Jason Walters om Trojas nya back, bra spelare i Danmark och den nya transfermarknaden

När det begav sig…

Mitt i dessa Silly-Tider (är det Kevin Doell som ska ersätta Dave Lundbohm/Eric Johansson som tänkt pådrivande rutin? Nja..) bytte undertecknad några ord med en gammal oerhört tillmötesgående VIK-center. Jason Walters spelar just nu finalspel för sitt SönderjyskE i den danska ligan.

Som jag skrivit tidigare är Jason ett lysande exempel på en spelare som verkligen vill ställa upp på en intervju och är mån om att kunna ge undertecknad så mycket som möjligt. Tänk om fler kunde vara så…

***

– Tackar bara bra här, svarar Jason på frågan om hur det är. Jag blev kvar även denna säsong i Danmark och spelar för en ny titel i finalserien mot Fredrikshavn! Serien är jämn 2-2 med ”Game 5” snart.

– Jag kommer att stanna i Europa nästa säsong. Jag har fått en del erbjudanden redan men har valt att vänta tills den här säsongen är över innan jag tar några stora beslut. Förhoppningsvis undertecknas ett nytt kontrakt någonstans före slutet av april för nästa säsong.

Vilka spelare har stått ut i den danska ligan i år?

– Killar som var bra i Danmark i år är Zach Tarkir (back-Odense). Jag tror att han redan har signat för Troja. Bra har även Alex Nikofuruk (FWD – Esjberg) varit, han är en liten, skicklig och snabb spelare. Riktigt bra poängproducent och han har spelat i flera av de bästa ligorna i Europa.

Vad tror du om Trojas värvning, bra spelare alltså?

– Jag tror Tarkir kommer att bli bra i Allsvenskan. Han är en smidig och fin skridskoåkare som är stor, stark och hyfsad offensivt. Jag tror inte att han kommer att sätta upp stora mängder poäng men runt cirka 20 poäng på 50 matcher skulle jag tro. Speciellt i ett lag som Troja där han kommer att vara en toppback.

Patrick Asselin och Brock Hooton (båda FWD – SønderjyskE) har också varit bra denna säsong i mitt lag. Jag spelar med killarna varje dag och de är ett nöje att titta på. Riktigt bra spelare.

– ”Patty” är en ytter med otrolig puckkontroll och suverän att skydda pucken har även ett stort målsinne (”scoring knack”). Ledde ligan i poäng i ordinarie säsong. ”Hoots” har varit otrolig i slutspelet med nästan ett mål per match. Kanske det bästa skottet i ligan. Stor, stark center som kan åka skridskor och producera.

Cam Paddock (C – Frederikshavn) är en stor och stark tvåvägscenter. Bra på skridskorna och är tuff. Solid spelare med 16 matcher för St Louis Blues på meritlistan.

– Det är de killarna ovan som stått ut mest för mig under säsongen och slutspelet, menar Jason.

Sedan ställer Jason en fråga: Har Allsvenskan kommit överens om att avstå från importregeln också? Undertecknad svarar då att så är fallet.

Man kan ju undra varför den regeln fanns överhuvudtaget. Man kunde lika gärna ta hit 14 tjecker…

– Jag tror det byggt på att lag ska utveckla och använda spelare från sina hemstäder och därför har så många lag svenska spelare i en svensk liga, säger Jason

– Jag tror inte att det var en särskilt dålig idé men nu utan gräns skapar det en större klyfta för lag som har pengar och de som inte har. De lag som har pengar kommer att kunna spendera och skriva avtal med 5-7 transatlanter medan de ”lägre-lön-lagen” bara kommer att kunna skriva avtal med 1-3 transatlanter. Kan bli mycket en stor klasskillnad i ligan, tror Jason.

Hur kommer det påverka marknaden?

– Jag tror att vi får ser fler spelare som kommer över till Europa igen nu med regeländringen. Det kommer att sänka transatlanternas löner eftersom fler spelare är villiga att komma över. Men efter ett år eller två kommer det att gå tillbaka till det som varit tidigare, tror Jason.

Hur ser importgränserna ut i Europa?

– Gränsen i Danmark är åtta, men då räknas alla spelare som inte är danska räknas som en import. Smart regel.

– De flesta andra ligor är likartade med cirka åtta importer tillåtna. Jag vet att tyska ligan (DEL) har 11-12 importer men kan bara använda tio per match, säger Jason.

Till sist säger Jason något som visar att han verkar ha lite känslor kvar för VIK.

– Grattis till VIK för en sådan fantastisk säsong, säger sedan Jason och visar därmed att han har koll. Laget gjorde det fantastisk. Det var verkligen kul att se det som en tidigare spelare och jag bara önskade att de kunde gått hela vägen, säger Jason avslutningsvis.

***

Intressant då att Troja verkar ha gjort ett fynd i Zach Tarkir. Och kanske skulle enligt Jasons uppgift snabbe och tuffe tvåvägscentern Cam Paddock vara något för VIK?

***

Joakim Nygård från FBK ryktas in enligt Thalberg. Men var det inte spets VIK skulle ha i första rummet? Eller så är helt enkelt Nygård spets redan nu. 1+1 på 28 matcher i FBK och 45 poäng på 37 matcher i J20. Hur bra är det?

1 Response

  1. 2013-04-13

    […] en artikel på vikfancentral.se lovordar den förre Västerås spelaren Jason Walters Trojas senaste […]