EP-scouten Christoffer Hedlund om VIK:s nye Gustav Berglund från Frölunda: ”Styrkor i rörlighet och pucktransporter – ska väl kunna nå NHL om bland annat avvägningar blir bättre”

VIK lånar in ytterligare en back från Frölunda efter Gustav Berglund. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

 

Bloggen var i kontakt med Christoffer Hedlund som är Director of European Scouting på EliteProspects.com. Christoffer var vänlig nog att berätta mer om VIK:s 19-årige backtillskott Gustav Berglund:

– Gustav Berglund är en skridskostark back som spelar ett väldigt rörligt spel med bra puckbehandling. Han är duktig på att transportera puck upp i banan men också att hitta åkvägar utan puck i framförallt offensiv zon, menar Christoffer, som också berättar han nästan uteslutande jobbar inför draften med att scouta J20 och SHL/Allsvenskan och att EP ska släppa sin första draftguide i år.

– Berglund gillar att dribbla, men måste bli bättre på att göra avvägningar när han ska göra det och när han ska spela enklare. Är samma sak med hans passningsspel, han är en helt okey passningsläggare men kan göra det för svårt lite för ofta. Det blir en hel del ”juniormisstag” där han försöker att göra det för svårt eller spela över sin förmåga.

– Men när han får ihop allt så kan det bli väldigt bra. En spännande värvning på allsvensk nivå. Men det kommer att krävas tålamod att låta honom växa in i det. Men kan förstå att Detroit och Frölunda är nöjda så långt, finns som sagt mycket potential där.

Hur höga förväntningar tycker du VIK-fansen ska ha? Hur rankades han i SuperElit och i sin årskull?

– Förväntningarna ska nog inte vara alltför stora, tror inte att han kommer att ta en ledande roll i laget. Min gissning är att han inleder som 5e/6e back och får växa in i seniorhockeyn.

– Men det finns potential till mer, om han utvecklas under sin tid i VIK. Han var en bra back i J20 SuperElit, men inte en toppback, men hans styrkor (rörligheten och att transportera puck) var väldigt bra för att vara i J20 SuperElit.

Till sist, finns någon mer känd spelare som Berglund påminner om/kan bli, och om du siar, hur långt kommer han nå?

– Jämförelser är inte riktigt mina favoriter (skratt). Är väl kanske lite som en ung Tim Erixon, från Skellefteåtiden. Annars en ”poor man´s” Philip Broberg. Slår allt väl ut så ska han väl kunna nå till NHL.

– Rent fysiskt har han förutsättningarna att kanske kunna slå sig in i NHL i framtiden, men då måste allting klaffa för honom, säger Christoffer avslutningsvis.