Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Centralen analyserar och rankar alla allsvenska lags målvakter – vissa satsar på rutin och andra på grönare ungdomlig entuasiasm

 

De flesta lagen i Allsvenskan har sina målvakter klara. Bloggen rankar burväktarna VIK kommer ställas mot i comebacken i Allsvenskan.

En utmaning med sådana här sammanställningar är ju att de till sakens natur är mer tillbaka- än framåtblickande. Räddningsprocenten brukar emellertid säga oerhört mycket om hur en målvakt levererat – oavsett division eller liga.

Samtliga lags olika delar kommer analysers för ett tabelltipset sedan.

Johannes Jönsson i AIK är troligen seriens bästa målvakt och har stått väldigt många SHL-matcher nyligen. Här i Tingsryd 2016. FOTO: RUNE ÅHLÉN

AIK 

Johannes Jönsson har stått 64 SHL-matcher de senaste två åren och var även vass i Vita Hästen och Tingsryd innan det. Hade nästan 94 i räddningsprocent första året för Karlskrona i SHL.

Erik Källgren är en 21-åring som stått mycket i Allsvenskan redan utan att ännu lyckats lyfta räddningsprocenten till de 92-94 som riktiga toppmålvakter kan. Linus Lundin är lite som Källgren en storväxt kille med en del färsk rutin från Allsvenskan och ger AIK:s målvaktssida väldigt bra bredd.

Betyg: 9/10

ALMTUNA

Oscar Fröberg är en småväxt 21-åring som gjorde sin första allsvenska säsong ifjol i AIS då han delade ansvaret broderligt med Arvid Ljung. Denne Ljung är också kvar och påminner mycket om Fröberg förutom att han är 25 år och storväxt.

Ljung är en rejäl late bloomer som spelade i division 2 så sent som 2016 innan en supersäsong med 94,5 i räddningsprocent för Mariestad lyfte karriären hastigt och lustigt.

Totalt sett ändå ett relativt oprövat målvaktspar i AIS där ingen ännu satt upp riktigt starka siffror i Allsvenskan. Men tiden verkar tala för denna duo.

Betyg: 6,5/10

Henrik Lundberg kommer tillbaka till ABB Arena med BIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

BIK KARLSKOGA

Värmlänningarna har kunnat åtnjuta starka importer och andra toppmålvakter under många år. Men ifjol brast det då Shane Owen floppade och det blev oro då BIK var ytterst nära negativt kval. Nu har man stabiliserat det hela med Henrik Lundberg som är en utmärkt målvakt på allsvensk nivå.

Lundberg backas upp av lovande Olle Eriksson Ek för ett solitt tandem för de vitblå.

Betyg: 8,5

Erik Hanses har varit med ett tag nu, här mot Brady Leisenring för LIF 2012/13. FOTO: RUNE ÅHLÉN

MODO

Här kör man på det trygga spåret med Erik Hanses. 28-åringen går in på sin tredje raka säsong i Modo och måste kanske bli lite mer spektakulär om Modo ska gå upp igen.

Från Kallinge hämtas Isak Edman, en 23-åring som gjort några bra säsonger i Ettan men är såklart svårbedömd här.

Betyg: 8

Axel Brage tog säkert det här läget också när det begav sig 15/16 då Robert Lantosi försökte. FOTO: RUNE ÅHLÉN

LEKSAND

LIF satsar på ett säkert kort i Axel Brage. I undertecknads ögon var Brage kanske Allsvenskans bästa målvakt under sina två säsonger i Vita Hästen. Atletisk och lugn målvakt. Enda frågetecknet är hur självförtroendet är efter två säsonger i Örebro med runt riktigt svaga 88 i räddningsprocent som backup?

Brage backas upp av unge normannen Jonas Arntzen, 20, som lirade 17 allsvenska matcher redan ifjol med beskedliga 90 i räddningsprocent. Oprövad såklart men har framtiden för sig.

Betyg: 8,5

VITA HÄSTEN

Norrköpingslaget levde tidigare högt på Axel Brages bravader. Ifjol var rutinerade Pontus Sjögren en säker sista utpost. Nu ser det betydligt mer orutinerat ut. Victor Kokman är en 25-åring med föga imponerande siffror som inte fått fäste i Allsvenskan ännu.

Då är nog Marcus Hellgren ett hetare alternativ efter två starka säsonger i Borlänge. Dock var 24-åringen mänsklig i kvalserien till Allsvenskan med 90,7 i räddningsprocent och får direkt enorm stor press på sig att leverera som allsvensk debutant.

Betyg: 6

Mattias Pettersson i Moras dress 16/17. FOTO: RUNE ÅHLEN

BJÖRKLÖVEN

Umeålaget har tappat sin förstemålvakt Adam Werner som stod nästan alla matcher ifjol. In kommer istället relativt okände Mattias Pettersson från Mora. Denne Pettersson har gjort en stark säsong som backup då Mora gick upp i SHL (1,89 gaa, 92,8 % på 21 matcher) och en monstersäsong i Lindlöven (1,40 gaa, 94,9 % på 27 matcher).

Utöver dessa två säsonger ser det inte lika imponerande ut men Pettersson har visat att han kan. Oscar Masiello backar åter upp som på pappret blygsam ersättare.

Betyg: 7,5

OSKARSHAMN

Unge Christoffer Rifalk fick ett jättelyft under säsongen ifjol och tog över förstespaden till kvalet mot SHL. Där visade 22-åringen upp ett strålande spel och hade bäst räddningsprocent i hela kvalet med 93,8 på åtta matcher. I övrigt ganska orutinerad, dock några fina säsonger i Ettan för Kalix.

Nu är Rifalk uttalad förstemålvakt från start då han backas upp av 18-årige juniorlandslagsmannen Adam Åhman som lånas in från HV71.

Betyg: 7,5

Jonathan Bjurö återfinns numera i Pantern. FOTO: RUNE ÅHLÉN

PANTERN

Här är det överraskande rutinerat och välbeställt på målvaktssidan. Lars Volden hämtats från tjeckiska högstaligan och har gjort ett antal VM-matcher för Norge. Volden har även gjort flertalet matcher i SHL och finska ligan, dock utan jättemånga säsonger med imponerande räddningsprocent.

Här finns också gamle VIK-bekantingen Jonathan Bjurö som var lysande i Gulsvart i grundserien ödesäsongen 14/15, men sköts sedan lite sönder i SHL-kvalet och har väl egentligen inte hämtat sig efter det ännu. Men en god allsvensk målvakt är det.

Dessutom finns Tim Hultstrand som var helt okey i Skövde föregående säsong. Frågan är emellertid varför lilla Pantern ska hålla sig med tre så pass rutinerande målvakter? Troligen kanske för att minst två av dessa hoppas på en genväg till den andra klubben i Malmö…

Betyg: 8

Robin Johansson tar ny sats i Karlskrona. FOTO: RUNE ÅHLÉN

KARLSKRONA

Nu finns ingen Patrik Galbraith eller Johan Holmqvist där att rädda KHK längre. Istället har man faktiskt två Trojaprodukter. Arvid Holm är storväxt och oprövad 19-åring som aldrig spelat seniorhockey, draftad av Winnipeg 2017 dock.

Förstemålvakt blir istället Robin Johansson som efter ett lysande kval 16/17, då han tog upp Troja i Allsvenskan, hade det svajigare ifjol och tappade förstespaden till Jonathan Nielsen under kvalet då Troja ramlade tillbaka i Ettan. Johansson har dock mestadels haft fina siffror, men visst är det nog en liten chansning att satsa på 23-åringen som så uttalad etta. I alla fall på pappret.

Betyg: 6,5

Kan Alexander Sahlin hitta tillbaka till storformen? FOTO: Rune Åhlén

SÖDERTÄLJE 

Den lille superkvicke dansken George Sørensen slog igenom i Allsvenskan ifjol för SSK och får anses vara en toppmålvakt i ligan.

SSK har ett rutinerat målvaktspar då Sørensen har 27-årige Alexander Sahlin som kompanjon. Sahlin var en stor hjälte då laget tog sig tillbaka till Allsvenskan. Men sedan dess har det varit svajigare med skador och annat.

Betyg: 8

TINGSRYD

TAIF har kunnat rida på strålande målvaktsspel av Johannes Jönsson och främst Niklas Rubin sedan comebacken i Allsvenskan. Nu har man fått en fin ersättare i Tex Williamsson från Leksand, som tidigare gjort en makalös säsong i Pantern med 93,5 i räddningsprocent.

Williamsson kom inte upp i samma nivå i Leksand dock, med all press som finns där.

Williamsson backas upp av 23-årige Andreas Ljunggren som debuterade i Allsvenskan med 12 matcher för TAIF ifjol.

Betyg: 7,5

Emil Kruse försöker hitta toppformen i Västervik. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VÄSTERVIK

Jonas Fransson har till slut gått i pension. Nu satsar man istället på Emil Kruse, som kändes som den ”evige” backupen i Karlskoga innan han slog igenom i SHL-kvalet 16-17.

Kruse värvades sedan till Rögle där det dock inte gick direkt lysande i SHL. Totalt sett en något svårbedömd karriär hittills för Kruse som dock fortfarande bara är 23 år.

Kruses partner blir Viktor Östlund (son till Djurgårdens legendar Thomas, tänk Salomatins straff…). Östlund hade solid debutsäsong i Allsvenskan ifjol för Västervik och kampen om förstespaden lär bli hård här.

Betyg: 7

VÄSTERÅS

Marcus Dahlbom var den största enskilda anledningen till att VIK gick upp i Allsvenskan, med snudd på 94 i räddningsprocent både i kvalet och serien. 28-åringen har trots sin storlek och ålder lyckats förbättra sin rörlighet kraftigt.

Dessutom har Dahlbom trots allt stått 37 matcher i Allsvenskan tidigare med 90-91 %. Det är högst sannolikt att den ”nye” förbättrade Dahlbom kan lägga på några procentenheter där. Skulle inte alls förvåna om betyget nedan visar sig för lågt satt efter säsongen.

Samuel Ersson var en toppmålvakt i J20 ifjol för Brynäs. Draftades också av Philadelphia i sommarens draft som föga förvånande öste lovord över sin nye adept, men har ju bara en SHL-match på seniornivå.

Betyg: 7

SAMMANSTÄLLNING AV  BETYG PÅ MÅLVAKTSPAREN

 1. AIK – 9
 2. Karlskoga – 8,5
 3. Leksand – 8,5
 4. Södertälje – 8
 5. Pantern – 8
 6. Modo – 8
 7. Tingsryd – 7,5
 8. Oskarshamn – 7,5
 9. Björklöven – 7,5
 10. Västerås – 7
 11. Västervik – 7
 12. Karlskrona – 6,5
 13. Almtuna – 6,5
 14. Vita Hästen – 6
snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1532509359
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1022044453815676929";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1022044453815676929";s:5:"pDate";s:19:"2018-07-25 09:02:41";}}";

Tweets

Taggen 🇸🇪🇺🇦 - AvatarLeifTaggTaggen 🇸🇪🇺🇦

@VIKFanCentral Jaha det var den säsongen det 😑. 😅

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@scottfukami Okey, men ingen var bra denna afton.

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto