i VIK där man trivs och kan utvecklas mer. Vi som var på sista matchen nu såg mycket väl att Frycklund åkte runt och drog i VIK-tröjan. För att sedan byta klubb för allsmäktiga SHL där allt bara handlar om pengar. Hoppas han stannar. Glöm inte bort att Zäta själv skrev på nytt kontrakt innan kvalserien år 2000 för klubbyte. Fast de var bra spelare på pappret när vik åkte ut gjorde spelarna en bedrövlig insatts kvalserien 2000.. Vart var klubbkäbnslan där? ”spelare/tränare/ledning kommer och går, men Supportrarna består”

 6. Knekten skriver:

  Tja, vet inte om en kärntrupp alltid är en bra sak. Problemet är mer att de bästa alltid försvinner om man inte går upp i en högre division. Rent krasst kan man nog säga att det ofta är dessa spelare som är avgörande för ett lags framgångar. Givetvis är resten av laget också betydande. Det är ju bara att titta tillbaka och se hur det har gått. Trots att VIK haft någon form av kärntrupp en lång tid så är man fortfarande kvar i allsvenskan i bästa fall. Titta tillbaka några år. Vilka lag har VIK tampats emot under många år, dessutom spöat varje av dem dem många gånger? Jo, lag som Rögle, Mora, Timrå, Leksand, Djurgården, Örebro, Malmö. Lag som alla tagit steget upp i SHL. Då kan man fråga sig varför dessa lag bara swischar förbi VIK och upp till SHL och VIK fortsätter att trampa på i allsvenskan i bästa fall. Varför lyckas aldrig VIK ta steget upp? Man är så nära, men men grejar inte det sista. Vad är det som saknas? Känns lite som att de riktigt stora målgörarna, vinnarskallarna saknas samt vinnarmentaliteten och en jäkla massa djävlaranamma. Titta på Leksand, de har bestämt sig, de ska bara upp och jag tror att de lyckas. Det är den tror på sig själv och laget som är avgörande när det börjar dra ihop sig.

  • Knekten skriver:

   Glömde Växjö i raden av lag som promenerat förbi VIK. Självklart beror ju mycket på att man tappar spelare så fort VIK hamnar någorlunda upp i tabellen och där ligger det största problemet. Det blir ingen kontinuitet när de bästa försvinner. Tacka fan för att det är svårt att ta sig upp med ett nytt lagbygge varje säsong. Nä, hårdare kontrakt på minst 2 säsonger som inte kan brytas verkar vara det ända som gäller samt pengar naturligtvis för att behålla de bästa och för att inskaffa nya heta spelare. Hoppas VIK har pengarna och att Zäta har börjat lockandet av de bästa spelarna av lagen i slutspelen som inte går till SHL. Är ganska säker på att VIK nästa säsong (våren 2020) hade stått klara för
   SHL om alla spelare hade stannat. Nu vet man ingenting.

  • Bozo skriver:

   Enkla svaret är Pengar, pengar och pengar. VIK har bara haft riktiga ekonomiska muskler en gång under alla dessa år och då vann vi HA men gjorde sedan precis som AIK i år. De lagen du räknat upp har alla satsat när de gått upp, förutom Timrå (hade stöd av NHL-spelare), Mora (fick ihop det riktigt bra men hade helt annan ekonomi än VIK idag).
   Tänk vad lite extra medel hade gjort denna säsong, fått in en till målspruta samt en SHL-klass back. Då hade nog VIK spelat direktkval med mkt goda chanser. Sen har ju AIK spelat ekonomiskt dopade i år, hade de inte gjort det hade det kanske varit VIK som varit IKO sits nu.

   Sen helt rätt att skriva ettårskontrakt med sk ”kärntrupp” många av de på tidigare tvåårskontrakt har inte gett det lilla extra.

   • Marko skriver:

    Håller helt med, cash is king och utan flera stora sponsorer (jmfr ABB på 90-talet)är det svårt att både behålla spelare men också hitta topparna på marknaden.