Inför Västerås-Leksand: Hockeygodis på G

VIK Hockey intar återigen hemmais efter en minst sagt dålig bortamatch mot BIK Karlskoga häromdagen. Oavsett hur laget spelade då är det bara att se framåt och försöka lära av sina misstag. Leksands IF står för motståndet den här gången och precis som vanligt kan vi i publiken säkert förvänta oss en bra, kampfylld och underhållande match.

Lars Johansson fick som en av få godkänt betyg mot BIK Karlskoga.

Motståndaren: Leksands IF

Hela Dalarnas kelgris nummer ett, Leksand, kommer till spel i ABB Arena imorgon. Leksand är ett av idrottssveriges största mysterier. Klubben har en lång tradition av hockey och ligger på en åttonde plats i Elitseriens maratontabell. Det blå-vita laget grundades 1919 – och fick sin hockeyavdelning redan 1938. Spelarna bär på en tröja av fylld av historia, tradition och stolthet som få andra klubbar ens är i närheten av.  Föreningen lockar varje år in nya talanger och klasspelare från hela landet. Klubben har en välfylld kassa, ett högt publiksnitt och sponsorer som säkert står i kö. Laget har supportrar över hela Sverige som inte bara är hängivna och glada utan bjuder alltid på skön och härlig stämning.

Trots alla dessa positiva faktorer verkar det som om anrika Leksand har fastnat i Allsvenskan och helt enkelt inte kan ta sig därifrån. Eller är klubben på väg mot ljusare tider? En som tror och hoppas på det är Leksandskännaren Stefan Carlsson som varit skribent och aktiv Leksing sedan urminnes tider.

Stefan, Det känns som om Leksand spetsat till sin trupp inför säsongen. Hur bra är årets trupp?

– Leksand har inför årets upplaga av Hockeyallsvenskan satsat på kontinuitet  Man tror på i stort sett samma lag som avslutade fjolårets säsong men samtidigt försökt att komplettera densamma trupp med Kapstad och Edblom.

Någon spelare som imponerat mer än någon annan såhär långt?

– Båda nyförvärven har gjort det riktigt bra. De båda har gått direkt in i powerplayuppställningarna och båda har bidragit till att Leksand har två riktigt bra fungerande powerplayuppställningar. Filip Forsberg har gjort det riktigt bra och producerar poäng i match efter match. Gabriel Karlsson har varit en bra ledare på isen och vinner även mycket tekningar. Mark Hurtubise förtjänar även en eloge för flera bra insatser.

Leksand har börjat serien på ett som alltid, på ett bra sätt. Finns det någon nyckelfaktor som göra att Leksand kommer att hålla hela serien?

– Leksand jobbar efter kontinuitet med samma målsättning som fjolåret. Man fokuserar mycket på sitt eget spel och är övertygade att när man gör det bra så är det inget lag som kan stoppa dem. Leksand har poängmässigt sätt startat årets säsong bättre än föregående och då skall det tilläggas att man var seriens bästa lag efter nyår. Vid en eventuell kvalserie kommer Leksand har stor nytta av en sammansvetsad trupp med ett års mer erfarenhet än föregående kvalserie.

Målsättningen är ju att komma till Elitserien, vad ska Leksand göra annorlunda för att ta steget upp i år?

– Fortsätta jobba på sitt eget spel. Man blir ständigt bättre och det är bara en tidsfråga innan Leksand är tillbaka i Elitserien.

Det brukar alltid bli härlig stämning i Rocklunda när Leksand kommer på besök. Vad kan vi på läktaren förvänta oss från Leksand? 

– Det kommer att infinna sig en gedigen blåvit bortaklack som kommer att bjuda upp till en duellerande skönsång.

Hur slutar matchen?

– Det kommer att bli en riktigt underhållande match och jag tror skarpt att båda lagen går ut på isen för att öka poängskörden med 3 poäng. Båda lagen är i en riktigt bra form och det kommer vara hög nivå under 60 minuter. Föregående säsong hade Leksand en förmåga att spela sin bästa ishockey mot just Västerås och tog även 12 av 12 möjliga poäng. Utfallet känns mycket ovisst men 3-3 efter full tid känns troligt.

Per Helmersson är skadad och kommer inte jubla i morgon. Vem får jubla istället?

VIK Hockey

Västerås är förhoppningsvis riktigt revanschsugna efter fadäsen i Karlskoga. Lasse Johansson var den enda Gulsvarta spelaren som lämnade isen med ett godkänt betyg och Joakim Fagervall var inte vidare glad på presskonferensen efter matchen. ”Vi är inte värda att vinna idag… spelmässigt gör vi inte ens ett försök att vinna och i sista perioden har vi bara tre skott”.

För att slippa samma scenario som senast behöver VIK Hockey vara på tårna redan från start. Till sin hjälp har VIK Hockey fått ytterligare förstärkning i form av Mikael ”Mickis” Backlund som är tillbaka i Västerås efter några år i Calgary Flames. Mickis har nog lika höga förväntningar på sig själv inför sin debut som publiken har. Men precis som för Patrik Berglund tar det nog några matcher innan han kommer in i spelet. Då kan å andra sidan allt hända. Mickis kommer med största sannolikhet bli en tillgång i VIK Hockey så länge han stannar.

Skadorna i hemmalaget är en anledning till oro. Fredrik Johansson, Marcus Jonsson, Christoffer Björklund, Per Helmersson och Marcus Eriksson saknas på grund av skador. Blir till att slita hårt för det manskap som finns kvar i truppen.

Slutresultat: 3-2