Hattrick av Bergman och nytt straffmål av Benker då VIK äntligen fick igång målskyttet mot bra Almtuna

Västerås och främst Marcus Bergman fick äntligen utdelning då VIK vann med 4-2 borta mot Almtuna på fredagskvällen. Bergman hade en minnesvärd kväll med ett hattrick plus att han även fixade en straff som Benker nätade på.

Direkt i inledningen av matchen stod en stark Morgan Hassel för ett fint uppspel som Mikael Frycklund tog emot och tog några skär, släppte sedan perfekt pucken till en anstormande Bergman som i fullt fart prickade krysset – ett klassmål.

Ganska jämn första period totalt sett. AIS var något hetare och hade 10-6 skott. Jesper Johansson och Anthon Eriksson visade direkt att de vill vara med bland topp-12-forwards.

Positivt i första var att VIK skapade, till skillnad från tidigare match, några riktigt heta lägen. Lukas Zetterberg brände två fina lägen och Skinnars ett. Anthon Eriksson och Sebastian Benker gav Jimmie Jansson ett bra chans.

Almtuna fick några tidiga power play och hade spelet i andra perioden. Men Samiel Ersson var strålande.

VIK fick visa målglädje till sist – hela fyra gånger mot Almtuna.

Bergman fixade en ny straff som Benker förvaltade fram till 2-1 för VIK. Almtuna hade 9-6 skott i andra.

Direkt i början på tredje utnyttjade den stekhete Bergman ett misstag hos hemmalaget och Hovåssonen visade sin känsla runt kassen och tryckte in 3-1-pucken.

VIK slarvade sedan direkt grovt i egen zon vilket gav Jacob Svensson ett friläge som förvaltades på bästa sätt med en snygg dragning som inte ens Ersson kunde stoppa fram till 3-2.

Och, tro det eller ej, nästa VIK-mål skulle tillkomma i, trumvirvel, power play! Detta efter fint förarbete av Jonas Liwing och Lukas Zetterberg. Efter 19 mållösa PP blev det 20:e gången gillt och 4-2 höll sig matchen ut.

SAMMANFATTNING

Ett ganska perfekt genrep. VIK fick göra fyra mål efter att ha gjort bara sju på de sex senaste. Marcus Bergman var lysande med ett hattrick plus att han fixade straffen som sedan Benker utnyttjade.

Almtuna var annars bra och hade totalt sett det mesta av spelet, mycket tack vare sitt fina passningsspel från egen zon. AIS vann skotten med 28-17, vilket var ganska talande för matchbilden, även om VIK:s chanser kändes hetare. VIK gjorde en bra bortamatch mot ett lag som låg i den allsvenska toppen ifjol.

Samuel Ersson gjorde en mycket stark match och stärkte sina aktier och ökade sina chanser att kunna utmana Dahlbom på ett bra sätt. Ersson är stor och atletisk i målet och verkar ha minskat ner på antalet returer.

Annars var det lite osynkat framåt emellanåt, kanske lite beroende på de sena återbuden från Kalle Östman och Isac Skedung. Samitidigt gjorde inhopparen Anthon Eriksson det bra inledningsvis, plus såklart Jesper Johansson.

Men laget har ofta svårt att skapa på små ytor framför motståndarnas kasse. Man hamnar ofta i tidsnöd. Detta såklart då man inte har haft råd med den där yttersta spetsen av förklarliga skäl. Och det är ju inte VIK inte ensamma om i HA.

Det är istället via hårt jobb framför kassen (skymma, styra), power play och spelvändningar där snabba forwards som Bergman, Benker mfl. kan skapa som VIK sannolikt kommer göra merparten av målen i vinter.

Jesper Johansson gjorde en ny strålande insats. Denna gång som klok center. Jesper var verkligen smart i defensiven, vann närkamper och fem av sju tekningar. Som sagt, Jesper Johansson kan stå inför ett genombrott på allvar.

Mikael Frycklund var kanske bäste forward tillsammans med Marcus Bergman, såklart. Frycklund fortsatte visa sitt uppgraderade passningsspel men föll lite i gamla synder då domaren valde att visa ut #9 två gånger efter bökiga situationer. Måtte nu Frycklund behålla sin nyvunna disciplin. Lukas Zetterberg är inte dum att ha som tredjelänk här och någon som kan få lägen i andravåg när Bergman & Frycklund utgör en superb förstavåg.

Jesper Johansson hade William Wikman och Mattias Beck på sin sida, men antagligen behöver Beck mer av playmakers än vindsnabba rivjärnet Wikman och JJ vid sin sida. Beck kommer bort lite i matcherna (0 skott i afton), det är synd eftersom Beck sannolikt är en av de vassaste spelarna laget har sista fjärdedelen.

Samtidigt, gällande Beck, kan det vara så att det är en stor omställning att komma till den snabba och ofta defensivt välorganiserade Allsvenskan från lite mer bekymmerlös gladhockey och mer av ”öl-liga” som DEL2 (tyska andraligan), där försvarsspelet inte håller någon vidare klass. Stefan ”Loppan” Hellkvist behövde ju tiotalet matcher att komma in i tempot då han vände tillbaka till VIK från spel i schweiziska andraligan. Samma för den gode Beck?

Benker – Skinnars – Eriksson visade lite kemi och skapade en del tillsammans. Skinnars är inte den snabbaste, störste eller starkaste men är kanske lagets bästa playmaker och gjorde åter några fina passningar i afton.

Hetta – Cederberg – Fredrik Johansson hade en kanske tyst afton. Freddan försökte åka mycket skridskor men det blev för mycket utsida och inga passningsalternativ fanns direkt.

På backsidan gjorde Morgan Hassel en ny stark match som expert på att använda sina många kilon och centimetrar till att sätta stopp i spelet. Bättre med pucken nu också och verkar ha bra självförtroende.

Liwing fortsatte med sitt ekonomiska backspel och är vårdad och slår inte bort många puckar. Lindelöf, Appel och Jansson var solida. Snart dags för premiär och då ska det bli spännande att se om Younan varvat upp till dess.