Fagervall och UNT-bloggaren Kent Westman inför första träningsmatchen mot Almtuna: ”Lasse har sett bra ut i kassen”

Robert Kimby (nr.14 här i rött) har gått från Almtuna till VIK inför denna säsong. Centern får direkt gästa sitt gamla Gränby där han är välkommen tillbaka, enligt AIS-bloggaren Kent Westman.

Imorgon smäller det. Äntligen. Första matchen för säsongen. Vi får då de första små glimtarna och fragmenten av vad VIK årgång 2012/13 är gjorda av. Träningsmatch i Uppsala mot Almtuna, ett AIS som slog självaste Brynäs senast med 3-1 under träningsmatchandet.

Centralen tog pulsen på VIK-tränaren Jocke Fagervall och Kent Westman som bloggar för Uppsala Nya Tidning (UNT) inför matchen.

Vad har ni fokuserat på under isträningen på sistone, Jocke?

– Vi har tränat grunder i olika spelmoment. Vi har dock inte formerat lagets femmor än, utan vi har kört med sex man i varje ”femma”.

Är det någon spelare som överraskat på dig?

– Jag tycker flera ser bra ut. För att säga en så tycker jag Lasse (målvakt Lars Johansson).

Försöker du direkt få ihop formationer som ska hålla hela säsongen? Eller är du en coach som gillar att ständigt ändra formationer?

– Formationer som funkar ändrar vi aldrig. Jag gillar inte att plocka för mycket. Men jag gör det som behövs för att det ska fungera.

Vad vill du få ut av matchen?

– Ett djävulskt driv samt att en del grunder syns. Och vinst självklart, säger Jocke avslutningsvis.

***

Centralen bytte också några ord med Kent Westman som bloggar för den anrika Uppsala Nya Tidning på UNT.se.

Hur är känslan i Almtuna och bland fansen inför säsongen? 

– Stämningen i truppen ska enligt uppgift vara väldigt god! Laget är mer sammansvetsat och många av spelarna vill ha revansch efter förra säsongens bottennapp. Då det gäller fansen så beror det nog på vem man frågar antar jag!

– Men jag tror nog de flesta skulle vara ordentligt glada om man lyckades ta sig till playoff – de flesta ser nog backsidan som en svaghet i Almtuna som man måste komplettera på sikt om bygget ska hålla i längden, menar Kent.

Varför, i stora drag, gick det tungt förra året? 

– Jadu… svår fråga! Det finns så många olika svar på den frågan! Men här kommer några!

– I grund och botten var laget väldigt obalanserat när man inledde säsongen – felbyggt helt enkelt. Bland annat blev avsaknaden av karaktärs- och rollspelare för stor.

– Man hade också väldigt svårt att bestämma sig för vem som egentligen skulle vara målvakt – jag tror att man hade runt sju målvakter förra säsongen vilket är helt galet. Dessutom hade man en tränare i Bobo Simensen som inte lyckades vinna spelarnas förtroende vilket inte gjorde saken bättre när det gick tungt.

– Det hela vände strax efter jul då man bland annat värvade Jimmie Kraft och Joachim Gellerstedt samtidigt som Johan Silfwerplatz och Marcus Ragnarsson fick sätta sin prägel på laget. Det många glömmer är att Almtuna avslutade den senare delen av serien som tredje bästa lag, vilket dock bara räckte till ett nytt kontrakt. Frågan är om laget är så mycket sämre nu?

Vilken blir lagets viktigaste spelare?

– Ja, det beror lite på hur man ser på det hela. Om det viktigaste nu är att göra mål så är Daniel Hermansson den viktigaste spelaren. Men det är som sagt väldigt tunt bakåt så för mig är det absolut viktigast att man inser lagets brister och jobbar utifrån dem som ett kollektiv – laget före jaget är det absolut viktigaste om Almtuna ska lyckas kommande säsong.

– Nu när Jonathan Sjölund kastat in handduken pga. skada så måste andra ta större ansvar bakåt – Fredrik Sandgren och Patrik Nevalainen, som jag tror kommer visa framfötterna den här säsongen då han är skadefri, kommer nog att få ta större ansvar och visa vägen. Joel Lassinantti kan mycket väl bli ett positivt utropstecken i mål!

Vad tror du om styrkeförhållandet AIS-VIK inför kommande match/säsong?

– Jag har precis kommit tillbaka från en längre semester och har inte kollat in de övriga trupperna så noga än, så jag vet inte än. Men Almtuna har som sagt en bräcklig trupp – framförallt på backsidan är man svag.

– Jag är inte direkt orolig över hur det ser ut framåt där det faktiskt ser ganska bra ut då man tänker på de uppsatta målen, dvs. ordna ett nytt kontrakt. Frågan är hur truppen kommer att stå sig om skador uppstår samtidigt som plånboken är tom? Sätt detta i relation till Västerås trupp och situation så kanske du vet svaret på din fråga! Har för dålig koll just nu som sagt…

Kan du berätta lite om Robert Kimbys och hans utveckling också?

Kan säga som så att när jag fick veta att man inte ville förlänga med Kimby, som kan vara lite seg i starten av säsongen, så blev jag riktigt förbannad! Han är mer än välkommen tillbaka till Almtuna, säger Kent avslutningsvis.

Vi tackar Kent för intervjun och ser fram emot ett av flera Arosderbyn denna säsong.

***

Enda skadan som rapporterats är att Marcus Jonsson spelat i den fridlysta rosa tröjan på träning, och missar kanske matchen. Fredrik Johansson är långtidsskadad.

pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:78:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/04/07102011-namnlöst221.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Johan Holm - AvatarJohan68HolmJohan Holm

@VIKFanCentral Känns bra att VIK gjorde rätt för sig mot Borlänge i samband med värvningen av Östman jr. Det är kla… https://t.co/rDJzGY6QOf

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Jonisxx Ja. Det är alltid en relevant fråga då man tittar på svårbedömda ECHL.

SvaraRetweetFavorit
Jonny Ishak - AvatarJonisxxJonny Ishak

@VIKFanCentral Att han möter hockeyettan försvar

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto