Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Är en ny riktig kärntrupp på väg att bildas efter det svåra generationsskiftet – då Marcus Söderkvist & Co. lämnade 2015?

 

VIK hade länge, från cirka 2000-2015 en framgångsrik kärna av laglojala spelare som vi minns väl:

Till exempel Andreas Lindh, Marcus Söderkvist, Fredrik Johansson (även då!), Stefan Holmgren, Rikard Ekström, Daniel Grillfors, Per Helmersson, Jonte Berg, Jonas Leetma, Kalle Olsson och Sebastian Meijer.

Detta fighting face var länge saknat. Andreas Lindh.

Alla ovan nämnda gjorde runt 250 matcher och uppåt för VIK. De utgjorde alltid den stabila grunden säsong ut och säsong in.

Sedan Marcus Söderkvist slutade 2015 har det dock varit ett inte alls smärtfritt generationsskifte. Endast Fredrik Johansson har funnits kvar som länken mellan dåtidens bravader till framtiden.

Men nu är det äntligen kanske dags och på gång att skapas en ny kärntrupp, som förhoppningsvis kommer hålla över lång tid.

Kvalhjälte Jimmie Jansson är ju den givne backledaren med det stora klubbhjärtat, som förhoppningsvis kommer stanna mycket länge. Kvalhjälte Morgan Hassel (”bara” 30 ändå) har kanske fem goda säsonger kvar som en ledartyp, föredöme och stöttepelare.

Alex Younan är också ung fortfarande (född 1997), med intressant verktygslåda och utvecklingsbar fortfarande. Tränarna öste ju istid på allroundbackan i slutspelsserien, möjligen finns en liten chans att backen växer in VIK-fansens hjärtan som en spelare som är här för att stanna.

Hur länge tänker Freddan lira? Hoppas VIK har en efterträdare klar då som fanbärare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Framåt finns såklart kvalhjälte Freddan Johansson kvar några år till, är ju så mångsidig att han kan ”trappa av” i fjärdekedjan på andra sidan 2020.

Sedan finns ett koppel av riktiga slitvargar med en del offensiv potential i William Wikman, kvalhjälten Anthon Eriksson, kvalhjälte Jesper Johansson och Isac Skedung. Deras hårda arbete kommer sätta standarden då nya spelare kommer och går, de kommer få veta och se vad som gäller i VIK.

Kvalhjälten Marcus Bergman har också såklart potential att bli ett viktigt gulsvart fundament under lång tid, om han stannar.

Lika med skickliga yrvädret och alltid hårt arbetande Sebastian Benker, om han väljer att stanna och också bli en del av den gulsvarta, troligen mycket ljusa, framtiden. Samma med Mikael Frycklund, om han väljer att stanna nu, trots allt.

Om laglojale kvalhjälten Jesper Cederberg nu kanske får ett år i Ettan för att få välbehövlig istid och utveckling, och sedan återvänder, är det absolut en karaktärsstark spelare för kärntruppen framöver också.

Det verkar således som sportchef Patrik Zetterberg har en plan kring att försöka skapa en ny gulsvart kärntrupp som ska hålla över tid, även om det är svårt i dagens ishockey.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1553813821
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1111401846516543499";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1111401846516543499";s:5:"pDate";s:19:"2019-03-28 22:57:04";}}";

13 Kommentarer

 1. gns

  Frycklund är ett måste! Hoppas på ett stort hjärta och att zäta kan punga fram pengarna som behövs.

 2. Bozo

  Bara inse att lag från Stockholm med omnejd kämpar i motvind gällande ishockeyn. Finns inte riktigt den där uppbackningen varken från kommuner eller näringsliv att skapa framgång. Lag som AIK och VIK har det riktigt tufft trots relativt stort publikunderlag. SSK vet jag inte riktigt förutsättningarna för men jättefett har de inte trots hyfsad arena. I Norrland är det ofta kommunen som står bakom klubbarna och i Småland är det både kommun och näringsliv.

 3. Henning

  Det är lite väl gnälligt i kommentarern. VIK gjorde en kanon säsong som gav oss många häftiga upplevelser. Att spelare lämnar för shl är bara positivt, dom har skapa en vinnarkultur.
  Jag skulle vara mer orolig om spelare går till andra HA lag. Lycka till till dom som tar chansen i Shl o Nhl. VIK växer med er. Var stolta.

 4. Svanteturesson

  Håller med Knekten i resonemanget. Det stora problemet (som jag ser det) med VIK är att vi år efter år inte vet förväntningarna som ledning med sponsorer sätter på laget. Blir svårt för spelarna också att ha målbilden klar i huvudet en kall och mörk november kväll med bortamatch mot typ Pantern eller hantera en svacka under säsong som i regel drabbar alla HA-lag.
  Att år efter år höra ex ”gediget lagbygge”, ”bra placering trots låg spelarbudget”, ”Västerås är en hockeystad” osv vinner man inga medaljer på.
  Okey, förra året läste jag någonstans att målet var topp-8 och då sätts även målbilden där på spelarna. Mentalt sätter spelarna (helt mänskligt) då att ”det är OK att hamna 6, 7 eller 8:a”.
  Det ÅR vi får höra att målet är att ta en SHL-plats, då tror jag sponsorer blir mer intresserade, nyförvärv blir lättare att signa, lättare att behålla nyckelspelare inför säsongsstart osv.
  Självklart innebär inte den målsättningen per automatik att vi når SHL men det skapar ändå en tydlighet från ledning vad förväntningarna är och spelarna vet vad som förväntas på dom.
  Tack för ordet.

  1. Bozo

   Fast mångt och mycket är det ju sponsorerna som bestämmer ambitionsnivå och där är det för dåligt ställt. Finns inga sponsorer som kliver fram, visar lädret och ställer sedan krav. Det blir lite av en kravlös verksamhet, där det alltid finns gnällspikar som ofta inte ger mycket till klubben.

 5. Bozo

  Svagt av VIK om man tappar spelare som Fryklund och Bergman pga av pengar. Då är man inte en seriös utmanare.

  1. Duncan O’Keefe

   Helt rätt Bobo! Konstruktion, spel i division 1 och krav på eget kapital är ingen ursäkt. Dags att öppna plånboken och konkuerra med erbjudanden från SHL!

  2. Jocke69a

   Eller så accepterar man en lägre ersättning och spelar i VIK där man trivs och kan utvecklas mer. Vi som var på sista matchen nu såg mycket väl att Frycklund åkte runt och drog i VIK-tröjan. För att sedan byta klubb för allsmäktiga SHL där allt bara handlar om pengar. Hoppas han stannar. Glöm inte bort att Zäta själv skrev på nytt kontrakt innan kvalserien år 2000 för klubbyte. Fast de var bra spelare på pappret när vik åkte ut gjorde spelarna en bedrövlig insatts kvalserien 2000.. Vart var klubbkäbnslan där? ”spelare/tränare/ledning kommer och går, men Supportrarna består”

 6. Knekten

  Tja, vet inte om en kärntrupp alltid är en bra sak. Problemet är mer att de bästa alltid försvinner om man inte går upp i en högre division. Rent krasst kan man nog säga att det ofta är dessa spelare som är avgörande för ett lags framgångar. Givetvis är resten av laget också betydande. Det är ju bara att titta tillbaka och se hur det har gått. Trots att VIK haft någon form av kärntrupp en lång tid så är man fortfarande kvar i allsvenskan i bästa fall. Titta tillbaka några år. Vilka lag har VIK tampats emot under många år, dessutom spöat varje av dem dem många gånger? Jo, lag som Rögle, Mora, Timrå, Leksand, Djurgården, Örebro, Malmö. Lag som alla tagit steget upp i SHL. Då kan man fråga sig varför dessa lag bara swischar förbi VIK och upp till SHL och VIK fortsätter att trampa på i allsvenskan i bästa fall. Varför lyckas aldrig VIK ta steget upp? Man är så nära, men men grejar inte det sista. Vad är det som saknas? Känns lite som att de riktigt stora målgörarna, vinnarskallarna saknas samt vinnarmentaliteten och en jäkla massa djävlaranamma. Titta på Leksand, de har bestämt sig, de ska bara upp och jag tror att de lyckas. Det är den tror på sig själv och laget som är avgörande när det börjar dra ihop sig.

  1. Knekten

   Glömde Växjö i raden av lag som promenerat förbi VIK. Självklart beror ju mycket på att man tappar spelare så fort VIK hamnar någorlunda upp i tabellen och där ligger det största problemet. Det blir ingen kontinuitet när de bästa försvinner. Tacka fan för att det är svårt att ta sig upp med ett nytt lagbygge varje säsong. Nä, hårdare kontrakt på minst 2 säsonger som inte kan brytas verkar vara det ända som gäller samt pengar naturligtvis för att behålla de bästa och för att inskaffa nya heta spelare. Hoppas VIK har pengarna och att Zäta har börjat lockandet av de bästa spelarna av lagen i slutspelen som inte går till SHL. Är ganska säker på att VIK nästa säsong (våren 2020) hade stått klara för
   SHL om alla spelare hade stannat. Nu vet man ingenting.

  2. Bozo

   Enkla svaret är Pengar, pengar och pengar. VIK har bara haft riktiga ekonomiska muskler en gång under alla dessa år och då vann vi HA men gjorde sedan precis som AIK i år. De lagen du räknat upp har alla satsat när de gått upp, förutom Timrå (hade stöd av NHL-spelare), Mora (fick ihop det riktigt bra men hade helt annan ekonomi än VIK idag).
   Tänk vad lite extra medel hade gjort denna säsong, fått in en till målspruta samt en SHL-klass back. Då hade nog VIK spelat direktkval med mkt goda chanser. Sen har ju AIK spelat ekonomiskt dopade i år, hade de inte gjort det hade det kanske varit VIK som varit IKO sits nu.

   Sen helt rätt att skriva ettårskontrakt med sk ”kärntrupp” många av de på tidigare tvåårskontrakt har inte gett det lilla extra.

   1. Marko

    Håller helt med, cash is king och utan flera stora sponsorer (jmfr ABB på 90-talet)är det svårt att både behålla spelare men också hitta topparna på marknaden.

Tweets

Andreas Häggström - AvatarscottfukamiAndreas Häggström

Scout om Renars Krastenbergs, ny i SSK. Var tydligen aktuell för KHL. #twittssk https://t.co/ZxIR6RuIqt https://t.co/TYicI3d9Tl

SvaraRetweetFavorit
Adam Karlberg Gonzalez - AvatarKaamelenAdam Karlberg Gonzalez

RT @VIKFanCentral: Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt om ny…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @adamjjohansson: Den gulsvarta analysen. Västerås ser bra ut. Kan bli en otäck motståndare för många lag i vinter. https://t.co/TvM2hc…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto