Nyförvärv klara från ECHL och HockeyEttan som i första hand breddar VIK efter segern mot Kristianstad – förhoppningsvis välscoutade doldisar som kan överraska

Philip Lagunov.

 

Det blev en händelserik och äntligen trevlig onsdag för VIK, som först vann med 6-3 hemma mot Kristianstad, matchrapport här. Sedan presenterades två nyförvärv precis innan transferfönstret stängde.

Högerfattade centern Philip Lagunov (bilden) och backen Filip Persson är klara. Den 24-årige Lagunov kommer närmast från spel i ECHL, men har även gjort fyra matcher i AHL med Tucson Roadrunners tillsammans med Blake Speers förra säsongen.

Lagunovs siffror skrämmer inte på pappret, utan här får vi istället lita på NJ och scout Max Strömberg Melin. Med Frycklunds skada och hotet att Frölunda vid skador kan plocka Dower Nilsson var det nödvändigt att bredda centersidan, även om alla såklart drömt om en på pappret offensivt starkare center.

Faktiskt var dock Lagunov poängkung i sitt så målsnåla University of Vermont säsongen 21-22. Detta trots bara 8+8 för 16 poäng på 35 matcher. Vad nu det säger. Här hyllas Lagunov av sin senaste collegecoach som ”bäst i alla aspekter” av spelet i Vermont, men särskilt för sin inställning.

Och att centern blev plockad direkt till AHL från College säger något om kvaliteten. Vermont spelar också i en helt okey NCAA-division. Lagunov vann 52 % av teken där, vad det nu motsvarar på HA-nivå.

Under denna säsong har det blivit blott 5+6 för elva poäng på 32 matcher i starka ECHL-laget Cincinnati Cyclones, så kanadensaren är ingen offensiv kanon på pappret.

***

Backen Filip Persson (välväxt med 187 cm och 90 kg) ansluter från Halmstad Hammers i HockeyEttan. Den 22-årige försvararen har ett förflutet i Frölunda där han spelat juniorhockey, och den klubben brukar borga för kvalitet.

Persson beskrivs som en genombrottsman tvåvägsmässigt denna säsong då backen gått från 0+9 förra säsongen till 8+9 för ett mer än fördubblat poängsnitt, men vi får hoppas Persson även kan spela försvarsspel.

Och att värva från Halmstad Hammers på deadline day är inte fel, då Jesper Johansson kom precis den vägen i februari 2018. Persson har gjort 3+3 på 14 matcher i AllEttan hos Halmstad.

I den ofta starka södra grundserien blev det 5+6 för 11 poäng på 18 matcher, exakt samma siffror för övrigt som ex-VIK:aren Calle Ehrnberg i Troja – som absolut hade sina ljusa stunder i Gulsvart. Hoppas Persson kan glänsa än mer.

18 svar

 1. Observant skriver:

  Mycket surr om nyförvärv. Hylla hjältarna igår när ”stjärnorna ”saknades? Lösningen finns alltid inom gruppen. Sällan någon frälsare kommer in sent.

 2. johan skriver:

  Härlig vinst som skapar ett visst andrum, men många sexpoängsmatcher kvarstår, allt i egna händer.

  VLT skriver ”Det var VIK:s fjärdekedja som levererade lagets första seger efter full tid på nästan en månad.”
  Det är bara att hålla med!!! Det framgår tydligt efter en titt summeringsstatistiken på VIK.se att ”fjärdekedjan” får för lite speltid men bidrar med desto mer. Siffrorna ljuger inte

  Kedjorna var Speltid Poäng +/-
  1) (#25+#18+#28) 44,56 3 -1
  2) (¤23+#19+#11) 50,19 4 +3
  3) (#53+#46+#26) 43,57 0 -1
  4) (#56+#79+#14) 32,44 6 +8

  Några funderingar
  Varför har det inte tidigare skjutits oftare och av fler som gjordes går av #23 och #33?
  Varför denna snedfördelning i speltid när en kedja producerar mer än andra?

 3. Hoppfullt skriver:

  Såg Philip Lagunov på Youtube gjorde ett snyggt mål där. Igår från katastrof läge till uppryckning i andra och tredje perioden. Nu gäller det att vara med från början på Hovet imorgon.

 4. Patrick Edelo skriver:

  Håller med dig Musse, Eriksson är en katastrof orkar 10 sek sen måste han byta har en övertro på sig själv, varför signa honom på ett längre avtal, bort kastade pengar. Oskarshamn är nog glada att Vik tog över han. För övrigt starkt att vända matchen, visar att det ändå finns karaktär. Men 1 match är ingen match. Har inte mått så dåligt på att titta på en match, sen ja jag minns inte. Nu vet man inte vilket Vik man får se mot Aik. Kom igen nu vi behöver mer än 1300pers. på matcherna. KRIGA PÅ VIK.

 5. Mr H skriver:

  C – Du tog orden ur munnen på mig!

  Några kanske helt ”nya” nyckelspelare räddade oss mot Kristianstad. Ruggigt viktig seger, och kanske ett trendbrott. När laget gör 6 mål i en sådan här viktig match, då kan det betyda något. VIK är kanske på gång! När Skedung förhoppningsvis kan spela igen, samt att tränarna kan hitta lite till synk i nya konstellationer…ja, då vet man aldrig. JG och Ian kan säkert höja sig lite till, och att vi plockar poäng och får revansch på AIK i nästa match – det ska det jäklar i mig bli!
  Kangas, Speers, Bohm, Jardeskog, JJ, Dower och JG, samt några till. Bra jobbat! Allt gick vägen i tredje.
  Revansch för hela klubben!!!!
  Hoppas tränarna kan få med sig några till i laget framåt – varför inte. Det behövs också mer ledarskap bland spelarna. Vad kan Dower framåt– där kanske det kan komma lite till.
  Speers också. Centers som kanske kan höja sig lite till, när det behövs som mest!!!
  Bra NJ, med extra bredd nu!!!
  Men, vad hände med Surahammars-grabben? För dyr?
  Lukas Söderlund? Mer än en poäng i snitt i Sura, gått bra i Växjö J 20 också.
  Han ska alltså spela i…Tingsryd!!! Konkurrent till oss!!!
  Det skulle jag vilja veta lite mer om. Han hade bara behövt åka en halvtimme till träningarna.
  Det där borde väl NJ kunnat fixa utan vidare – men, som sagt, jag vet inte vad som är vad bakom Lukas val, eller vad Tingsryd betalar…
  Vet Du något, Mikael?

  Nu jäklar ska VIK ta lite fler poäng – vi är fortfarande med i kampen runt plats 9 -10!!!!

  • Musse skriver:

   Ja vi hade ju kunnat låna in honom från Sura och testat om han håller för HA. Säkert inte sämre än Eriksson. Det är en gåta för mig hur man kan ta in någon som Oskarshamn tycker är för dåligt tränad och dessutom erbjuda ett kontrakt. Tillför absolut ingenting på isen. Ser trött ut och vinner inga kamper. Har knappt ett avslut på mål. Är en mycket sämre spelare än när han fick kicken här senast. Skyttekung i Polen, undrar över kvaliteten på den ligan…..

   • Pelle skriver:

    Är säker på att VIK har bra koll på sura, men håller med om Eriksson. Tränar man så dåligt i Oskarshamn?

    • Musse skriver:

     Tror inte de tränar dåligt i Oskarshamn. Han hade väl lallat ner sig i Polen. Det konstiga är ju att de tog dit honom utan att kolla den fysiska statusen…..

  • C skriver:

   Mr H, vi var nog ganska mpnga som kände samma sak igår 😅

   Angående Söderlund och Sura så är jag helt säker på att det är VIK som inte varit intresserade. Han var ju poängkung i 1an redan förra säsongen men VIK ville inte agera. Sen återstår det ju att se om det blir succé för honom i Taif.

   • Mr H skriver:

    C, Pelle och Musse!
    Hoppas ni har rätt. Dock – han är ju rätt så ung. Vi har ju för mycket skador, och ett test kunde det väl varit värt. Ja, jag vet inte – det måste funka för alla. Självklart. Dock – en poäng per match är en poäng. ”Fiskade” Tingsryd rätt, så är det lite jobbigt.
    Ericsson måste hitta lite bättre med träningen, så kanske det händer lite mer.
    Ge inte upp än….

    • Pelle skriver:

     Att det är just TAIF tycker jag inte är så jobbigt. VIK brukar ju värva därifrån. Gör han succé nu så kanske VIK värvar honom nästa säsong.

     • Mr H skriver:

      Absolut, Pelle, men VIKs lite prekära situation gör att jag reagerade.
      Du vill säkert att VIK ska vara före TAIF, inte tvärtom…

    • C skriver:

     Enligt mig så är en väldigt stor anledning till att vi ligger där ligger att vi har haft fel spelare i fel roller den här säsongen. En kille som gör 1p per match i 1an är förmodligen rätt offensiv och inte lika bra bakåt och då ska han spela i första eller andrakedjan i sitt lag. I VIK ska de spelarna ligga på 0,7-1,2 poäng per match om vi ska gå upp till SHL. Det kan vi inte begära av honom.

     Då får han istället lira i en 3 kedja och försvara sig mer mot motståndarna. Det vill iallafall inte jag för så vill jag ha spelare som är duktiga på det. En av fördelarna med att ha NJ tillbaka för han gjorde den resan och misstaget ”säsongernas säsong” när laget startade utan defensiva spelare och vi lång sist i serien.

     Det är av exakt samma anledning Jonathan Dahlén spelar i SHL och inte i NHL fast han är
     mycket bättre offensivt än ca halva NHLs forwards.

     Försvaret är lika viktigt som anfallet, dock inte så kul för oss i publiken att titta på.

     • Mr H skriver:

      C!!
      Vi kanske kan vara överens om att i vårt lag – där har inget fungerat, varken offensivt eller defensivt. Då menar jag att, om det inte är för dyrt så borde vi pröva de som klarar en poäng i ettan. Defensiven är ju den som varit udda tandlös, så den kanske är lättare att tejpa ihop än det är att hitta riktigt bar centermaterial! Nu är inte Söderlund det, men kanske poängmakare. Cheek är borta, och någon till. Samt att det är slutspurt.
      Nevermind – nu har vi det vi har – jag tror och anar att tränarna hittar lite till som gör att vi kommer att klara det (kontraktet). men det är inte superlätt utan bra centers. Backarna måste åka mer skridskor, synka bättre och släppa pucken, och vi måste kunna kontra brett och gå på insidan mer.
      Tur att NJ hittade något – som kanske kan ge något i slutspurten.
      AIK ska inte få det kul på fredag…

      • C skriver:

       Jag håller med om att vi kunde lånat in Söderlund några matcher tidigare och gett honom chansen. Inte meningen att låta så negativ 🙂

       Dock tycker jag att trots att vi släpper in mest mål i hela serien funderas det lite för mycket på den offensiva produktionen och formligen varför vi faktiskt släpper in mest mål i serien.

       • Mr H skriver:

        C!
        Vad rätt C! Snällt. Kul.
        Du är i stort sätt alltid rätt på allt! Positiv, genomtänkt och konstruktiv. I och med Söderlunds poängproduktion så blev jag lite intresserad.
        Backsidan borde vi kanske kunnat göra något åt tidigare.
        Men nu får de nya tränarna se om de kan komma åt att arbeta med inställningen hos några, mecka med spel-systematiken och femmornas uppbyggnad, samt coachningen.
        Nu ska VIK komma tillbaka. Men det är mycket jobb kvar, och ödmjukhet krävs…

   • Örjan skriver:

    VIK har ju ratat han förut och är ju endel kvar av dom som gjorde det så självklart vill dom inte krypa till korset att dom gjort fel förut och ta hit han nu
    Sen vet jag inte heller om han ens själv vill till VIK när inte ville ha han förut

 6. C skriver:

  Vid 1-3 i andra igår och med ledning för Östersund på Hovet var ångesten total. Har inte mått så dåligt på en hockeymatch sen VIK ramlade ur elitserien för över 20 år sen.

  Att VIK gick ut i tredjeperioden och vågade vinna istället för att vara rädda för att förlora visar att det är rätt tränare på plats för de avslutande matcherna. Plötsligt fanns hur mycket ork som helst. Stor eloge till hela laget och tränarna för att de klarade av att vända även om försvarsspelet från Kristianstad ofta var ännu sämre än VIKs under säsongen.

  En seger till så slipper vi iallafall åka ur för inte tar väll Östersund 10 poäng på sina sista 7 matcher…