Intervju med Kalle Östman om fina minnet med Pantern, favorittränaren i Leksand & om att Västervik redan efter första matchen ville ha kvar honom säsongen ut

VIK hade svårt för Västervik i kvalet, ett kval som dock Kalle Östman missade. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Nyförvärvet Kalle Östman fick en del beröm under förra säsongen, såväl i Borlänge som för Västervik i Allsvenskan, där tränaren Roger Forsberg menade att Östman var lagets genomgående bästa forward då han skadades.

– Det faktum att Roger gick ut och sa så var ju riktigt skoj och kanske ett litet plåster på såren efter att jag skadat mig, säger Kalle till Centralen.

Om vi tittar tillbaka, hur startade din karriär? Varför blev det hockey?

– Min karriär startade i Sellnäs IF där min pappa var tränare och mina två storebröder spelade. Det är en liten klubb från Borlänge. Varför jag började spela var just det att mina två storebröder spelade och att min pappa har spelat och var senare tränare.

Förebilder?

– Jag har haft och har många. Jag gillar kanske Peter Forsberg och Pavel Datsyuk lite extra.

Hur är du som människa?

– Jag skulle säga att jag är positiv och glad.

Hur är du som hockeyspelare?

– Det får egentligen folk som ser mig spela säga. Men jag skulle väl säga att jag är en hårt jobbande spelare som även gillar att ha pucken. Jag är en envis spelare som vill förbättra allt.

Hur var din senaste säsong i Borlänge och Västervik?

– Det var en riktigt rolig säsong. Det var ett bra gäng både i Borlänge och Västervik. Jag började som sagt i Borlänge. Efter ungefär tio matcher hörde Västervik av sig och ville låna mig i två matcher. Den chansen ville jag ta, säger Kalle, som visade sin rappa skridskoåkning vid ett fint mål mot AIK, bland annat.

– Efter första matchen så hade jag ett möte med Roger (Forsberg, Västerviks tränare) och han framförde att han ville ha mig kvar hela säsongen och lite hur han ville spela mig.

– Jag fick mycket förtroende direkt och kände att jag växte in i spelet ju längre säsongen gick, säger Kalle som snittade nästan 16 minuter per match för ett förhållandevis okey Västervik, som trots allt bara var två segrar från topp-8 i en supertight Allsvenska.

Vad är största skillnaden på HA och Ettan? Vad blir nyckeln för Västerås för en bra övergång till HA från Ettan tror du?

– Jag skulle säga att alla är lite skickligare och pucktempot är lite högre. Jag skulle säga att nyckeln är att vi får ihop laget på ett bra vis, att vi alla drar åt samma håll.

– Eftersom jag hade spelat ungefär en säsong i HA innan så visste jag lite vad som väntade. Nu spelade jag betydligt mer i Västervik än vad jag gjorde i Pantern så situationen var lite annan.

– Jag spelade ytter när jag var i Pantern och center i Västervik, så jag fick ta ett större ansvar i spelet vilket jag tror var nyttigt och utvecklande i Västervik, säger Kalle, som gjorde sitt första mål för Västervik just mot Pantern (klicka här).

– Sen hade jag en mer offensiv roll i Borlänge kontra vad jag hade i Västervik. Så jag tycker även jag utvecklade mitt defensiva spel i Västervik, menar Kalle, som dock bland annat gjorde fina 1+1 och visade bra saker i offensiv zon borta mot Leksand, se fin assist efter cirka 1:40 och solomål i box play vid 1:50 i detta klipp.

Hur kom Västerås in i bilden och varför valde du Västerås?

– Jag hörde från min agent att Västerås var intresserade och då kände jag att det absolut kunde vara ett bra alternativ. Sen åkte jag till Västerås och hade ett möte med Paananen och efter det mötet fick jag en riktigt bra känsla och då var det inte så mycket att fundera på.

Vad gillar du hos en tränare och vilken är den bästa du haft hittills?

– Jag tycker att en tränare ska vara lugn och tydlig. Jag skulle vilja säga tre egentligen och det är Johan Rosén som jag hade i Leksands juniorer,  Stephan ”Lillis” Lundh som jag hade i Pantern och sedan Roger Forsberg som jag hade i Västervik.

Hur hanterar du press?

– Jag tycker det är som roligast att spela under press.

Hur ser du på kommande säsong?

– Är riktigt motiverad och sugen på att säsongen ska starta. Ska bli grymt kul att åka ut i ABB och kriga för VIK.

Vilken position och roll har du helst?

– Jag kan spela både ytter och center, så det spelar ingen roll.

Vilka spelartyper spelar du helst med? Vem spelade du mest med i Borlänge och Västervik?

– I Borlänge spelade jag mycket med Nils Eriksson och Lucas Venuto och i Västervik spelade jag med Lukas Löfqvist mestadels. Tycker det funkade bra vem jag än spelade med.

– Svårt att svara på gällande vilka jag helst spelar med. Jag har hittat bra kemi med olika spelartyper. Men om jag ska välja ut något specifikt så är det nog spelare som läser spelet bra och jobbar hårt.

Hur laddar du för match?

– En bra frukost och lunch sen åker jag till hallen ungefär två timmar innan match.

Vilka är dina bästa minnen så långt?

– Jag måste säga när vi gick upp i Hockeyallsvenskan med Pantern.

Vilken är det bästa spelaren du mött, och varför?

– Mattias Ritola är väldigt skicklig.

Vilket är den bästa du spelat med och varför?

– Måste säga Filip Forsberg. Väldigt oförutsägbar och stark.

Har du några planer för sommaren?

– Det blir mycket träning och en del golf och bad. Jag gillar även att fiska.

Hur ser sommarträningen ut och kontakten med Helena Ambjörn gällande fysträningen?

– Jag ska ner nu denna vecka och prata med henne, så det blir väldigt spännande. Just nu kör jag själv och det tycker jag funkar bra också, säger Kalle avslutningsvis.