Intervju med Johan Skinnars om lärdomarna från Kristianstad, Södertälje och varför han valde VIK: ”Inte van med ledare som verkligen bryr sig om spelarna”

Johan Skinnars gjorde bland annat ett sent mål på VIK i playoff match 3 där de fina händerna syntes. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Ett av de mest meriterade nyförvärven kommande säsong är Sätersonen Johan Skinnars. 29-åringen har alltid producerat var än han spelat och även i slutspelssammanhang.

Centralen fick en längre intervju där den förre kaptenen i Södertälje och Kristianstad bland annat berättar att Thomas Paananen är ganska unik. Dessutom tror Johan att William Wikman är redo att göra 20 mål i Allsvenskan.

Om vi tittar tillbaka, hur startade din karriär? Varför blev det hockey?

– Jag tror jag började av samma anledning som många andra, pappa spelade hockey och jag och mina kompisar spelade ju bandy och landhockey på gatan när vi var små så det blev nog ganska naturligt.

– I Säter där jag föddes fanns inte mycket annat än hockey på vintern och fotboll på sommaren att göra, det var där alla kompisar höll till. Sen tyckte jag hockey var mycket roligare än fotboll, även fast jag tror jag kunnat bli bättre i fotboll så här i efterhand.

Förebilder?

– Mina förebilder varierar väl lite, men Peter Forsberg är den största för mig alla kategorier. Hans vinnarskalle pratar man ofta om men man pratar sällan om hur otroligt skicklig han var på isen, han gjorde sjuka grejer.

Hur är du som människa?

– Som människa är jag nog väldigt lugn och behärskad, försöker tänka innan jag säger eller gör något. Trygg i mig själv skulle jag säga, och väldigt självständig efter många år utomlands på egen hand.

Vad är dina styrkor på isen?

– På isen är mina styrkor spelsinnet tycker jag, försöker läsa vad som ska hända. Har lärt mig genom åren att jobba hårt i bägge riktningarna, något som man kanske inte gjorde när man var yngre.

Vad vill du främst förbättra på isen?

– Man kan alltid förbättra allt, men närkampsspelet över hela isen är otroligt viktigt och kan man vinna de situationerna blir hockey mycket roligare och enklare. Framförallt framför målen där matcherna avgörs.

Hur var din senaste säsong i Kristianstad, där det blev hela 64 poäng på bara 45 matcher?

– Säsongen i Skåne ock Kristianstad var rörig. Vi hade helt sanslöst mycket skador och icke tillgängliga spelare hela säsongen, något som gjorde att vi fick låna spelare mest hela tiden och fick aldrig riktigt ihop laget till 100 %. Vi hade ett otroligt skickligt lag, alla lagdelar var starka, men det blev för rörigt för att kunna gå hela vägen.

”If you can´t beat them, join them…” FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur upplevde du VIK under playoffserien med Kristianstad?

– Västerås spelade efter sina resurser och var väldigt sammansvetsat som lag tycker jag. Ni satte defensiven klockrent och utnyttjade power play och de chanser ni fick framåt på ett bra sätt.

– Stora starka backar och en jättebra målvakt tycker jag fällde avgörandet, ni vann välförtjänt även om jag trodde vi skulle ta match 3 nere i Skåne. Väldigt besviken där och då måste jag säga.

Hur beskriver du William Wikman, som du spelade med i Kristianstad?

– William är en snabb spelare, bra skott och stark i kroppen. Tror att med rätt roll och lite mer speltid än vad Leksand kunde erbjuda kan han göra 20 mål i år, så bra skott har han.

Hur kom VIK in i bilden och varför valde du Västerås?

– Jag pratade med VIK redan förra året men hamnade i Skåne istället, så jag hade redan en kontakt med ”Z”. Det är ju en stor förening i Hockeysverige och har en arena och fans för att tillhöra minst toppen av HA.

– Sen gillade jag intrycket jag fick av Paananen, en modern ledare som verkligen bryr sig om spelarna och spelarnas utveckling. Något som jag inte direkt är van med.

Jarmo Tolvanen hade jag i Frankrike, han var en sådan ledare, som involverade spelarna och laget i allt vi gjorde. Det nådde bra resultat och jag trivdes med den ledarstilen.

Hur ser du på kommande säsong?

– Som nykomlingar i HA kan vi spela helt utan press från alla utanför Västerås, internt har vi såklart höga krav och vi vill vinna varenda match. Men känslan att vara underdogs och slå från underläge är en väldigt bra motivation och chansen att spela avslappnat med känslan att ha allt att vinna kommer hjälpa oss.

– HA är otroligt jämn och alla kan slå alla så det gäller bara att fortsätta tro på det man gör även om det blir motvind ett tag. Det kommer komma tuffa perioder under säsongen där vi verkligen måste stå enade, annars blir det kaos. Tro mig, jag har själv upplevt det.

Johan Skinnars hyllar VIK:s stora och starka backar, men gjorde ändå två mål mot VIK i playoff. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vilken position och roll har du helst?

– Min roll och position i laget beror på hur jag presterar, jag är allround och kan spela på alla platser i kedjorna. Jag trivs bäst när jag får spela på kanten med en center som har bra spelsinne och vi får spela ihop oss under en längre tid och hitta kemi.

– I SSK (Södertälje) fick jag flytta runt otroligt mycket och jag spelade på alla positioner i alla kedjor innan jul kommer jag ihåg, det blev på tok för rörigt. Kontinuitet är väl bra i sådana här lägen. Fredrik Hansson och jag spelade alla matcher ihop förra säsongen, något som hjälpte oss bägge väldigt mycket.

Johan Skinnars i SSK:s dräkt. FOTO: Rune Åhlén

Hur laddar du för match?

– Ladda för match göra jag nog som de flesta andra, mycket mat och några timmar sömn innan brukar vara kanon för mig. Det gör också att matchen börjar snabbare, man är ofta ivrig på matchdagar och vill bara sätta igång. Annars tror jag på att slappna av så länge det bara går, ingen ide att gå och ladda för länge.

Vilka är dina bästa minnen så långt?

– Bästa minnena från karriären är två saker som sticker ut, dels cupguldet i Frankrike och uppgången med SSK till HA.

– I Frankrike spelade vi final i Paris inför 14.000 åskådare och jag hade föräldrarna på plats så det var speciellt, även att Peter Forsberg faktiskt var där och kollade på en bekant i vårat lag. Han kom in och gratulerade efter matchen och det var nästan lika stort tyckte jag då!

– Uppgången med SSK var ju speciell också såklart, något som ni i VIK precis upplevt.

Vilken är det bästa spelaren du mött, och varför?

– Svårt att komma ihåg alla bra spelare man mött, men några namn dyker väl upp. Johan Åkerman spelade sin sista säsong i karriären nere i Rouen i franska ligan, han var direkt omöjlig att ta pucken av eller för den delen läsa av. Ruggigt spelsinne och skott.

Vilket är den bästa du spelat med och varför?

– Bästa spelarna jag spelat med är ännu svårare, det finns många som varit väldigt bra. Anton Holm som är i AIK nu har det bästa skottet jag sett, Fredrik Hansson i Kristianstad det bästa slagskottet.

– Annars när jag var lite yngre i Leksand fick jag chansen att se när Oliver Ekman-Larsson kom upp dit som junior, man såg direkt att den där killen var något alldeles extra.

Har du några planer för sommaren? Hur ser sommarträningen ut och kontakten med Helena Ambjörn gällande fysträningen?

– Sommarens planer är som vanligt att bygga upp fysiken så gott det bara går inför en förhoppningsvis lång och rolig vinter. Jag är i Dalarna och tränar så det finns inget att klaga på alls. Vi ska träffas i Västerås nu på tisdag för att gå igenom exakt träningsupplägg och Helena ska få presentera sina idéer, efter det vet vi mer.

Vad har du för intressen när du inte spelar/tränar?

– Andra intressen är golf på sommaren och all annan sport kan man säga. Men golfen är viktig för mig, den ger mig mycket!

Något du vill hälsa VIK-fansen?

– Grattis till platsen i HA kan man väl börja säga kanske, välförtjänt och fansen hade nog en hel del med avancemanget att göra. Det blir ju också en bra ingång inför nästa säsong, som nykomling kommer vi få kämpa.

– Det kommer bli tuffa perioder där vi verkligen behöver stödet, det gäller att alla verkligen är på samma sida i allt. Då blir VIK riktigt farliga!