Silly inför Mora som tappar Bittner till Liiga/DEL, Wibergs karaktär hyllas, Köpingsfödde passningsgeniet Umicevic frisläppt och Södertälje fortsätter ombyggnaden med ”ECHL-chansning”

Ludvig Östman. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På onsdagskvällen väntar Mora borta för ett VIK som kommer från en stark svit och en fantastisk insats i Umeå. Detta då Björklöven slogs tillbaka med hela 5-0 i lördags.

Men faktum är att VIK ännu inte tagit tre trepoängare i rad denna säsong. Dock chans till det i Mora. Ska VIK bli ett riktigt topplag gäller det att komma över den puckeln. Återstår att se om det blir någon slags reaktion efter ”urladdningen” i Umeå.

Samtidigt har VIK spelat kvalitetshockey i åtta omgångar nu. Så det var ”inte bara en match”. Även om åtta matcher inte gör en sommar.

***

David Göransson och Gabriel Kangas har blivit sjuka enligt VIK.se, men samtidigt är Ludvig Jardeskog och Marcus Bergman nu friska. Filip Wiberg lär få spela mer.

Unge herr Wiberg har gjort det riktigt bra senaste matcherna och är en intressant spelartyp. Hör dessutom från VIK:s katakomber att VIK-ledningen talar om bra karaktär och en vilja att hela tiden bli bättre hos Wiberg.

Inte så dumt ändå kanske att starta säsongen med en lite mindre trupp så juniorer får chansen – och pengar samtidigt sparas till tyngre värvningar senare? En intressant ekvation och strategi i lagbyggandet.

***

Mora är faktiskt lite illa ute med en 13:e plats och fyra raka förluster. Men Mora ligger bra till i Corsi (4:a i serien) och har riktigt låg PDO, vilket tyder på att Johan Hedbergs lag har mer att ge. Mora har också seriens fjärde bästa PP, men bara tia i BP.

Det blev ett energitapp då Moraledningen fick mental sladd och lånade ut kaptenen och seriens bäste playmaker Daniel Ljunggren till Leksand. På det misstänkt svagt målvaktsspel av Andreas Ljunggren (81 %) och Matteus Ward (89 %).

***

Mora har släppt välmeriterade AHL-forwarden Paul Bittner. Talade med en på insidan som sa: ”Gillar Bittner, dock har han vissa problem med ljumskarna och hamnar nog i Liiga /DEL”

”Tyvärr är marknaden fortsatt tunn då det mest är några importer typ den (Matt Marcinew) som SSK tog in på marknaden, vilket känns lite sådär.”

”Marcinew är ingen som sticker ut (på pappret). Han är som 95 % av övriga som gjort det bra någon säsong i ECHL och några matcher i AHL: Det är typ bara 20 % chans att han kommer göra någon större skillnad.”

Men ibland måste man chansa lite, eller i alla fall gå på en välunderbyggd magkänsla, i värvandet för att vinna. Detta efter det rejäla scoutandet gjorts.

***

Passningsfantomen och Köpingsfödde Dragan Umicevic, 37, lämnar Linz som samtidigt tar in Södertäljes Colin Smith.

– Umicevic är en fin playmaker, men ”over the hill”, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Fortfarande en fantastisk passningsspelare, men det är allt. Saknar fart och intensitet.

– Tror inte att han riktigt hänger med i Allsvenskan längre, men skulle kanske bidra i PP. Har hus i Södertälje, så antingen SSK eller så slutar han?