Intervju med Alexander Younan om tiden i Rögle, Vita Hästen & hyllningen av HV71-ikonen plus varför han valde VIK: ”De vet att de tillhör toppen och det föll mig i smaken”

Kan Younan hitta det som tog honom till SHL?

 

VIK:s tyngsta nyförvärv inför säsongen är, så här långt, HV 71-produkten Alexander Younan. 21-åringen lirade så sent som i höstas i Rögles första backpar i SHL och snittade fram till sin skada hela 20 minuter per match.

– Säsongen i Rögle var bra till en början, säger Alexander till bloggen. Jag spelade då i första backpar och det flöt på. Spelade mycket med Craig Schira.

Men den åttonde december 2017 var olyckan framme och då hade Younan efter 24 matcher 2+3 för fem poäng totalt och var på väg mot en tvåsiffrig poängtotal under sin debutsäsong i högstaligan.

– Men sedan fick jag en smäll borta mot HV71. Då blev jag borta i tre veckor.

I de tiotalet matcherna före skadan hade Alexander ofta runt hela 22-23 minuters istid. Troligen har VIK i modern tid tidigare knappast lyckats värva någon spelare med så mycket färsk istid i SHL.

Alexander missade alltså en del tid och på de återstående 22 matcherna fick backen bara i snitt drygt nio minuters istid per match och fick ihop 1+1. Totalt landade då istiden på runt 15 minuter/match.

Men hursomhelst är frågan hur många fler av de allsvenska lagens nyförvärv som hade sådana toppar på så hög nivå förra säsongen? Ser vi Alexanders tre SHL-mål mot Brynäs, HV och Färjestad var det ju tre pangmål också allihopa (klicka här).

– Annars var det väl egentligen fotbollen som var nummer ett för mig från början, fortsätter Alexander om hur allt startade. Men sen kom farsan med förslaget om att testa på hockey och det fastnade jag för ganska snabbt.

Hur skulle du beskriva dig som människa?

– Alltid humöret på topp. Glad, energifylld och väldigt tävlingsinriktad.

Och som spelare?

– Jag är en tvåvägsback som är stabil bakåt men älskar det offensiva spelet och mycket puck. Bra förstapass och skott.

Förebild?

– Zlatan. Gillar honom tack vare ledaren han är. En otrolig vinnarskalle som få har och hans vinnarmentalitet gillar jag.

Hur kom VIK in i bilden?

– Hade lite kontakt med Zetterberg. Och jag vet att han följt mig och de vill satsa högt. De vet att de tillhör toppen och på så sätt så föll det mig i smaken.

Många, särskilt Hästenfansen, hyllade Alexander efter säsongen 16/17 då han bildade ett fruktat backpar med Jordan Rowley i Vita Hästen. Enligt Mittmedias hockeyexpert Adam Johansson var det ett av de bästa backparen i serien den säsongen.

– Den säsongen i Vita Hästen var kanon, menar Alexander. Jag brukar säga att det var den säsongen som tog mig till SHL, så det var ändå en hyfsat okej säsong.

Då var Alexander femma av alla spelare i hela Allsvenskan med 22:33 i snitt i istid per match. I Hästen lirade då också bland annat superskicklige backen Oscar Drugge (nu i SHL) som då faktiskt fick mindre istid.

Då hade Alexander dessutom flest blockade skott av alla backar i Norrköpingsklubben, till och med fler än välbekante defensivspecialisten Morgan Hassel.

Vad vill du främst förbättra? 

– Mitt offensiva spel framför allt.

Hur ser upplägget ut med VIK:s fystränare Helena Ambjörn?

– Jag kör fys i Jönköping nu med en ”PT” (personlig tränare), Staffan Pettersson.

– Han och Ambjörn har väldigt bra koll på varandra och tänker likadant, så det känns kanon. Fysen jag kör nu är väl SHL-klass.

Hur ska en bra tränare vara? Vem är den bästa du haft hittills?

– Den ska vara positiv och trycka på positiva saker. Och tålmodig. Bästa tränaren jag haft hitintills är Stefan Örnskog (gammal HV 71-legendar).

Hur ser du på kommande säsong?

– Jag är riktigt laddad. Det ska bli kul att få snöra på sig skridskorna och åka ut framför VIK-klacken! Har bara hört gott om den, så det är upp till bevis (skratt).

Vilken sida spelar du helst på?

– Spelar ingen roll, jag är ganska flexibel. Men har väl oftast hamnat på en vänsterkant.

Hur laddar du för match?

– Jag försöker bara vara avslappnad och ha roligt innan.

Vad är du mest stolt över i karriären hittills?

– Det var väl J20 SM-guld (med HV71 13/14).

Vilken är den bästa spelaren du spelat med?

– Juhamatti Aaltonen i Rögle.

Vad gör du på fritiden?

– Är ute på golfbanan så fort jag får tid.

Vad vill du hälsa VIK-fansen?

– Nu gasar vi!