Hockeysveriges Mjörnberg om Hästen-ryktet till VIK: ”Potential för allsvenskan”

”Lill-Firsov” har tuggat på sitt blå tandskydd i Gulsvart för den sista gången (?).

Enligt en tillförlitlig blogg om (www.afterice.se) Vita Hästen så är Jimmy Andersson en spelare VIK tittar på. Centralen frågade kände skribentvirtuosen Mikael Mjörnberg på www.hockeysverige.se som ofta ser Vita Hästen i sin hemort Norrköping.

– Jimmy Andersson är definitivt en av de spelare som Vita Hästen har som kommer tilldra sig i alla fall visst allsvenskt intresse, tror Mikael.

– Det är inte Macke Eriksson-klass, men han har bra speed och teknik och är kreativ. Gjorde dessutom en betydligt bättre säsong i år än ifjol efter att han deffat ganska betänkligt.

Har Jimmy några svagheter?

– Ibland kan jag tycka att det händer lite för lite i förhållande till de spetsegenskaper han har, att han kanske varit lite ojämn, men potentialen för allsvenskt spel finns där. Känns som en fifty-fifty att det skulle funka.

Annars har ju Marcus Eriksson lämnat efter en bra säsong i VIK…

– Måste säga att jag är lite överraskad över hur bra Eriksson har gått i VIK den här säsongen ändå, men att han har tekniken för att vara bra där råder det ju ingen tvekan om. Det är en rätt kul spelare i sina bästa stunder.

Vilka andra spelare av klass finns som kan platsa i allsvenskan?

– Vita Hästen i år har mest varit ”hög division ett-klass” men ganska lite ”allsvensk-klass” överlag faktiskt. De vassaste utöver Jimmy A: Carl-Johan Svensson som du känner igen från Oskarshamn är grym när han får till det, men väldigt ojämn. Thomas Wallgren och Henrik Bankelius klassiska brunkare utan någon direkt stjärnglans. Det är så Hästen sett ut i år.

– Solklart bäst över hela säsongen har Emil Alengård varit. En ganska okänd kille de plockade upp i Mjölby och som bara kört hela året. Spelar med väldigt mycket energi och har så väl fysik som skapliga egenskaper för att göra mycket poäng i rätt omgivning.

Om Alengård har egenskaper för allsvenskan? Vet faktiskt inte, men bör nog få visa upp sig i en lite flashigare omgivning än en energikedja för att få chansen, säger Mikael avslutningsvis.

***

Intressant där med islänningen (!) Emil Alengård. Kanske någon för VIK att piffa upp tredje- eller fjärdekedjan med?

***

Hade lite SMS-kontakt med Niklas Johansson på kvällskvisten. NJ berättade att man ”tittar brett i USA/Kanada och inte på någon speciell liga” på den här scoutingresan.

Men det finns väl egentligen bara två ligor som är riktigt intressanta? AHL (Fornataro & McGrath) och collegeligan NCAA (Little & Walters). ECHL är väl lite av gärdgårdsliga.

Men kanske kommer man även försöka titta på juniorligorna OHL, WHL mfl. också? Från OHL hämtade NJ ju Matt Sisca tidigare till VIK.

Kommer möjligtvis NJ gör ett nytt försök med en värvning från den kanadensiska juniorligan OHL? Matt Sisca var dock ingen hit senast direkt från OHL…

Sisca floppade men har nu lirat tre säsonger i ECHL och snittar 0,84 poäng/match. Men denna liga är som sagt ganska svag…