Jared Dmytriws coach Brandin Cote: ”Var vår förstecenter och snabbheten, kvickheten i skottet och envisheten på pucken är styrkorna” – när kommer näste Derek Ryan som slog i Örebro?

Jared Dmytriw.

 

Bloggen fick byta några ord med Brandin Cote som var Jared Dmytriws huvudcoach senaste säsongen i Univ. of Saskatchewan i den kanadensiska collegeligan USports.

– Jared Dmytriw är en spelare som kan spela i alla situationer, inleder Brandin. Hans snabbhet, kvicka ”release” i skottet och envishet på pucken är styrkorna i hans spel.

– Han har en fantastisk blandning av snabbhet, skicklighet, arbetsmoral och karaktär. Jag tvivlar inte något på att han kommer att bli ett värdefullt tillskott till laget i Västerås.

I vilken roll/position använde du Jared mest?

– Han var vår förstecenter, men han har spelat och kan spela på kanten också.

– Han var en av våra bästa forwards i box play, tog nyckeltekningar för oss och spelade på flanken på sin starka sida ”strong side” i vår bästa PP-enhet. (reds. anm.: antar att det menas högerkant för den högerfattade Dmytriw?).

Vilken typ av spelare runt honom tror du att han kommer att behöva på den större isen här?

– Han kommer att behöva spelare runt sig som kan spela med tempo, hitta och skapa utrymme och ge ett snabbt nära puckstöd.

– Han kommer att behöva backar som kan transportera och flytta pucken effektivt för att hjälpa honom att utnyttja sin snabbhet i spelvändningar och anfall.

– Men minst 1/3 av arenorna som vi spelar på här i ”Canada West” har större isytor: ”Olympic Size-U of C”, ”Mount Royal” eller ”Hybrid-U of S”, så han har en hel del erfarenhet av att spela på större isytor, säger Brandin Cote avslutningsvis.

***

Många här vet inte så mycket om USports (ligan hette tidigare CIS). Undrar hur spelnivån är jämfört med de bästa NCAA-divisionerna i USA? Och hur många har lyckats i övergången till toppligor i Europa?

En insatt skrev så här tidigare till mig:

”USports är i grunden en chans för en spelare att få en utbildning. De måste ta denna möjlighet direkt efter att de lämnat juniorspel, annars försvinner den. Brett utbud av nivåer där, vissa spelare kan inte spela här, några av dem är en trevlig överraskning.”

***

Bästa fina exemplet: Derek Ryan som med 1,34 PPG i USports sedan gjorde succé i Europa (60 poäng i Örebro i SHL). Nu i NHL. Jared Dmytriw hade alltså 1,11 PPG i USports.

Även en sån som Marc-André Dorion beskrivs som ett jättestort USports-fynd.

Spelare som floppat på högre nivåer är exempelvis Sean Ringrose (1,07 PPG i USports) och Scott Aarssen. Och Daniel Erlich (hela 1,45 PPG i USports) väntade förgäves på sin allsvenska chans efter att ha öst in poäng i USports och Ettan…

***

Andra notabla spelare som lämnat USports för HA:

  • Forwarden Kruise Reddick, gjorde 19 poäng (0,37 PPG) i Hästen efter vassa säsonger i USports (0,89 PPG).
  • Backen Jordan Rowley, också Hästen, hade även 0,37 PPG i Hästen efter 0,72 i USports.
  • Backen Ryan McKiernan hade en bra karriär i Europa efter 0,86 PPG i USports, 0,42 PPG i AIK och sedan SHL m.m.

***

Nedan lite highlights med fina grejer av Dmytriw (nr. 15 i vitt/grönt) i en match.

Klippet börjar med en härlig ”målsökande” tillbakapass som ger en assist. Sedan efter 1.22 ett rappt handledsskott i nät. Till sist efter 1.59 gäller det att vara vaken då Dmytriw slår en fin genomskärande passning i mittzon:

***

Men oavsett siffror och highlights hit och dit handlar allt om att granska tänkta nyförvärv i många matcher. Det är ett hårt jobb som gäller om man vill vara en framgångsrik scout.

Det finns inga genvägar.

Christer Rockström (känd NHL-scout) sa dock också en gång att en bra scouts främsta egenskap ”är att ha tur”, säkert lite skämtsamt men ändå.

Detta kanske mest med avseende på hur spelare passar in kemimässigt i sitt nya lag, både på och utanför isen. Det är ju alltid svårt att veta på förhand.