Energispelarna William Wikman & Jesper Johansson stannar och borgar för fortsatt enormt VIK-slit – men kan de utvecklas vidare offensivt?

William Wikman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Patrik Zetterberg visade att han uppskattar hårt arbete då bägge slitvargarna William Wikman och Jesper Johansson fick varsitt nytt ettårskontrakt under onsdagen.

Zäta menade på VIK.se att bägge kan utvecklas:

Vi ser ju en stor uppsida hos båda två, vi tror att det finns mer att utveckla och att de kan få ta nästa steg under kommande säsong. ”JJ” är precis som William en som underkastar sig laget

Wikman är en kraftfull och orädd spelare med kvicka fötter, som är bra på att transportera pucken i hög fart. Yttern har främst varit en första klassens energispelare, men visade bitvis upp några bra passningar och är en spelare som verkligen spelar varje byte som det vore det sista.

Wikman låg föga förvånande i topp bland forwards gällande både blockade skott (3:a) och tacklingar (4:a) och är en spelare som ger laget en massa energi med sin enormt uppoffrande spelstil.

Wikman slutade totalt rent poängmässigt med 6+14 för 20 poäng på 52 matcher med +8, helt okey siffror för en spelare i tredjekedjan med ytterst lite PP-tid. Om Wikman skulle fortsätta kunna lära sig tempoväxla lite mer och ta det lite lugnare vid vissa avslut skulle poängen kunna skjuta upp ännu mer.

Just skottet och kylan vid egna avslut kan särskilt förbättras. Endast 7,14 % av Wikmans avslut gick i mål, en siffra som många VIK-forwards dubblade. Samtidigt är Wikman ung och här finns onekligen förbättringspotential om forwarden gnuggar på sin skottprecision och kyla.

Wikman tog dock stora steg i det offensiva spelet (främst passningsspelet) redan under säsongen. Första 22 matcherna blev det bara 3+2 och -2, men sista 25 blev det 3+12 för 15 poäng och +10.

***

Jesper Johansson har länge hyllats för sin karaktär. Men JJ har även spelsinne/skott och kanske kan ta steg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Johansson påminner på många sätt om Wikman. Det är lite intressant att Johansson tidigt får ett nytt kontrakt då energiforwarden kanske inte har den mest perfekta skridskotekniken eller det mjukaste rörelseschemat, utan det är mest på ren vilja det ska gå. VIK-ledningen kan nog till och med se JJ som ett framtida kaptensämne.

Skellefteåsonen ledde VIK:s forwards i blockade skott är en väldigt viktig box play-specialist. Johansson låg även i topp gällande tacklingar (3:a). JJ missade inte en match och det blev 4+8 för 12 poäng på 57 matcher och plus-minus 0.

Det blev dock möjligen lite hattigt då Johansson i centerbristens VIK tvingades in i mitten, trots att JJ kanske passar bäst på en kant. Väl som ytter roterades fjärdecentern (Cederberg, Skinnars, ”JJ” ) en hel del utan kontinuitet.

Om VIK skulle få in en bra naturlig fjärdecenter från start denna säsong kan det nog verkligen hjälpa Jesper Johansson ta de steg framåt som sportchefen pratar om. I Ettan visade Johansson att det finns ett helt okey högerskott och spelsinne där. Kanske skulle Johansson även må bra av att lägga på sig lite för att kunna ta ett steg till.

***

Se bara på Oskarshamns centersida och hur den var uppställd mot Timrå i SHL-kvalet som nu dragit igång:

  • store artisten Arsi Piispanen
  • rutinerade playmakern Joakim Hillding
  • grovjobbare Robin Söderkvist – egentliga ”fjärdecentern”, SHL-meriterad, gjorde 21 poäng i HA ifjol.
  • succémannen Filiph Engsund som gjorde 32 poäng i HA.

Alla fyra är riktigt bra tekare mellan 51-57 % vunna. (finns även unge centern Anton Johansson med här, SHL-meriter och bra tekare. Imponerat då jag sett honom.)

Uppenbarligen var ett nyckelrecept för IKO att bygga en ryggrad med fyra-fem riktigt kompletta centrar inför denna säsong. Och det gick ju bra…

***

Tänkbara kedjor:

Mr X 1 – Mr X 2 – Mr X 3

Mr X 5– Daniel Öhrn – Mr X 4

William Wikman – Isac Skedung – Fredrik Johansson

Jesper Johansson  – Mr X 6 –  (Eriksson) (Hetta)

Joker: Gustav Lindberg. Osäkra (SHL-intresse): Sebastian Benker, Mikael Frycklund & Marcus Bergman – har dock kontrakt med VIK. Jesper Cederberg har kontrakt men fick så lite istid och behöver med största sannolikt få en hel lång säsong med massor av istid.