Inför Storhamar med förre VIK-centern Christian Larrivée: ”Bra kompisar men tung säsong & i Norge är topplagen bra men botten inte så kul”

Christian Larrivée i VIK 2009. Tio år går fort.

 

På torsdagskvällen väntar internationellt besök i ABB Arena då norska storlaget Storhamar, med förre skicklige och populäre VIK-centern Christan Larrivée, besöker ABB Arena.

– Det är alltid kul att komma tillbaka till en plats där jag har spelat tidigare, säger Christian till bloggen. Jag hade en bra tid i Västerås och jag behandlades riktigt bra här. Men jag har inte mycket kontakt med människor här i Västerås längre.

Vad är dina bästa minnen från tiden i Västerås den säsongen 2009-2010?

– Svårt att nämna något fantastiskt ögonblick från mitt år i VIK, annat än vi hade en trevlig grupp med killar, menar Christian, som snart fyller 37. Men tyvärr räckte det inte till att överföra det till isen. Det var ett riktigt turbulent år. Vi hade väldigt höga mål, men hamnade ganska långt ner i tabellen.

– Tränaren (Lars Ivarsson) fick sparken, spelare och fans var missnöjda. Jag antar att det är en del av hockeyn med upp- och nedgångarna…

Lite firande blev det ändå med Andreas Valdix och Johan Thalberg. FOTO: FREDRIK LYCKEDAHL

Men många fans gillade dig då, trots att det gick tungt för laget. Det var nog för få Christian Larrivées i den upplagan av VIK!

– Haha, du är för snäll! Ibland tänker jag att jag skulle ha älskat att se vad som hade hänt om jag skulle stannat längre. Men nu är jag bara glad att de är tillbaka i toppen av ligan.

– Men det främsta skälet till att jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Norge istället för att stanna i VIK handlade om saker vid sidan om isen. Jag frågade VIK om de kunde hjälpa min flickvän att få jobb eller studera, och VIK var villiga att göra det.

– Men det faktum att jag bara kunde vara här i sex månader gjorde det extremt svårt för oss båda eftersom vi ville vara tillsammans hela året, berättar Christian.

Har du kvar din VIK-tröja, #61?

– Ja, man får behålla en tröja efter varje säsong. Jag har den hemma i Kanada. Det är verkligen en fin souvenir.

Om vi flyttar till nutid, vilka är de viktigaste och mest sevärda spelarna i Storhamar?

– Svårt att säga vem som är den viktigaste spelaren i vårt lag. Hoppas att det kommer att vara par av dem i år. Det ser ut som att vi har signat ett par bra nordamerikanska spelare, men det är fortfarande lite tidigt att säga för mycket.

– Men Patrick Thoresen (120 NHL-matcher och tidigare storstjärna i SHL/KHL) har såklart gjort sig ett stort namn i Sverige.

Är det korrekt att säga att Storhamar är det kanske största och bästa laget i Norge?

– Vi och Stavanger är de största klubbarna. Topp-3-lagen i Norge kan definitivt tävla med några svenska lag. Vi bevisade det också de senaste två gångerna vi spelade i Champions Hockey League.

– Jag tycker att det alltid är svårt att jämföra ligor eftersom vi spelar på ett annat sätt och har ett annat system. Problemet i Norge, särskilt i år, är skillnaden mellan topplagen och bottenlagen. Det kommer var en stor skillnad i år. Vilket är inte kul. Förhoppningsvis har jag fel…

Men Kongsvinger (som släppte in typ 250 mål per säsong) är ju borta, eller hur?

– Ja, men Oslo-laget Grüner gick upp, och de ser inte bra ut alls, säger den öppenhjärtiga kanadensaren.

Vad är målet kommande säsong?

– Mitt mål den här säsongen är att hålla mig frisk, visa att jag fortfarande kan producera offensivt, försöka hjälpa de yngre i laget och pressa mig själv att spela ett år till efter detta, säger Christian avslutningsvis.

***

Det är alltså ett meriterat, men relativt ålderstiget lag VIK ställs mot, bland annat med en 38-årig tryout (!) i NHL-meriterade tuffingen Ilkka Pikkarainen.

VIK mötte Storhamar senast 1994 i Hamar och vann med 2-1. Den matchen kan säkert Bosse Wallin berätta mer om. Det finns faktiskt en hel del koppling mellan lagen: Isac Skedung växte bitvis upp i Storhamar och Göran ”Flygis” Sjöberg har tränat bägge lagen. VIK:s J18-tränare Jonas Norgren har förflutet i Storhamar.

Mikael Zettergren, Erik de la Rose och Henrik Pettersson har också spelat för bägge lagen. Just för De la Rose blir försäsongen viktig nu för att visa att han kan vara en ledande back även i den jämna och tempostarka Allsvenskan efter många år utomlands.

Att Storhamar är ett bra lag underströks då man, trots att nio seniorer saknades, spelade relativt jämnt med Timrå i Sundsvall men föll 5-3 den nionde augusti. Men mot VIK ska det vara fullt lag.