Scoutrapport Jerome Leduc som nog blir en mångsidig pusselbit i en gulsvart lagmaskin snarare än flopp eller stjärna

Ett gulsvart lönnlöv blir det då Blake Speers ansluter.

 

Alla är nyfikna på VIK:s senaste backvärvning Jerome Leduc. 26-åringen ansågs tidigare vara en stor talang och draftades tidigt av Buffalo 2010 före spelare som John Klingberg, Mark Stone och Tim Heed.

Leduc vann också poängligan för backar i den ganska starka juniorligan i QMJHL 2011-12, och fick pris som bästa back i ligan. Dock hade Quebécsonen svårt att fortsätta ösa in poäng i AHL.

Emellertid tog sig Leduc de sista två åren i AHL och gjorde 51 poäng på 152 matcher, vilket ger ett poängsnitt (0,34) som faktiskt är bättre än vad en del AHL-forwards som lyckas väl i HA haft.

Leduc fortsatte sedan producera bra i Österrike efter mellanlandningar i brittiska ligan (!) och i Tjeckien. Nedan är vad en NHL-meriterad scout, som följt Leduc nära på sistone, har att säga om backen:

– Jag såg honom först i Tjeckien och tyckte om honom ganska mycket, men hans lag, Pardubice, var en katastrof där och de skildes åt. Han gick till brittiska ligan och var överkvalificerad där i Belfast. Kanske var Leduc bästa backen i ligan då under sitt korta stopp där.

– Spelade sedan bra för Dornbirn i Österrike och fick massor av istid där. Jag tror att Dornbirn ville ha honom kvar, men de segade runt för länge, dock inte alls dyr.

– Tvåvägsback, väldigt bra fötter, rör sig bra med och utan pucken. Ganska bra puckbärare, kan ta ut pucken ur egen zon på egen hand. Kan spela i alla situationer.

– Anständigt skott med sin högerfattning, men är inte en ”big-time quarterback”, mer av en ”puck mover”.

– Okey med klubban i egen zon, inte överdrivet fysisk men absolut inte mjuk. Gör ibland misstag under press, men totalt sett en solid back.

– Sammanfattningsvis har Leduc inga enastående styrkor, men saknar inte heller något i sitt spel och har således inga stora svagheter. Borde bli en ganska bra back i Västerås som kan användas till mycket och kan spela många minuter.

***

Många har skrivit att Zäta ”chansar” på Leduc. Men om scouten ovan har rätt är snarare Leduc en solid back som går att använda till mycket. En chansvärvning var exempelvis Broc Little eller Matt Sisca, oprövade spelare där man inte alls visste om de var himmel eller något helt annat.

Snarare är det nog så att Leduc med stor sannolikhet blir en solid lirare och en pusselbit att lita på i en tänkbar gulsvart lagmaskin. Samtidigt är kanadensaren ”bara” 26 och i en ålder där vissa kan ta ett steg till.

Vad jag förstår tror Patrik Zetterberg att man i VIK just kan få ut ännu mer av Leduc. Men även om så inte blir fallet är det nog en spelare som kommer gör en del nytta här.

Men drömmen att man på något sätt skulle kunna ersätta Lukas Zetterbergs högerbössa stannar nog vid en dröm, oavsett Ingman/Leduc. Dock klarade sig Oskarshamn ganska bra utan en sådan. Det gäller nu för VIK att hitta andra vägar.

3 svar

  1. Bozo skriver:

    Om man vill avancera ska man ska bygga lag för slutspel och inte för massa personliga poäng i grundserien. I slutspel behövs tvåvägsspelare snarare än skottspecialister, som blir neutraliserade.

  2. Pelle skriver:

    Snor shl någon spelare i vik får jag hoppas sponsorerna går in och fixar en ännu bättre spelare..inget shl lag ska kunna köpa bort lag som hotar

  3. David skriver:

    Han ser väldigt spännande ut, kollade på highlights från förra säsongen hur hans poäng kom till. Många i powerplay på Liwings position, verkade skjuta lite mer än Liwing och såg väldigt rörlig och fin ut. Spelade med Trotter till vänster och O’Donnell till höger, kommer ju bli ganska lika i VIK om han spelar med Tessier till vänster och Hertzberg till höger. Såg ut att ha både bra slagskott och handledsskott, satte dit några fina mål, dock inga direktskott. Följde med bra i anfallen i spel 5 mot 5 och gjorde några fina assist och nåt mål där också.