Ett nytt gästinlägg signerat Mr. C. om tränare med olika typer som Stråle i Björklöven och liknelser med andra sporter

32 svar

 1. Hesa Fredrik skriver:

  Håller inte med om Loponen! Tycker han hade alla möjligheter att visa upp sig!
  Jag har sett alla matcher denna säsong och Loponen, Östman och Lindelöf har varit svaga rakt igenom!
  För klena i närkampsspelet och för många misstag framåt!
  Att han sen lyckas göra någon poäng i Djurgården beror mest på slumpen!
  Även en blind höna….
  Nej, in med lite power i backlinjen tack!

 2. Anton skriver:

  Jag såg att Valtteri Ojantakanen är fri. Gjorde 19 mål i finska ligan i år och 20 mål förra säsongen. Han verkar kunna skjuta vilket väldigt få vikare har kunnat i år. Problemet med Valtteri Ojantakanen är att han hade -19

 3. Petri skriver:

  https://www.eliteprospects.com/player/162490/robert-lantosi är nu ledig…
  Säkert dyr, men jag tror det vore en kanonvärvning!

 4. Stenberg skriver:

  Mycket bra beskrivning av tränarkategorier och personlighetsprofiler som också kan appliceras på chefer i privat eller offfentlig verksamhet. Det finns dock en fördel inom hockeyn där headcoachen kompletteras med ett team av tränare (back, målvakts och ev tredjetränare) och då är det av yttersta vikt att de övriga tränarna väljs så att de kompenserar headcoachens svagheter. Dvs med en bra mix i tränarteamet kan styrkorna i flera av Mr C:s beskrivna kategorier uppfyllas. Precis som Mr C också konstaterar kunde årets tränarduo placeras i samma kategori vilket nog tidigare även var fallet med Paananen/Fagerlund och Paananen/Ivarsson

 5. Stenberg skriver:

  Loponen 1+1 igår för DIF mot Björklöven. Båda poängen i PP; hade VIKs PP-upplägg svagheter då Loponen inte platsade eller har DIF taktik och spelare i PP som är bättre än VIKs?

  • Vodka skriver:

   Loponen fick inte chansen i ViK, han fick mest nöta bänk.. bra spelare behöver mycket speltid, får dom lite speltid försvinner dom, bästa sättet för en tränare
   att få en bra spelare bli dålig är att ge lite speltid. (tränare gör så mot spelare dom inte gillar)

 6. Se och lär var INTE KORKAD skriver:

  Mikael Lundström som var tränare när VIK vann Elitserien 92-93 gjorde en jävla tavla när han bytte ut Tommy Salo mot Mats Ytter i andra borta matchen i slutspelet mot Djurgården fast VIK vann hemma. Att han ska vara en tyst taktiker och byta ut en blivande NHL målvakt mot nuvarande polisen Mats Ytter var otroligt korkat. Inte undra på att Salo än idag är förbannad att han inte fick stå i Globen. Kan ju ha blivit SM guld om han fått stå vem vet. Men att Salo var en bättre målvakt än Ytter är det ingen tvekan om. Snackade med Salo i Rocklunda hallen när han sålde sina memoarer för 2-3 år sedan. Som sagt var SE OCH LÄR varför byta ut en vinnande målvakt.

 7. Örjan skriver:

  Dom flesta målvakterna har väl inte utvecklats i VIK
  Och dom egna målvaktsprodukterna som blivit något har väl tränat på annat håll
  Ex Jesper Wallstedt åkte väl ett par gånger i veckan och tränade för landslagets målvaktstränare
  Och i någon intervju med tjejen som tränade Jesper i Luleå sa hon att han hade mycket att lära sig när han kom till Luleå
  Tror det var i svt serien om unga hockeytalanger dom pratade med henne
  Och vet inte om det är så nu men förut hade Patrik S hand om rekryteringen till HG
  Och många konstiga intag där genom åren
  Och om jag förstått det rätt kommer VIK att få kvala för att hålla sig kvar i J20 nationella
  INTE bra betyg för föreningen som skrytigt att dom är en av sveriges största ungdomsförening i hockey
  Dåligt facit igentligen att man få typ bara får in tre fyra egna produkter på HG
  01 och 02 orna dom kullarna kom det väl in några fler men troligen berodde det nog på att dom hade rätt föräldrar 😉
  Så är nog dax att se över organisationen och tränarna i föreningen
  Har funderar många gånger i vinter varför inte Ian stått i J20 när det inte kolliderat med A-laget
  Det är en gåta för mig
  Eller vart utlånad till Sura och fått matcher istället för att fått stå och öppna båsdörren
  Sen bli inkastad i någon match helt matchotränad på flera veckor
  Där måste det väl ändå brista dels i tränarna i A-laget men mest hos målvaktstränaren

  • Stalle skriver:

   Håller med helt och hållet! Jätte bra skrivit👍

  • Liffi skriver:

   Örjan, håller helt med dig. Att man inte tittat på den posten utan bara låtit det fortlöpa är ju en gåta. Har haft kontakt med en väldigt insatt person som väldigt tydligt uttryckt detta med konstiga och okunniga uttag till HG samt obefintlig utveckling på målvakterna.
   Hur kan föreningen bara blunda för detta?

 8. Kjell Karlsson skriver:

  Bästa jag läst på länge. Helt Spot on om Stråhle t ex. Hoppas vid Gud Kentää läser inlägget.

 9. Dennis skriver:

  Mycket bra och intressant inlägg av Mr C.

  Jag tolkar det alltså som att antingen får NJ förstärka med spelare med mer ledaregenskaper eller så får han byta huvudtränare. Ska bli intressant hur klubben gör med utredning om vad som gått fel, det ligger ju helt klart nära till hands att den här frågan har mycket med det att göra.

 10. Mattias skriver:

  Härligt med en frisk fläkt i debatten – ser gärna fler gästbloggar i framtiden! Precis som C resonerar är människor komplexa och mångfacetterade med sina egenskaper samt personligheter. Det är ju ingen i säsongens VIK som inte kan hockey, alla är kompetenta spelare och tränare i det här laget. Men ändå gick det inte som tänkt och jag har också svårt att säga att det var den enes eller den andres fel. Laget har helt enkelt inte fungerat som grupp. Olika slags grupper behöver olika typer av ledarskap och det krävs mer än bara sportsligt skickliga spelare för att ett lag ska gå bra. Ett bra brevis på det är ju att spelare/tränare som ansågs ”för dåliga” i VIK alldeles uppenbart spelar bra hockey i andra klubbar, både i år och tidigare säsonger.

 11. Karl skriver:

  Håller med Pelle och Stalle han måste bort för att vi ska kunna få en bra utveckling! Han är genomsnäll och super trevlig. Men vi måste ha in nytt blod!

 12. Red line offside skriver:

  Bra inlägg – om vi blir av med Lindmark och han återförenas med Hedberg (Rögle eller HV) så blir vi ju av med en av tränarna.
  Då tycker jag det är läge att ersätta Helmersson. Det Mr C skriver om Helmer med Daggen i Bofors stämmer ju ganska bra när man får det förklarat för sig.

  Nu blir jag mer nyfiken på vem Mr C är som varit tränare och kan så mycket om de olika sporterna i stan och hockey i synnerhet 🙂
  Nästan så jag skulle gissa på Pär Mårts men tror inte han skulle orka skriva allt detta och vara så engagerad för VIK.
  Jag gissar nog på en annan äldre gentleman 🙂

  • Pelle skriver:

   Vill du inte ha hit Hedberg då? Då blir vi av med Helmersson. Hedberg misslyckades i Örebro. Får han ändå nytt förtroende i SHL?

   • Red line offside skriver:

    Jo absolut, men jag tror han är för dyr och Örebro betalar ju han fortfarande.
    Tror nog han får en andra chans i något av nämnda lag som har råd att överta det kontraktet

 13. Otto skriver:

  Ett tillägg är frågan om Helmerssons klart bristande kunskaper i Engelska, vilket vi hört flertalet gånger under säsongen i olika klipp.

  Oavsett ledaregenskaper så måste det vara oerhört svårt att driva en grupp om man inte behärskar språket och kan förklara och motivera på ett bra sätt. Ordförrådet är helt enkelt för litet.

  Det är ju som att jag skulle flytta ner till Spanien och ta hand om en grupp (jobb eller idrott) och skulle försöka klara mig på min Skol-spanska jag lärde mig i skolan för 20+ år sedan.

  Det behöver nästan vara ett krav idag med ett lag med så många importer.

 14. Bra skriver:

  Bra skrivet mr c!
  Skulle alla dagar i veckan vald en tränare av kategori 1

 15. Olli skriver:

  Vart placerar man Per Mårts? Kategori 4? En fantastisk tränare och ledare som jag själv hade under en kortare tid. Såg människan och tog fram det bästa av individen.

  • C skriver:

   Enligt min uppmålning av de 4 kategorierna så är nog många av de mest framgångsrika tränarna en blandning av 2 av kategorierna.

   Jag har själv aldrig pratat med Per Mårts men enligt intervjuer mm så är jag rätt säker på att han är ca 70% av kategori 4 den mjuka taktikern och ca 30% av kategori1 fast utan det stora bekräftelsebehovet.

   Det innebär i praktiken att han har de taktiska bitarna, han har långsiktigheten men har fått mer av talets gåva än tex Paananen och Helmersson. Han brinner mycket för individen och får spelarna att följa planerna utan att behöva höja rösten särskilt mycket eller ofta. De här tränarna skriker och härjar aldrig. Det behöver de inte.

   Det är nästan lite magiskt med de personerna för man förstår inte riktigt hur de får med alla för de är lugna, sakliga och respektfulla men når ändå fram. De äger rummet utan att stå i centrum kan man säga.

   Sven Göran Eriksson är ett annat exempel på den typen av tränare. Tyvärr så är de ganska sällsynta och när de verkligen går in för något har de en stor chans att lyckas.

 16. Anders Stenlund skriver:

  vet inte vilken tränar typ jag hade valt men gillade när Borken satt fixstjärnorna på plats
  när han var i Brynäs. Kanske han som Var först att sätta spelidé med riktiga hårda träningar i Skellefteå träningar skulle
  likna match så mycket det bara gick och jag tror han var den som tog dom upp,, Eller tränade Skellefteå första året dom kom upp..
  Kanske något som är bra för VIK gillade värklig han men kommer fan inte ihåg vad han hete,, Kanske någon som vet.

  • Anders Stenlund skriver:

   jag mindes fel det var 2013-2014 och det var Hans Wallson han är och harvar i Norge nu..
   Han är typ en som skulle vara bra för VIK men jag vet inte vart Mr. C placera han inom 1-4 tabellen. Skulle vara intressant att höra,

   Har du någon uppfattningen C.

   https://www.eliteprospects.com/staff/3081/hans-wallson

   • Pelle skriver:

    Jag tyckte väl det verkade konstigt. Boork var väl i DIF. Känd för ormätande på något försäsongsläger.

 17. Anders Stenlund skriver:

  Vilken Väldigt bra gästinlägg hoppas att det når fram till NJ.

 18. Stalle skriver:

  Förstår inte varför ingen nämner Målvaktstränaren? Dom flesta Målvakter i Vik dippar, förutom Ersson som blev skolad i Brynäs!
  Fransson,JG,Myrenberg,Kruse! Och nu sist Halonen och Ian som kunde eller säkert kommer bli väldigt bra målvakter men inte hos oss i Vik! Ingen som reagerar på sånt? Vi har haft samma målvaktstränare så länge jag kan minnas, Patrik är världens trvligaste person, har själv haft han som lärare på Viksäng när han var målis i VHC men han har nog varit för länge på samma plats!

  • Pelle skriver:

   Lasse Johansson var väl ganska lyckad också. Men jag håller med i övrigt. Målvaktstränaren kanske har passerat bäst före.
   Myrenberg är väl i Linköping nu om jag minns rätt.

  • Stefan skriver:

   Fanns två solklara anledningar till varför VIK inte slog KIK och gick upp. Franssons sämsta säsong sen han var junior och Filander (som inte kunde hantera Strömberg, som ju hanterade PP på ett sätt man inte sett i VIK nånsin före eller efter).
   Så ja-a … känns nog som chansning att behålla både Helmersson och Sjöström. Att gå omvägen via att sparka sportchefen känns som att skylla precis allt på ”ledarskap utanför isen”. Så enkelt är det nog trots allt inte. Saknades egenskaper hos spelarna också.