Trots sämre insats i Mora skapade VIK åter tillräckligt för att vinna men ineffektiviteten och det fortsatt svaga skyttet ett allt större problem

Jimmie Jansson. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Ett oskärpt VIK förlorade med 2-3 efter straffar i Mora på onsdagskvällen. Detta trots att VIK åter genererade 35 skott och ”vann” chanserna. Med andra ord är det dåliga skyttet fortsatt ett stort problem.

VIK missade åter chansen att ta första tredje trepoängaren i rad denna säsong. VIK är en bit från topplagens förmåga att rada upp treor.

Bra VIK-start med fyra heta chanser, men ineffektivt av Svensson och Lavoie med flera som brände jättelägen. Tack vare det dåliga skyttet fick Mora vind i seglen.

Mora gjorde 1-0 efter 6.50 på deras första chans efter nygammal pucktitt Frycklund och Tornberg på en retur som annars bra JG nog vill ha tillbaka.

Mer desperat och vasst Mora efter målet. JG bra, men även stolpen hjälpte. 1-1 efter 15.35 via bra nätnärvaro av Wikman och Svensson där den sistnämnde var sist på pucken. 8-7 chanser MIK. Skärpan behövde upp i VIK införa andra.

Svag start på andra då Mora var bra och skapade. Fortsatt slarvigt och odisciplin gav MIK tre raka PP (bland annat grov indian av Roe), men fantastiskt BP av JJ14, Wikman, Jardeskog med flera.

VIK kom sedan allt mer och 6-4 chanser 5v5, 0-3 chanser Mik PP. 1-2 efter snygga passningar av Wikman och Svensson där Hakkarainen var stark framför mål efter 36.59.

Inför tredje var det som vanligt att då man har en skör 1-2-ledning – man måste oftast göra ett till, för sannolikhetsmässigt ramlar det gärna in en puck åt andra hållet, oavsett vad. Intet nytt under solen.

Så blev också fallet till slut då Östman gjorde ett av sin få större misstag (men symptomatiskt att ett rejält VIK-dräll kostade två poäng denna afton) denna säsong och bjöd Mora på 2-2 efter 56.57.

Dessförinnan hade VIK skapat mycket i tredje, bland annat i ett PP där Bergman brände en gyllene chans efter klapp-klapp av Frycklund och Zetterberg.

Zetterberg var riktigt bra och dukade upp för Frycklund, men skytte är inte VIK:s annars dominante centers paradgren. Sedan väntat att Mora med lätthet vann straffarna efter något krampaktiga VIK-försök av From, Hakkarainen och Zetterberg.

SAMMANFATTNING

Inte alls samma skärpa som i bland annat Umeå senast. VIK kladdade mycket mer med pucken och har kanske tappat lite ödmjukhet efter en lång svit med starka insatser. Pucktittandet som vid 1-0-målet var det längesedan vi såg.

Men trots den relativt dåliga insatsen skapade VIK ändå tillräckligt för tre poäng och genererade åter 35 skott. Mest glädjande var att se hur From tar steg och blir allt mer drivande och snudd på dominant på isen.

Dansken har ju allt för att producera massor i HA i rätt omgivning. Hakkarainen fortsatt bra och dessa två är ofta en fröjd att se.

Men handen på hjärtat behöver de en mycket bättre målskytt bredvid sig än Lavoie, som åter brände tre-fyra högkaratiga målchanser runt kassen. Lunsjös målsinne och en målskytt till utifrån behöver Zäta Sr. som sagt försöka hitta.

Lukas Zetterberg var riktigt vass och fixade lägen, men Frycklund och Bergman skulle behöva vässa sitt skytte. Dock har de bägge aldrig varit kända som de bästa skyttarna, bland sina andra övriga många spetskompetenser.

Det är inte så jättemycket att analysera mer än att detta var en sämre insats som då och då kommer dyka upp. Inget att överanalysera, så länge det inte var brist på ödmjukhet i som låg bakom Roes och Östmans & Co:s grova indianer och många felpass.

Misstag kommer dock alltid ske och det är viktigt att VIK-backarna fortsätter våga spela även efter misstag.

VIK fortsatt i bottenträsket gällande skytte med bara 8,7 % (just bara Mora är sämre). Det är ganska enkelt att se att detta lag behöver en frisk Lunsjös målskytte och avslutsförmåga och att Zäta Sr. hittar någon spets utifrån som kan förvalta alla lägen som skapas.

Sedan behöver Anton Svensson steppa upp i sitt målskytte och poängmakande, även om det blev ett mål i afton. Svensson brände åter minst ett friläge och flera andra skottlägen trots att ett så hårt handledsskott finns där.

Vad är nyckeln för att Svensson ska börja producera mål på allvar? Svensson slår även bort en del puckar i PP, men däremellan gör Svensson briljanta saker som vid 1-2-målet. Kanske är kraven för höga, men samtidigt ser vi ju vad Svensson kan i sina bästa stunder.

Men i ett lag som kanske inte dräller av naturliga målgörare på absoluta toppnivå behöver åtminstone de tänkta målgörarna leverera som tänkt…

PUCKLIGAN

5 Mathias From

4 Lukas Zetterberg

3 Jesper Johansson

2 William Wikman

1 Mikael Hakkarainen

5 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Man hade inte väntat sig att Kristianstad ska ligga föra VIK! Efter förlusten mot Södertälje var dom tillbaka på vinnar spåret mot Karlskoga borta. 10 st fullpoängare på sista 12 matcherna VIK har 6 fullpoängare. Man visste ju att matchen var förlorad nar straffarna kom.Tre riktigt usla straffar av VIK och tyvärr simmade Gustavsson på första straffen ”när en långhårig unge kunde lägga in en enkel backhand” andra straffen var i ribban kräver SKÄRPNING mot AIK!!!

 2. Musse skriver:

  Ikväll var inte killarna ödmjuka. Så mycket onödigt slarv från början till slut. Tråkigt efter den fina insatsen i Umeå. Tillbaka till den inställningen på fredag.

 3. Icing skriver:

  Japp!! Detta var väntat….såg det direkt med alla pucktapp och ovårdade passningar… hur många lägen slogs inte bort pga oskärpa… Svensson satte tonen direkt med ett lojt avslut i friläge…dax att lägga ner den där myran 5 Hole…funkade inte mot gnaget och inte nu heller…vad är det för fel med att piska upp puckjäveln i krysset…
  VIK måste vara det lag man vill möta när man ska bryta en trend… överlägsen 1:a…. har sett det alldeles för ofta…Suck!!!
  Nu krossar vi gnaget 💛🖤

 4. Adam skriver:

  Håller inte riktigt med dig angående From. Tycker han saknar en 5-10%.

  Allt han gör ska gå i 100%. Blir många felskär, tappar balans i precis fel läge. Åker över pucken för det går för fort.

  Han behöver titta upp och lugna ner sig lite.

  • Mikael Norén skriver:

   Adam, tyckte precis som dig tidigare angående From, men tycker han steppat upp rejält sedan Hakkarainen kom in. Hade 9-1 i noterbara prestationer denna match enligt mina noteringar.