”Öppet brev” från Jeremy Williams: ”Spelare & fans kommer att behöva arbeta hårt för att skapa en positiv vinnande attityd kring VIK”

Efter 62 mål och 55 assist på 133 matcher har vi troligen sett det sista av Jeremy Williams i VIK. Kanadensaren tog sig tid att formulera sina känslor kring VIK och hur han hoppas att staden sluter sig samman mer bakom VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen har haft några frågor till Jeremy Williams och snipern från Kanadas vildmarker svarade mer i form av ett brev som jag tror det är bäst att publicera så här.

– Den här säsongen var en katastrof som vi alla vet, inleder Jeremy. Jag kände redan från början av säsongen att vi aldrig spelade ett spel som hade vår identitet stämplat på den.

– Jag tror att oavsett vilken situation du hamnar i så måste du hitta en lösning. Vare sig det är defensiven, i neutrala zonen eller offensivt. Vi var ett enkelspårigt lag utan flexibelt tänk. Vi fick höra att vi måste göra något och vi gjorde det, men det blev bara fel.

– Spelet hockey handlar om struktur, kreativitet och att kunna läsa en situation. Samma åtgärd passar inte alltid i varje situation. Det är hundratals beslut som måste göras av varje spelare under match och det finns inte bara en huvudnyckel för alla.

– Efter spelsystemsbytet tog det tid att få ordning på allt, men till slut blev det bättre då vi inte slösade energi i onödan med det nya spelsystemet.

– Spelarutveckling är inte bara för unga spelare. Jag arbetar på att utvecklas vid en ålder av 32. Det är en nödvändighet för att fortsätta att spela på elitnivå och jag tror att vi missade detta i år som lag. Jag säger inte att det inte fanns någon utveckling, men detta är något som jag inte såg mycket under vår säsong.

– De människor som omger denna klubb förtjänade mer. Ett lag som är integrerat i hela samhället blir starkt. Som spelare jag vet fördelarna med att göra offentliga framträdanden och interagera med barn/fans/företagen i samhället. Du skapar en kontakt som hjälper till att skapa en relation mellan spelaren och de människor som gör det möjligt för spelaren att göra sitt jobb.

– Denna sammanhållning kommer att göra spelarna säkrare och känna att de har folk bakom sig i stället för att bara bli bedömda av dem. Ett hockeylag är en familj och om du kan göra den familjen större genom att lägga till samhället, då du är på rätt väg.

– Jag har märkt att sedan klubben fått besvär har de börjat nå ut och skicka spelare till allmänheten och jag hoppas att det fortsätter under de kommande åren.

– Vi spelare och fansen i Västerås kan inte räkna med att få något gratis och alla kommer att behöva arbeta fysiskt och mentalt för att skapa en positiv vinnande attityd som omger VIK:s varumärke. Ditt lag är som en växt, och du vill ge de bästa möjliga förutsättningar för ditt frö att gro. Du vill inte göra något som skulle hota dess tillväxt.

– Gällande diskussionen om importer så behandlar jag alla mina lagkamrater lika. Jag har lika mycket respekt för Alex Nilsson Lindelöf som jag har för Freddy. Så bör varje spelare i laget tänkta, oavsett om han är en ”homeboy”, svensk eller import.

– Att sätta det bästa laget på plan bör vara ditt mål. Använd importer för att gynna ditt lag, inte ersätta ett jobb en svensk spelare kunde göra. Svensk hockeys utveckling bör vara av högsta prioritet för klubben, samt att finna rätt bitar från ”externa källor” för att passa laget. Rätt kombination kommer ge ett mycket farligt lag i ligan.

– Jag vill tacka alla som hjälpt och stöttat mig under mina första tre år i Västerås. Min framtid är oklar men jag har verkligen haft en fin tid i denna stad, bortsett från att vi inte uppfyllde vårt långsiktiga mål.

– Jag har lärt mig mycket av mina lagkamrater, tränare, personal, media och fans som arbetar för att hjälpa det här laget. Tack från djupet av mitt hjärta. Varenda en av er har hjälpt mig på något sätt i mitt liv framåt. Allt det bästa för alla i framtiden till er.