Intervju med VIK J20:s nye analytiker Wictor Malmlöv: ”Det glöder i ögonen på killarna, de kommer snurra upp vilket försvar som helst & mitt jobb lyfter det som inte syns i vanliga protokollet”

Wictor Malmlöv, analytiker i J20.

 

VIK J20 har intressant nog breddat och spetsat ledarsidan med analytikern Wictor Malmlöv. Bloggen fick en mycket intressant intervju med ett av de senaste tillskotten i VIK. Troligen kommer Wictor bli en av de som kommer känna till VIK mest på djupet.

– Min roll är analytiker för J20 och att hjälpa till med juniorlagen där det behövs. Allt på ideell basis, säger Wictor till bloggen. Som analytiker plockar jag fram statistik på det som inte syns i det vanliga protokollet.

– Vi vill spela ett rakt spel och vi ska vara det jobbigaste laget att möta. Exempel på individuell statistik jag bokför är återerövring i offensiv zon, stopp i mittzon, spelvändningar positiva/negativa, om vi forecheckar eller ställer upp för styrspel, röda avslut för/emot samt Corsi och video där spelarna får se sina byten och vad de har gjort på dessa byten, utvecklar Wictor.

– Utöver det så är det lagstatistik som PDO, skottförsök och Corsi (mer om detta senare). Jag kommer från tre år med Falu IF:s J18 där vi har jobbat med vissa delar av det här, men inte alls på samma nivå och inte med samma resurser som i VIK.

Denna tweet lovar gott och gav också en inblick i en analytikers arbete. Mer om detta i slutet på intervjun.

Vilka vägar har ledit dig till VIK?

– Jag kommer från Knutby utanför Uppsala där jag är uppväxt. Fick tidigt hänga med min kompis och hans morbror på Djurgården fotboll och hockey där intresset för fotbollen var störst. Mest tror jag det berodde på att man som liten grabb tyckte det var coolt med koreografin, sång och, när man blev lite äldre, kulturen.

– Hockeyn kom desto äldre jag blev mer och mer. Detta mycket tack vare att mina kusiner spelade, så familjen var och kollade på dem mycket. Syrran (2 år yngre) träffade även en kille, Tim Friberg, som spelade med Almtunas J18 och gemensamma intressen var såklart hockey så där började många diskussioner.

– När jag som 20-åring ville göra något annat än att kränga sulor och löpartights på Stadium så kom jag fram till att jag vill arbeta med idrott för det är det roligaste jag vet. I Falun finns det en utbildning på högskolan som heter Sport Management, kort och gott idrottsekonomi med lite ledarskap, organisation och marknadsföring i en spännande soppa.

– Väl på plats i Falun gick jag i samma klass och bodde i samma trappuppgång som Joakim Eriksson (idag scout i Malmö Redhawks) och Jakob Löf (tränare i Brynäs U16) där diskussioner kring hur spelarutveckling och vad det som gör att vissa lag lyckas samt att vissa spelare funkar fint i vissa lag men inte i andra.

– I samma klass gick även Adam Johansson (målvakt i Falu IF) och till vårt andra år flyttade Oskar Laurell (nu assisterande VIK J20) som då fortfarande var aktiv spelare till Falun för att plugga Sport Management. Mitt under säsongen så slutade Oskar som aktiv och sadlade om till tränare istället. I samma veva frågade han lite i förbifarten om jag skulle vilja vara med runt J18-truppen och egentligen fungera som en extra ledare vilket jag givetvis ville vara.

– Till en början var jag mest en go gubbe, som en göteborgare hade uttryckt det, för att vart efter bli mer delaktig i själva hockeyn. Under våren 2018 gjordes det en rockad där Oskar försvann från Falu IF till VIK och hans assisterande inte kunde fortsätta så kom det in en kvartett nya ledare till J18. Dessa var Leonardo Åsen, Samuel Pavasson och Robert Jonsson och jag som var kvar från året innan.

– Under året med killarna som var födda 2001-2002 som förövrigt är det bästa J18 Falu IF någonsin har haft i modern tid så preciserades min roll mer mot video och analys.

– Jag fortsatte att slipa skridskor, hjälpa killarna att handla mat och att försöka få dem att må bra men jag filmade även matcherna och hade genomgångar med laget varje vecka för hur vi har spelat, vad vi har gjort bra men även vad vi kunnat göra bättre och låta killarna föra diskussioner.

VIK J20 har rena och fina dräkter. FOTO: WICTOR MALMLÖV

– Detta gjorde vi i två säsonger och när det stod klart att jag efter fem fina år i Falun kände att jag ville komma närmare hem så hörde VIK av sig och det tyckte jag låt väldigt intressant att få hjälpa till att utbilda killarna så de kan bli så bra som de själva vill.

– En spelare som jag alltid har gillat av någon anledning som jag själv inte vet är Johan Hedberg. Utöver honom så håller jag min systers kille (Tim Friberg) väldigt högt av den anledningen att jag aldrig sett en mer seriös idrottsman som är så målmedveten och varje dag arbetar så hårt för att nå dit.

Vilken hockey föredrar du?

– Jag gillar den raka hockeyn där det är fart och fläkt. Sätta hög press över hela banan för att snabbt ta tillbaka pucken och ta pucken till mål snabbt och attackera kassen.

Hur ser dialogen ut med tränarna Pär Hellenberg och Oskar Laurell?

– Min roll i J20 är att föra statistik individuellt för spelarna och för laget. Även video på spelsekvenser där vi gör saker bra och på saker som vi behöver utveckla eller göra annorlunda. Den informationen ger jag till tränarna, som efter det får göra vad de vill med den.

FOTO: WICTOR MALMLÖV

Kan du berätta mer om den fördjupade statistiken ni tittar på?

– Den statistik som vi kollar mest efter är Corsi, PDO och saker i spelet som vi vill spela eller inte vill spela för att kunna ge en spelare en feedback på hur mycket den efterföljer spelsystemet.

– Corsi mäter vi i 5-mot-5 och det är då skottförsök, d.v.s. alla skott som går på mål, utanför mål, blockeras eller på något annat sätt hindras, för VIK och mot VIK. Över 50 % är en positiv Corsi, d.v.s. vi skapar fler skottförsök än vad motståndaren gör och under 50 % säger motsatsen. Ligger ett lag mellan 52-57% över en hel säsong är möjligheterna för en rolig säsong väldigt goda.

– PDO mäter skottprocent + räddningsprocent vid lika antal spelare på isen. Det är ett sätt att räkna hur lyckosamma laget har varit under matchen/matcherna. Ligger den summan över 102 %  har vi lyckats bättre än vad vi egentligen borde och är vi under 98 % spelar vi bättre än vad vi har fått utdelning för med då, i beaktning för hur den övriga statistiken ser ut.

FOTO: WICTOR MALMLÖV

Hur ser din övriga sysselsättning ut och vad är din dröm på sikt?

– Jag jobbar just nu på Hilton där jag paketerar kött för ICA. Det var det yrket som passar då det inte är möjligt att kombinera hockeyn med ett vanligt arbete med kvällar och helger.

– Då jag gör det här helt ideellt så blir det sena kvällar och tidiga mornar så man får inte vara sjusovare eller kvällstrött.

– Min dröm är att få arbeta på heltid med ishockey på något vänster. Jag är glad och förväntansfull för att få lära mig av alla duktiga ledare som finns runt föreningen.

Till sist. Såg en tweet där du skrev att VIK J20 detta år har en riktigt bra vilja och finess, kan du utveckla det? (Laget har ju också vunnit alla tre träningsmatcher hittills).

– Killarna vill mycket. Det glöder i ögonen på dem. De sliter på i gymmet, de garvar och har kul. I omklädningsrummet finns det flera spelare med ledaregenskaper och det är smågrinigt ute på träningarna. De ställer krav på varandra och det tror jag kommer vara viktigt när vi är inne i november och serielunken är som störst.

– Finessmässigt har vi ett gäng killar som tillsammans kommer snurra upp vilket försvar som helst. Jag tror att det kommer bjudas på en rolig, spännande och underhållande hockey från J20 den här säsongen, säger Wictor avslutningsvis, trevligt nog.

***

Om Du uppskattar bloggen och podden och vill att dessa ska finnas kvar även imorgon, stötta:

  • Swish: 0703795445
  • eller via donation Paypal enligt nedan.

Tack!