Jeremy Williams poängsnitt i AHL mot Europa & Anton Holm valde Karlskoga

Niklas Johansson hoppas fortfarande på att Fornataro kan återvända. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

0,74 kan vara en fantastisk siffra. Så många poäng har nämligen Jeremy Williams gjort per match i starka AHL på sina 404 matcher.

Spelare med sådana poängsnitt från ligan där exempelvis inte Brady Leisenring och Christian Larrivée ansågs platsa växer definitivt inte på träd i Allsvenskan.

Bud Holloway har exempelvis 0,63 i poängsnitt i AHL och är nu dominant i Elitserien. Matt Fornataro har 0,51 poäng per match – för att sätta i perspektiv vilken stjärna Williams varit i AHL. Plus att Williams gjort hela nio mål på 32 NHL-matcher.

***

Så hur bra är egentligen Williams? Kan han överföra sin AHL-framgång i Allsvenskan är det möjligen seriens bästa forward – i alla fall avslutare.

Men (”immer ein aber”) i Europa har det hittills gått betydligt trögare för Williams. Endast 17 poäng på 35 matcher i Österrike följdes upp med bleka 15 poäng på 28 matcher den svaga schweiziska andraligan NLB.

Dock verkade Williams komma igång senast i 2.Bundesliga med 17 mål på 24 matcher. Emellertid är det nästan exakt samma målsnitt (cirka 0,7) som Brady Leisenring hade i 2.Bundesliga och Brady stannade på modesta 13 mål på 43 matcher i VIK.

***

Statistik säger som tur är inte allt. Men det säger något.

Garanterat är Williams till och med en bättre skytt än Dave Lundbohm men vi får hoppas att Williams är lite mer rörlig och involverad i spelet än Dave.

Förhoppningsvis är Williams inte en renodlad opportunist som Lundbohm utan kan skapa sig lite egna chanser. Men det man läst om Williams verkar indikera på att det rör sig om lite av en av opportunist som är specialiserad på sista tredjedelen.

Så det troliga är VIK måste få fram två riktigt bra kedjekamrater till Williams för att den forne AHL-stjärnan kan få komma till serverade skottlägen så ofta som möjligt.

Känslan är att Niklas Johansson har en väldigt viktig uppgift nu att finna spelare som kan understöjda Williams för att få ut så mycket som möjligt av spetskompetenserna i avslutslägen.

Om vi förväntar oss att Williams på egen hand ska dribbla in puckarna från egen zon in i nät riskerar vi nog att bli besvikna…

***

Anton Holm valde Karlskoga trots tips till undertecknad om att VIK var med i bilden. Troligen letar VIK efter mer beprövad spets till första- och andrakedjan. Centralens källa fick dock rätt i att VIK fortfarande hoppas på Fornataro som förstecenter, enligt VLT.

Om det blir Fornataro, som inte direkt är någon raket på skridskorna eller supervass i defensiven, gäller det att NJ hittar en tredjelänk till Fornataro & Williams i den tänkta förstakedjan som är snabb och bra i egen zon plus att denna är vass offensivt.

Vem skulle det kunna vara? Skulle en sådan som Matt Keith (ex-Örebro) passa i en sådan roll? Annars låter det som en klippt och skuren roll för en Peter Öberg-typ (Öberg som dock har kontrakt med Modo)…