Silly: Djupdykning i namn gällande centerjakten då Mårtensson är ute ur bilden: Få svenska och måste Zäta börja titta på transatlanter?

Kalle Östman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Tony Mårtensson stannar i Almtuna och Daniel Ljunggren är borta från VIK:s radar (Mora?).

Oskarshamn plockar in starke centern Gustaf Franzén från Karlskoga via den förhatliga delen av avtalet där SHL får plocka spelare på NHL/AHL-manér, där HA framstår som en farmarliga. Samtidigt drabbas SHL-lagen också av detta då de tappar spelare till NHL. Roligt är det hursomhelst inte.

Kellen Jones är också borta från centermarknaden då Västerviksstjärnan valde att fortsatta i Schweiz med tvillingbrorsan Connor. Timrå plockade in SHL-meriterade centern Albin Lundin.

Med andra ord börjar centermarknaden bli allt mer tunn. Hörde att en framstående sportchef i HA uppgivet suckade att ”marknaden är torr”, och då kanske särskilt centermarknaden och svenska namn.

Nu när Tony Mårtenssons vara i VIK rann ut i sanden måste Zäta börja titta mer brett. Zäta sa ju att transatlanter är ”plan C”, och frågan är om man inte nu måste börja titta på amerikaner och kanadensare, då det ju faktiskt finns en uppsjö av intressanta namn med de passen.

Bloggen har tittat på namn i lite bättre ligor, centrar som fortfarande är kontraktslösa:

Källa: Eliteprospects.com Premium (rekommenderas!)

Arsi Piispanen ligger kanske nära till hands, men spelgeniet ska vara djupt rotad i Oskarshamn, bor där även på somrarna och ska ha en större familj. Kanske blir det en ledarroll i SHL istället?

Lavoie och Wahl (bägge med starka säsonger i HA tidigare) är listade som centrar på EP, men är kanske inga ”riktiga” centrar, men de kan sannerligen teka som gudar. Dessutom är de högerfattade och kanske går de att ”fixa” in i spelsystemet. Blomberg är ju högoktanig på allsvensk nivå, men kanske vissa små frågetecken för skadehistoriken där, som sagt. Och Pantern lever i detta nu fortfarande.

Phillips och Björkstrand har gjort det ok/bra i HA förut och Zäta har säkert sett dem. Frågetecken för hur dyr Andreé Hult är, annars är nog han den mest rimlige svenske ”storvärvningen” för HA-klubbar i dagsläget.

***

Bloggen tittade även på vad som finns för centerutbud i lite ”sämre” ligor:

Källa: Eliteprospects.com Premium (rekommenderas!)

I norska ligan ska ju Zäta ha bra koll och där finns fyra poängglada transcentrar kvar, Quenneville kanske extra intressant med sin högerfattning.

Uppenbarligen har Zäta tentakler ute i Tjeckien/Slovakien (De la Rose) och DEL2 (Beck) och här finns också ett gäng poängglada kanadicker.

Just tyska andraligan (DEL2) har historiskt sett varit nästan en guldgruva för HA (Williams, Leisenring, Kapstad, Squires, Tousignant, Hutchings m.fl.), men också en del floppar (Ranta, Leavitt, Beck, Hayes m.fl.).

Oliver Nordberg har fått väldigt goda vitsord från bloggens kritiska källor på insidan, men är nog ingen naturlig center.

Efter att ha tittat på VM har ändå britterna Hammond och Lake sett relativt frejdiga och friska ut mot yppersta världsklassmotstånd. Hade Zäta varit NJ kanske man hade tagit in dessa två britter som öste in poäng (75 respektive 77) i ligan där Evan McGrath gjorde 49 poäng.

Såg att någon skrev att VIK kanske borde värva McGrath för en tredje gång, men varför värva en spelare som verkade slut redan 2014?

***

Summa summarum: Det går att hitta väldigt skickliga och poängstarka spelare, men VIK har ju utomordentligt höga krav även på karaktär, arbetsinsats och driv. Och just där faller nog många av ovanstående poängmaskiner bort…

7 svar

 1. Peter skriver:

  Låga visioner på spelare ni verkar ha….. har bil plötsligt vunnit på lotto? Wahl och lavoie är knappat billiga

 2. VIKarn skriver:

  Om nu inte PB har ledsnat på hockeyn helt,.
  Så är det väl självklart att han ska göra sin comeback i VIK.
  Kom igen nu Bulan, Västerås behöver dig.

 3. Jakob skriver:

  Holmberg platsar inte i VIK. Han platsade knappt i ettan.

 4. Bozo skriver:

  Kan inte Holmberg förlänga sitt kontrakt med Växjö och sedan lånas ut som förstecenter till VIK för att bygga upp känslan igen då hans pilar pekar rätt ner efter JVM. Det skulle alla inblandade må bra av.

 5. Höftskott skriver:

  Hur är det med Joakim hillding? Han har tagit upp lag förr i seriesystemet.