Inför AIK med målskyttekoll på alla VIK-forwards där det inte är helt lätt att hitta naturliga målgörare & skyttekung i Norge, Österrike och NCAA på marknaden

Mathias From - vad händer? Nu talar en del för att den vindsnabbe dansken stannar i VIK. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Ett starkt VIK fortsätter kasta bort poäng på grund av seriens nästan svagaste skytte. Nedan en koll vad vi egentligen kan förvänta gällande målproduktion ur befintlig forwardssida inför fredagsfesten mot AIK (matchstart 20.30).

Lagets kedjor mot Mora som grund för målskytteanalysen:

25. Bergman, Marcus – 9. Frycklund, Mikael – 28. Zetterberg, Lukas

Bergman bidrar så mycket på så många sätt, förutom kanske gällande precist skytte över tid. På 212 matcher i VIK-tröjan har forwarden gjort 38 mål. Det motsvarar cirka knappt tio mål per 52:a match.

Så det är svårt att med eftertryck kräva att Bergman ska vara en naturlig målskytt. Upp till bevis nu för Bergman som bara har ett mål på de 17 första matcherna, dock elva fina assister. Ifjol lossnande målskyttet rejält mot slutet med 8+3 sista 14 matcherna, inklusive slutspel.

Frycklund fick flera chanser mot Mora men hade som ofta svårt att skjuta direkt. Direktskottskanonen som gav mål i Umeå senast ser vi nästan aldrig. Frycklund har också aldrig gjort mer än elva mål en seniorsäsong.

HV71:s toppcenter Vesel har redan lekt in 12 mål. Frycklund emellertid på väg mot 17 mål, med förhållandevis hög skottprocent på 14,3 % dock, kan det hålla i sig?

Zetterberg är däremot i sina bästa stunder en målskytt av rang, vilket vi såg konstant 18/19 med hela 24 mål på 52 matcher. Sedan återkomsten från Brynäs har målproduktionen sjunkit lite: 31 mål på 102 matcher motsvarar 16 mål på 52 matcher.

Zäta har blivit lite mer av framspelare, men hotar ju alltid med sin högerslägga som gör att motståndarna aldrig riktigt vet. Bara det är värt hur mycket som helst. Är på väg mot 55-60 poäng totalt varav 20 mål. Så målskyttet är på uppgång igen för Z.

11. Svensson, Anton – 40. Skedung, Isak – 17. Wikman, William

Svensson gjorde 22 mål på 51 matcher i Tingsryd ifjol, efter nio mål på 43 matcher året före. Nu är Svensson på väg mot 17 mål i VIK, så det är okey.

Men ska VIK hota på allvar mot SHL måste Svensson upp i nivå eftersom det inte finns så många skyttar med det handledsskottet i laget. Svensson har bränt många frilägen och verkar kanske sakna lite ”pull-away-speed” så det blir stressat? Svensson är den som missat flest skott eller fastnat i block.

Skedung var faktiskt näst målfarligast i VIK 19/20 före Corona slog till. Då blev det 15 mål, ofta tack vare centerns kvickhet runt kassen med styrningar och på returer. Men nu bara ett mål på 16 matcher.

Skedung har dock faktiskt fem mål på 27 SHL-matcher och var en stor målskytt i LIF J20 med hela 44 mål sina 64 sista J20-matcher. Så här finns det sparkapital.

Wikman har ju i sina bästa stunder ett riktigt vasst handledsskott. Vi minns vad Johan Skinnars sa 2018 till bloggen: ”Wikman kan göra 20 mål i HA, så bra skott har han.” Dock hade Wikman klart fler assist än mål i J20. Har dock 4+1 på 15 SHL-matcher.

Wikman är på väg mot hela 18 mål denna säsong, så Skinnars verkar få rätt till slut? Men Wikman har bäst skottprocent i laget hittills på 17 %, frågan är om det kan hålla i sig? Då måste Wikman bli mycket jämnare i skyttet, där dock högstanivån som sagt är mycket hög.

90. Lavoie, Alexandre – 13. Hakkarainen, Mikael – 20. From, Mathias

Lavoie har gjort 33 mål på 119 matcher i HA, vilket motsvarar 14 mål på 52 matcher. Kanadensaren har dock petats från PP på sistone och det skulle inte förvåna om VIK söker någon mer tempostark och målfarlig spelare för Lavoies lönepengar. Har bränt många bra lägen med suveräna kedjekamraterna Hakkarainen och From.

Hakkarainen har ju gjort allt man kan önska hittills i VIK. Men det enda som kvarstår är att se hur vass Helsingforssonen är runt kassen och hur precist skottet är över tid. Missade ganska rejält sin straff i Mora och känns kanske inte som den mest naturlige målskytten/snipern än så länge. Hans ECHL-coach sa dock att skottet är bra.

From har verkligen vaknat sedan Hakkarainen kom och är på väg mot 20 mål med lagets faktiskt bästa målsnitt just nu tillsammans med Z.

Dansken har ju massor av talang och borde kunna bli en verklig målskytt och producent att räkna med över tid. Men kanske saknas ett vasst direktskott i PP (bara ett mål där), verkar vara lite som Frycklund i att vilja ta emot och sen skjuta.

From är också en fin passningsspelare och med en vass målskytt på andra kanten skulle det kunna bli precis hur bra som helst i den här kedjan.

15. Wiberg, Filip – 16. Karlsson, Filip – 14. Johansson, Jesper

Wiberg kan faktiskt vara en målskytt att räkna med på bredden inom några år. Har alltid gjort fler mål än assist och jag har sett i J20 vilket tungt högerskott yttern har. Bör också med sin storlek kunna bli en spelare som kan trycka in returer, men det behövs då även kvickhet i både händer och huvud som det återstår att se om Sundsvallsonen har.

Karlsson gjorde 15 mål en säsong J20, men som senior har det bara blivit cirka fem mål per säsong. 25-åringen gjorde dock ett riktigt snipermål under ÖT i Karlskoga och ett fint skott i farten häromsistens på Rocklunda.

Att hoppas på att Jesper Johansson ska bli en målkung är nog att hoppas för mycket, men JJ14 har ändå mer offensiv än många andra rollspelare genom åren i VIK.

56. Lunsjö, Alexander – 79. Kangas, Gabriel

Kan lova att VIK vunnit några fler matcher om inte Lunsjö varit borta. Lunsjö har gjort 32 mål de senaste 64 matcherna i VIK, trots en del skadetrubbel. Få har varit så effektiva på frilägen som Lunsjö. Kan även gå insida och placera in puckar som få kan. Lunsjös målskytte saknas oerhört mycket!

Frågan är hur mycket offensiv Kangas har på sikt. Har trots allt överglänsts poängmässigt i J20 av både Wiberg och Erik Thorwalls. Men Kangas är yngre än dessa två och har ju lyft intensiteten på allvar på sistone i A-laget. Och Mikael Eriksson i Karlskoga tycker nog fortfarande att Kangas har bra händer…

***

Så det dräller som sagt inte av beprövade naturliga målskyttar i denna forwardssida. Så den här värvningen som nu ska in (minst en spetsforward) är den viktigaste pusselbiten på länge.

Beprövad klass runt kassen skulle göra underverk för detta VIK som skapar så mycket och har tätat defensiven rejält på sistone. Med 35-40 skott varje match skulle en riktigt vass målskytt nästan kunna göra två baljor varje kväll…

***

Men marknaden är tunn. Dock hörde jag att intressante forwarden Daniel Ciampini finns på marknaden. 31-åringen har haft det tungt hos Jaromir Jagr i Kladno.

Men tidigare har kanadensaren öst in mål i NCAA, Norge och Österrike plus skapliga meriter i ECHL och AHL. Skulle kunna tänka mig att VIK är på en sådan spelare. Men ska ha ett mycket bra rykte i Österrike där klubbar lär stå i kö efter 28+31 på 49 matcher där förra säsongen…

Alltid svårt att bedöma video, och särskilt från norska ligan. Men visst är det några klassbaljor (a´la Patrick Yetman här, som också terroriserade norska målvakter)? Ciampini har nr 17 i rödvitt:

Vad säger bloggens kunniga läsare? Ser Ciampini ut att ha något VIK saknar i skyttet?

3 svar

 1. UliH skriver:

  Gällande ”floppar” – Hilding just nu femma i Allsvenskans poängliga, detta i ett riktigt bottenlag

 2. UliH skriver:

  Iacobellis i skrivande stund 16 poäng på 13 matcher. Iofsg i Alpshl, men ändå.

  Var inte heller nöjd när han var här – kom aldrig igång de 12 matcher han spelade. Tror bara inte att vi fick se honom på hans normala nivå.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Ciampini ser ju ut att ha målsinne definitivt ingen Lacobelli(katastrof värvning)men nu en annan isport semifinal curling🥌 herrar i EM 9.30 senare VIK-AIK 20.30 där Puck🏒🥅jäveln ska in i gnagar målet!!!!