Genomgång av VIK:s tidigare unga SHL-meriterade backar från Leetma, Gunnarsson till Heed, Borgman och Själin: Högst olika öden trots liknande lovande starter i SHL

Tim Heed är en av få som mellanlandade i VIK för att sedan nå NHL. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Att ta in unga högst lovande backar som gjort tidig SHL-debut är något som VIK testat minst 19 gånger sedan 2005. Den 20:e blir nu alltså Gustav Berglund, 19 år, från Frölunda och som draftats av Detroit.

Visst är detta en billig ”low risk/high reward”-variant av värvning, och bloggens granskning visar hur svårt det är att avgöra vilka som kommer lyckas. Några har misslyckats rejält. Detta trots att alla dessa inlett sina karriärer med tidiga SHL-debuter och flertalet matcher i högstaligan.

Nedan är en högst subjektiv bedömning hur dessa spelare lyckades i VIK, hur många SHL-matcher de hade då de unga kom hit och deras status idag:

Vi ser hur krokiga mångas karriärer varit. De märkligaste är kanske Rasmus Edström och Sebastian Ström som bägge inledde strålande för att sedan avsluta sina karriärer i förtid på bakgårdarna i Jonstorp och Guildford.

Endast en eller två har blivit riktigt bofasta i NHL (Carl Gunnarsson och i viss mån Tim Heed). Och bara fem av dessa 19 har blivit bofasta i SHL/AHL eller NHL. Detta visar hur svårt det är att utveckla spelare och ta klivet till seniorhockey på riktigt hög nivå.

Jonas Leetma (till höger om Andreas Lindh och Jaroslav Jabrocky) gjorde faktiskt 80 matcher i SHL före alla säsonger i Västerås. FOTO: FREDRIK LYCKEDAHL

Samtidigt ser vi att de flesta presterat bra i VIK av dessa backar många har blivit bra allsvenska backar på gränsen till SHL. Vissa av ovanstående är ju fortfarande unga så ovanstående lista lär uppdateras framöver.

Bilden ljuger. Andreas Borgman stod upp väldigt bra i VIK och är nu på gränsen till NHL. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Högst sannolikt kommer alltså Gustav Berglund vara en okey till bra spelare för VIK. Men det finns också en chans att han är lysande och en ny Carl Gunnarsson, men också en risk att han är en ny Simon Karlsson…

***

Se annars gärna den nya fliken längst upp på siten för bloggens och poddens nya kampanj: ”En spänn om dagen”.

Sajten lever från dag till dag och är tills vidare öppen. Ni läsare avgör dess framtid. Tillsammans blir det nog bra. Bloggens och poddens högst sparsamma intäkter kommer främst från Er läsare (tack!), men även några kronor i annonsering kommer in, men i dessa tider kommer annonsintäkterna att minska drastiskt. Utan Er kommer det inte gå alls. Lika bra att tala i klartext.

En spänn om dagen – för det får ni texter nästan varje dag. Det är väl ett rimligt minimipris för alla som läser och förhoppningsvis gillar bloggen och podden?

Enklast betalar ni via Swish: 0703795445

Eller betala via PayPal, se mer här (klicka här).

Förslagsvis en gång i månaden, men det avgör ni själva. 30 kr/månad, vi snackar en tredjedels pizza här, det är väl en blygsam summa? Några kanske betalar mycket mer och ökar således chanserna för bloggen att leva vidare. Lägstanivån bör väl ligga på 1 kr/dag. Alla bidrag är viktiga.

Som för vilket företag eller knegare som helst: inga intäkter – inga möjligheter till mer jobb.

1 svar

  1. VIKKS skriver:

    Klart man vill vara med och stötta, du gör ett kanon jobb Micke och bidrarar till att intresse/kontakten med hockeyn och Vik fortlever.