Ordf. Pär Södergren om hur Corona påverkar: ”Vi är relativt väl rustade eftersom vi har skött hemläxan och byggt kapital & visa av erfarenhet borde väl väldigt få ha budgeterat med slutspel?”

VIK:s högste chef, ordförande Pär Södergren (vänster) leder VIK så att ekonomin blomstrar. ARKIVFOTO: JIMMY GERDIN (VIK.SE)

 

Bloggen fick en avstämning med VIK:s ordförande Pär Södergren.

Hur är din känsla kring hur VIK klarar Coronakrisen, Pär?

– Eftersom vi har skött vår hemläxa de senaste åren och byggt vårt egna kapital borde vi stå relativt väl rustade jämfört med många andra hockeyallsvenska klubbar, åtminstone i det korta perspektivet.

– Svenska Ishockeyförbundet lämnade ju besked för någon vecka sedan att man beslutat att inte tillämpa licensreglementet med kapitalkraven denna säsong (säsongen 19/20) men lämnade inget besked om hur det kommer att tillämpas kommande säsong 20/21, berättar Pär.

– Visst missade vi, och några klubbar till, det roligaste på hela säsongen och det vi kämpat för ett helt år när slutspelet abrupt ställdes in. Men vis av erfarenhet borde väl ändå väldigt få av klubbarna ha budgeterat med slutspelsmatcher, frågar sig Pär.

Vi längtar alla särskilt mycket efter det sociala, publikfester och hockey i dessa tider. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur påverkar detta ekonomin i stort?

– För de flesta klubbarna borde det röra sig om att man går miste om ”grädde på moset”-pengar, men inte försätta klubben i en kris. Svenska Ishockeyförbundet har utlovat ett besked senast, men förmodligen väldigt nära, säsongsstart vilket är olyckligt då man inte i nuläget vet vilka spelregler som kommer att gälla säsongen 20/21.

Hur ser det ut mer specifikt för VIK?

– För VIKs del är det inte säsongen 19/20 som covid-19 kommer slå som hårdast mot. Utan det är säsongen 20/21 som kan komma att bli tuff. Svårigheten för oss är ju som precis som för övriga i samhället, allt ifrån privatpersoner till föreningar och företag, hur länge kommer denna pandemi att hålla på och hur kommer det påverka samhället?

– I princip samtliga intäkter som elitföreningen har bygger såklart på att det spelas matcher och att vi har publik på dessa. I dagsläget kan ju ingen säga när det kommer kunna vara möjligt med att starta spel och inte heller om, eller hur mycket, publik som kommer vilja och få vara på plats. Det klart att vår verksamhet, precis som vilket företag som helst, är helt beroende av intäkter.

Den eftertänksamme och framgångsrike entreprenören Pär Södergren leder VIK. FOTO: JIMMY GERDIN

Hur ser det ut med partners i dessa tider?

– Vi har väldigt många partners som är spridda inom olika branscher, vilket alltid är en styrka. Bredden ger oss också samma bild som det ser ut i samhället. Vissa partners är väldigt hårt drabbade medans andra inte är det i nuläget.

– Även här är svårigheten att ingen kan säga när samhället återgår till det normala och vilka långsiktiga ekonomiska effekter pandemin får på både privatpersoner och företag. Hur mycket dessa ekonomiska negativa effekter smittar av sig på VIK är otroligt svåra att förutspå men det är naivt att tro att vi skulle kunna gå igenom denna pandemi opåverkade.

Hur ser det ut för er marknadssida som jobbar med detta dagligen?

– Signalerna jag får från det stenhårt arbetande marknadsgänget är att det i väldigt stor utsträckning är positiva tongångar bland partners. Detta gällande det VIK gör och har gjort de senaste åren. Det är ju en fantastiskt bra grund, säger Pär.

– Jag vill även lyfta fram det härliga engagemang och de stora hjärtan som finns därute i dessa tuffa tider. Privatpersoner som stöttat genom att köpa virtuella biljetter och betala för inställda matcher. Och partners som hjälper oss genom att komma till snabba och bra avslut, partners som har det tufft men ändå fullföljer flerårsavtal och partners som går bra och ökar sitt engagemang.

– Ovissheten är stor, det kommer bli ytterligare ett år av stenhårt jobb men vi kommer tillsammans se till att klubben än en gång kommer starkare ur en tuff situation, säger Pär avslutningsvis.