Inför Västerås- Karlskoga med BIK-kännare: ”Jesper Olofsson varit det stora utropstecknet hittills”

Ska Mattias Modig kunna ersätta fjolårets suverän Justin Pogge? Modig gjorde inte succé i Karlskrona senast i Allsvenskan… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick lite input från Bengt Olsson, redaktör på Karlskogas SvenskaFans-site inför tisdagens träningsmatch.

Hur är känslan kring BIK i allmänhet?

– Det är drag runt hockeyn i Karlskoga kan man väl säga. Det talas hockey och intresset är högt. Vi har ju också en väldigt bred trupp som på papperet ser spännande ut och det har vad jag förstår sett mycket bra ut på träningarna med en lite annorlunda spelidé än tidigare även om det inte är några drastiska förändringar.

– En del spelmässiga förändringar blir det ju med nödvändighet genom den nya hybridicingen och de stora ytterzonerna, det märktes tydligt på internmatchen vid ispremiären.

Vilka har imponerat hittills? Vem blir årets överrarskning i BIK?

– Jag har inte hunnit vara på någon träning och vi har inte spelat några matcher än, utan VIK blir den första. Därmed har jag ingen klar bild av spelarnas status mera än från den officiella isträningen.

– Men ska man tro på Tobias Thermell (tränare) så har Jesper Olofsson varit det stora utropstecknet hittills på träningarna, snabb, svårfångad och med ett ruskigt snabbt skott.

– Årets överraskning vet jag inte… Jag har på förhand trott på vår egna produkt Jesper Alasaari, men han verkar åtminstone i början hamna i Kumla. En stor och tuff juniorback med bra pass och bra skott som hade en eländigt skade- och sjukdomsdrabbad fjolårssäsong.

– Tror också att Henrik Larsson kommer att ta ytterligare ett steg i vinter och bli riktigt vass. Kanske kan hemvändande Mikael Eriksson också bli en liten överraskning i en mera offensiv roll än tidigare? Eller Björn Kindahl som kliver ner som back i stället för den defensiva centerposition han haft flera år?

BIK:s forwardsuppsätting ser mycket stark ut då den kryddats med NHL-meriterade Christian Berglund. Sedan finns ju Wessner där… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vad har du för känsla kring VIK och matchen?

– Eftersom vi inte spelat någon match än så är det väl ganska ringrostigt, så min känsla är att VIK kommer att vinna ganska komfortabelt även om man aldrig kan tippa en träningsmatch. BIK tränar mycket hårt just nu och det kommer att vara sega spelare på isen.

– Har också hört rykten om att man kommer att vila ett par spelare som har små skadekänningar, men vet inget bestämt om hur laget formeras. När det gäller VIK så tror jag som man har kunnat läsa på SF att det är ett givet topplag, men att jag tycker hypen varit lite för stor.

– Jag tror att spelare som Andreas Lindh, Viktor Mårtensson och Marcus Jonsson är svårersatta och ser inte riktigt vilka som ska ta de rollerna i dagens VIK. Annars så är såklart spelare som McGrath och Johner toppspelare på allsvensk nivå, och Mathias Bromé gillade jag det jag såg av honom förra säsongen. Så helt klart har ni ett bra lag på gång, säger Bengt avslutningsvis.

***

Kan Bjurö följa upp sina fina siffror från Gotland? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

För VIK:s del kanske det blir mest intressant att se Jonatan Bjurö göra debut. 23-åringen såg fin ut på ispremiären och kommer nu testas av Karlskogas starka forwardsuppsättning.

Spännande också om Mathias Bromé och Mathias Linnarud får spela nu. Undertecknad vidhåller att Linnarud är den mest spännande offensive backen på många år i VIK.

Sedan behöver nog någon av Svedlund, Weiskog och/eller Pettersson göra en monstermatch. För under veckan kommer en trio meriterade transatlanter tillbaka…