Södertäljeexperten om tunga nyförvärvet Jonas Liwing: ”På alla sätt en kanonvärvning för vilket lag som helst i Allsvenskan”

Jonas Liwing till vänster hamnar nu i Gulsvart fokus. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under onsdagen presenterade Patrik Zetterberg på VLT.se att man värvar tungt meriterade backen Jonas Liwing som hade mest istid av alla i både Södertälje och Oskarshamn de senaste två åren. I en tid då det är svårt att hitta högerskjutande backar landar alltså Zäta en av de mest meriterade.

– Som spelare en back med bra offensiva och defensiva egenskaper, inte särskilt flashig men gör få misstag, passar att använda i powerplay och i uppspelen, att ge mycket ansvar och istid, säger Andreas Hanson, reporter på Hockeypuls och Mittmedia som har bevakat SSK för LT i drygt tio år.

– Användes inte så mycket i boxplay i SSK. Bra skridskoåkare. På alla sätt en kanonvärvning för vilket lag som helst i HA. Är inte särskilt fysisk vilket kanske är en fördel med tanke på hans ålder.

– Som person är han väldigt trevlig, proffsig i media och seriös med träning och förberedelser, uppskattad av lagkamraterna. Den här fyllegrejen var inte alls hans stil, av det jag hört.

– Jag tror att SSK tog chansen att bryta kontraktet för att ta in en yngre spelare. Marcus Fagerudd lär tjäna ungefär samma pengar om inte mer som Liwing gjorde (hade en relativt hög lön), men är ju betydligt yngre. Du kan knappast skriva treårskontrakt med Liwing nu, men du kan göra det med Fagerudd.

Åldern, 35, är väl ett frågetecken, men verkar han ha glöd och skridskoåkningen i behåll?

– Glöd och motivation är ju såklart svårt att avgöra som utomstående men han säger ju det själv, så då får man hoppas att det stämmer, menar Andreas.

***

Det är svårt att klaga på VIK-lednings silly season gällande backsidan. Man har behållit de bästa backarna och spetsat med Alexander Younan och nu Liwing, spelare som även varit bra värvningar under åren man storsatsade mot SHL.

Kan spelare som Acke Ringström, Jimmie Jansson, Jesper Appel och Alex Lindelöf nu riktigt blomma ut på allsvensk nivå kommer VIK kunna vara med och hota om en topp-8-plats.

Det känns inte alls omöjligt att de gör detta, men vi får fortsatt hålla försiktiga förväntningar då ekvationen fortfarande bygger på att många spelare måste ta steg.

4 svar

 1. Peter skriver:

  Hoppsan, tänka sig att det blev precis så som jag tipsade bloggen om för över två veckor sedan 😉

 2. Micke skriver:

  Behåll Jesper Johansson. Han kan utvecklas till en riktigt bra spelare, det tycker jag han visade på den korta tiden i kvalet.

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Vi kände likadant ang förhoppningarna om ett avancemang till Allsvenskan och det gick ju som bekant vägen….Tyckte först att man skulle sätta ribban vid att hålla sig kvar, men med tanke på hur truppen ser ut, är jag beredd att ändra mig till en 8e-plats.😊😊

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, precis Vimmerbyan, VIK var kanske inte det bästa laget, men gick ändå upp då man pressade ur mycket ur truppen. Detta tack vare Paananen och Zäta. Nu gäller det att göra samma resa igen.