Intervju med lovande powercentern Mikael Frycklund: ”Jag vill ta en plats i A-laget nästa säsong”

I J20 finns en storväxt och lovande center som gjorde 38 poäng på 45 matcher förra säsongen, kryddat med 112 utvisningsminuter. 188 cm långe och 94 kg tunge Mikael Frycklund har många av de viktigaste verktygen som behövs för att lyckas. Och det skadar ju inte att sistaårsjunioren påminner om Patrik Berglund i spelstilen.

Centralen tog pulsen på Frycklund som i dagsläget är en av tre juniorer i VIK:s speciella talanggrupp.

Vad är du för spelartyp Mikael?

– Jag ser mig själv som en offensiv center som vill ha mycket puck och föra spelet, men jag har lärt mig mer med åren att det defensiva är minst lika viktigt och att jag jobbar på att bli en duktig tvåvägscenter.

Förra säsongen gjorde du fina 38 poäng på 45 matcher i J20, vilket var poängbäst i laget. Hur vill du beskriva den säsongen för din egen del?

– Det var en väldigt lärorik säsong där jag fick spela mycket så som i 5-5, powerplay och boxplay. Jag är ganska nöjd med säsongen i helhet men det finns även några bitar under säsongen som jag inte är nöjd med, som jag bara får jobba vidare med.

Fick du någon istid i de två matcher du var ombytt i A-laget?

– Jag fick fyra byten med A-laget, väldigt roligt att få vara med grabbarna och se och lära lite.

Vad siktar du på nästa säsong? Tror du att du kan slå dig in i A-laget? Vad behöver du främst förbättra i spelet tror du? Har A-lagsledningen sagt något?

– Nästa säsong vill jag personligen ta en plats i A-laget och jag tror på mig själv men jag vet att det blir en tuff uppgift. Det jag behöver jobba på i spelet är snabbheten, annars så känns det bra. Jag håller kontakten med Niklas (Johansson, sportchef) och vi ska så snart som möjligt sätta oss ner och prata framtid.

Har du hört något inför helgens NHL-draft? Du har ju fin storlek och bra poängutdelning som NHL-lagen brukar tycka om?

– Oj den frågan trodde jag inte skulle komma, haha. Jag har inte hört något och jag har faktiskt inte ens tänkt i de banorna, säger Mikael.

Vilka tror du blir de viktigaste spelarna i J20 nästa säsong? 

– Först och främst blir det vår målvakt Fredrik Hellström som har mycket i sig.

– Om man inte räknar med spelarna i talanggruppen så tror jag även att Flavio Schmutz, Felix Scharnke och Alexander Halling kommer vara viktiga eftersom att de redan har spelat ett år i J-20 serien.

Vilka är det förresten som ingår i talanggruppen nu? Hur är det tänkt att talanggruppen ska funka? Tränar ni på något speciellt, eller är det så att ni ”bara” tränar med A-laget?

– Talanggruppen består av endast tre juniorer nu. Det är jag, Linus Svedlund och Christian Hägg (ny från Djurgården) som är födda -93. Men sen är Kevin Weiskog med som precis har blivit senior, född -92. Sen hade vi två till som tyvärr har lämnat för Djurgården födda 93 – nämligen Oscar Pettersson och Oliver Forsberg.

– Vi är alltså fyra stycken i talanggruppen varav tre juniorer och Weiskog som precis varit junior. Vi tränar med A-laget och slåss om en plats i A-laget.

Är det någon hittills ”okänd” spelare som du tror kan få sitt genombrott i J20 nästa säsong?

– Okänd vet jag inte om han är men jag tror att Anton Wingqvist som är en väldigt spelskicklig back kan utvecklas mer och säkert slå igenom nästa säsong.

Tränar du med A-laget nu? I så fall, hur verkar Fagervall vara som tränare jämfört med Waltin?

– Jag tränar på för fullt med A-laget nu. Att jämföra de två tränarna är väldigt svårt som att jag inte har sett så mycket av Fagervall rent hockeymässigt, men jag vet att han är en väldigt bra människa som verkligen är lätt och prata med.

Jag såg några matcher med J20 förra säsongen och tyckte att du påminde lite om Patrik Berglund i spelstil… Är det något du hört från någon annan också?

– Ja, jag har faktiskt hört det av några stycken och det är såklart väldigt smickrande att få höra.

Till sist, har du någon förebild?

– Mike Richards och Henrik Zetterberg, säger sympatiske Mikael Frycklund avslutningsvis.