Kalle Östman förlänger inför Almtuna, mer puls i SHL & scout om Martin Réway – superspännande värvning och stor chansning av Tingsryd?

Kalle Östman och Oscar Nord med nr. 26. Bättre bild än så fanns i databasen på Nord. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under fredagen kom det glädjande beskedet att Kalle Östman förlänger kontraktet med VIK till säsongen 19/20. En bra signal att VIK är ett bra ställe att vara på och att laget blir att räkna med.

Detta skyddar ju främst mot att andra allsvenska lag, typ Leksand, eller utlandet, norpar Östman. SHL har ju möjligheten att plocka kontrakterade spelare fortfarande, märkligt nog.

***

På tal om SHL. Spännande hur det nya serieupplägget kommer bli. Talas om direkt upp- och nedflyttning från både HA och SHL. Det skulle höja pulsen rejält…

***

Tingsryd har gjort en otroligt spännande värvning i Martin Réway. Slovaken har redan gjort bra saker på högsta nivå i JVM, KHL och i Schweiz. Då jag talade med Jakub Cutta för länge sedan, sa han typ att Reway är något av ”a kid from the streets”, som kanske inte haft det så lätt.

Talade även med en NHL-meriterad scout:

– Oh boy, det är en tufft att beskriva Reway. Mycket begåvad spelare, fantastiska händer. PP-expert. Men har alltid haft ett tveksamt rykte. Hade hjärtproblem och fick sitta ett tag. När han kom tillbaka var han i riktigt dålig form. Den här säsongen hade han en tryout i tjeckiska ligan, men lyckades inte. Återvände för att spela för sin hemstad på låg slovakisk nivå. Kan vara borta från hockeyn snart om han inte kan vända saker.

– Bristen på engagemang kan han göra något åt. Ingen anledning att diskutera några detaljer i hans spel – om han inte är i form att spela, kommer han inte vara till någon hjälp för någon. Såg att han bara har spelat två matcher den här säsongen och det måste ha varit för två månader sedan. Skulle överraska mig om han genomfört tuffa träningspass sedan dess. Hans senaste goda säsong var 15/16…