Helt nytt gulsvart landskap med landslagsmeriterade Koval, med fina siffror från KHL, som sista utpost

Jonas Fransson har varit den sista utposten länge i VIK. Med dagens mått så länge att han nästan blivit ett gulsvart landskapselement. Men nu ändrar NJ om ordentligt i landskapet genom en storsatsning på tungt meriterade vitryssen Vitali Koval.

Koval är årsbarn med Fransson men har betydligt tyngre CV. 35-årige Koval har hela 200 KHL-matcher på meritlistan, ofta med mycket fina siffror dessutom och 21 VM-matcher för Vitryssland.

”Jag vet att ett DEL-lag i Tyskland kollade upp honom som en av få lediga målvakter på marknaden”, säger en källa till Centralen.

Jag minns själv att Koval på VM-nivå kunde stå på huvudet, som man kan läsa om här exempelvis: ”Finland – Vitali Koval 1-0”.

Fransson var sällan riktigt bra när det verkligen gällde i slutspelen och då är det upplyftande att se att Koval under sina två KHL-slutspel haft räddningsprocent 94,4 & 93,2.

Faktum är att Koval är en av de bäst meriterade spelarna VIK värvat de senaste 20 åren. 35-åringen har på pappret potential att bli den här räddaren som spikar igen. Som kommer behövas.

Frågetecken finns dock för form, motivation och anpassningsförmåga. Koval har bara stått fyra KHL-matcher i år och kommer nog behöva några matcher att komma i matchform.

Räkna också med att NJ vill förstärka laget ytterligare med en stark och producerande forward. Signaler är dock att av alternativen ser ut att gå i stöpet då en större utländsk klubb öppnat lädret.

***

Gällande Fransson och Dahlbom har ingen varit dålig. Problemet är bara att för att ta VIK till nästa nivå kommer det krävas en hjälteinsats i mål. Fransson har ett dyrt kontrakt och det bästa vore nog om något lag i exempelvis Danmark eller Norge ville spetsa sin målvaktssida…

4 svar

 1. PatrikH skriver:

  Freddan, kan mycket väl bli så att Fransson blir taggad av lite ordentlig konkurrens. I så fall inget att beklaga.

 2. Freddan skriver:

  Var inte elak Roy – han har nog gjort så gott han kan. Är Koval över sin peak och har svårt att orka upp med sina kilon (som vi alla hoppas inte blivit fler med sparsamt matchande) kan det mycket väl vara Fransson vi får förlita oss på i vår trots allt…

 3. Roy skriver:

  Vad säger Franssons fru nu?

 4. Vikare skriver:

  Härlig förstärkning NJ. Precis vad vi behöver i ett tätt o målsnålt kval. Jippi.
  Men Mikael inte är väl det något problem med matchtempot, att han bara stått 4 matcher. Det e många målisar som mest öppnar dörren o när de får chansen ofta tar den. Tänker delvis på Dahlboms debut mot hästen borta.
  Enligt mig håller sig vakter igång på enbart träningar, men klart man vill ha dem i match. Så Kovals träningar på khl-nivå lär räcka gott o väl.