Röster om Simon Zether som alltså lånas in från Rögle och fler tror han klarar att vara andrecenter bakom Komarek: ”Har storleken, spelsinnet och skickligheten på små ytor för breddroll i NHL på sikt”

Simon Zether. SKÄRMDUMP

 

NJ har ju byggt tidernas mest ”speciella” centersida med fixstjärnan Konstantin Komarek före lovande redan SHL-meriterade pojkar i Simon Zether, Joel Kant och Svante Sjödin, där Zether, som fyller 19 i oktober, antas få en mycket stor roll redan.

***

Jimmy Hamrin (@Hockeysverige @EPRinkside) skriver så här och rankar Zether sjua av alla svenskar inför NHL-draften 2024, finns även mer på HockeySverige.se.

Hamrin rankar för övrigt Hugo Lejon 46:a och Svante Sjödin 44:a.

– Simon Zether är i huvudsak en defensiv forwardstalang. Han är framför allt väldigt bra på små ytor och att spela sig ur trånga situationer. Han kopplar ihop spelet bra och är stark efter sargerna.

– Han vinner mycket dueller om pucken där samt att han läser spelet bra och bidrar med brytningar. Han ligger ofta före i tanken och agerar proaktivt. Han klarade av att spela på SHL-nivå i stort sett hela säsongen även om det var i en begränsad roll.

– Även om han producerade bra när han var J20-spelare i början av säsongen så var det ingen flashig dominans utan mer ett smart och effektivt spel. Han är en okej playmaker men jag ser inte att han har de tekniska eller kreativa färdigheter för att manipulera eller öppna upp spelet framåt. Han har ingen som driver spelet.

– En tydlig svaghet i hans spel är också skridskoåkningen som är under medel sett i NHL-potential. Han spelar i ett lågt tempo med pucken och har egentligen inte tagit några kliv i den delen under säsongen. Han har på så sätt dalat lite i rankingarna utifrån att han tillhör den äldre delen av draftkullen och ser i slutet av säsongen ut ungefär som samma spelare han gjorde i början av säsongen.

– Jag tycker det finns NHL-potential att bli en fjärdekedja-typ i NHL. Han har storleken, spelsinnet och skickligheten på små ytor och efter sargerna att kunna bidra i en sådan roll.

– Han rankas 106:a av oss totalt på EP Rinkside i slutrankingen. Jag skulle kunna tänka mig att han går lite högre eftersom han är ett ganska säkert kort som man vet ungefär vad han kommer bli.

VIK kommer troligen satsa stort honom som andrecenter bakom Komarek, hur tror du han klarar det?

– Jag tror det kan bli bra. Han är smart nog att klara rollen. Behöver nog lite speediga yttrar med sig dock.

***

En annan insatt i branschen som brukar ha rätt och vara kritisk:

– Gillar Zether. Framfusig spelare som jobbar hårt och även har vissa verktyg.

– Tror han kan fixa en andrecenterroll bakom Komarek. Bra lösning tror jag.

– Sen får man väl se, lättare att komma in i Rögle och ”bara köra” än att förväntas leda en offensiv line i HA. Men hoppas han fixar det.

***

Röglesupporter om Zether, och som Leif Rohlin sa en gång till mig så kanske fansen känner sina spelare bäst:

– Väldigt klok spelare! Tillhörde vår fjärdelina en del i matchserien mot Växjö tillsammans med Linus Sjödin och Henry Bowlby och den linan var ruskigt jä-la bra i flera matcher.

– Han behärskar flera delar av spelet och kan även spela lite fult när det behövs. Om man jämför med Filip Karlsson som ni ju hade innan är han klart mycket bättre. Jag tror han kommer göra ett bra jobb för er.

VIK kommer troligen satsa stort honom som andrecenter bakom Komarek, hur tror du han klarar det?

– Han var riktigt bra i större roll i J-20, sen är ju steget stort förstås. Jag var dock väldigt imponerad av honom i framförallt matchserien mot Växjö.

– I vissa kedjor är det uppenbart att någon är loket och de andra hänger på men när han lirade med Linus Sjödin och Henry Bowlby var det verkligen ett grymt samspel och jag tror faktiskt han kan bära en andralina hos er. Så jag är försiktigt positiv, typ.

2 svar

  1. Viktor skriver:

    Jag hoppas verkligen det kommer in en center till innan säsongen drar igång. Det känns som att VIK ännu en gång chansar lite på centrar som kan eller kanske inte håller över alla omgångar hockeyallsvenskan. Simon verkar vara ett riktigt bra nyförvärv, och övriga centrar också men ska Komarek agera förstacenter hela säsongen så hade jag gärna sett en mer rutinerad center högre upp i hierarkin som kan avlasta och ta sig an ledarskapet när skador/förslitning/uttröttningen kommer.