Åter William Wikmans Wärld då även JG glänste när VIK slog AIK inför härligt öronbedövande läktarsång – men Hakkarainen utgick

William Wikman var bäst på plan. JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vann med 5-2 hemma mot AIK på den sena fredagskvällen. William Wikman blev stor matchvinnare med två mål och två assist och Johan Gustafsson tog 34 av 36 skott.

Det var hafsigt första fem med hög decibel mot ett AIK som inledde bra. Men sedan ett klassmål av Frycklund i PP där #9 visade efterlängtat prickskytte och tålamod efter 8.29.

VIK kom igång och började som vanligt peppra chanser framåt. 2-0 via ett oerhört fint uppspel av Gunnarsson och Wikman var sedan iskall i passningen till Svensson efter 12.14. Bra att Svensson sköt direkt och trots oren träff hängde inte skicklige Khomchenko med.

3-0 efter vass styrning Wikman efter bra grejer av Tornberg och Roe efter 19.45. 10-4 chanser VIK 5v5, 2-3 i PP-chanser i första perioden.

Bra första VIK-byten i andra, men From tappade pucken i mittzon (hade inte isen fryst tillräckligt?) gav 3-1 AIK efter fina grejer av bortalaget efter 22.08.

Gästerna fick då tro. Hakkarainen klev dessutom tyvärr av och det blev då osynk i spelet – vad hände egentligen #13? Bloggen har sett några matcher att centertanken har grimaserat åt en misstänkt överkroppskada.

6-8 chanser till AIK i andra då JG var riktigt bra. AIK var ganska skickliga att ställa om då VIK inte fick ner puck djupt. AIK har en relativt puckskicklig backsida med SHL-meriterade namn som Aronsson, Norin och Setkov.

VIK inledde starkt i tredje och gasade på bra utan att titta bakåt. Centrarna Karlsson, Frycklund och Skedung fick spela mycket då VIK var nere på tre centrar och elva forwards.

Wikman fick en gratischans tack vare Skedungs fart i forechecken, vilket gjorde att det blev en indian rakt i gapet på #17 som på nytt satte en projektil i krysset fram till hyperviktiga 4-1 efter 41.39.

Sedan hade VIK bra kontroll och fortsatte att skapa utan att AIK fick många lägen. Men en lite slarvig rensning av Roe gav till slut AIK gata fram till 4-2. Detta efter ett skott i krysset av Norin efter 52.16 och lite nerv igen.

Nerven minskade inte då en annars utmärkt Frycklund var lite onödigt vårdslös i anfallszon och åkte ut. Samtidigt bra att VIK alltid ligger på gränsen.

Men istället – i box play – jagade Wikman åter livet ur sin AIK-back, och #17 fixade fram pucken till Jesper Johansson som visade sitt inte oävna skott som satt fint bakom skicklige Khomchenko i AIK-kassen. 5-2 efter 54.04.

VIK skapade sedan flera chanser i box play. Sista minuterna ville AIK försöka avsluta snyggt och skapade en del, men för sent och JG fick briljera lite till.

SAMMANFATTNING

AIK vann faktiskt skotten med 36-34 men VIK vann chanserna i 5v5 med 27-18. Johan Gustafsson är fortsatt magnifik i kassen. JG är på väg upp i målvaktsligan med stormsteg. Nästan 92 % nu totalt, efter den så jobbiga starten.

Wikman gjorde alltså 2+2 har nu tagit klivit topp-20 i den totala poängligan i HA med 8+7 för 15 poäng på 18 matcher. Bara ett tiotal yttrar har gjort fler poäng än Wikman nu.

Det verkar som Wikman nu äntligen tagit steget till att kunna tempoväxla lite mer ner och upp, vilket gör att han köper sig själv lite mer tid. Och med den farten och allt blir det stor utväxling då Wikman nu verkligen utvecklat sin förmåga att läsa spelet.

Det kan vara ett stort genombrott vi bevittnar då Wikman är på väg att bli en riktig ”topp-6” forward i HA. Med en dryg tredjedel av serien är Wikman på väg mot 40 poäng. Och det är ju inga dussinpoäng Wikman gör heller.

Även Skedung har tagit steg bredvid Wikman. Skedungs tidigare nästan lite valpiga skridskoåkning är ett minne blott och nu flyger #40 fram ofta på isen, vilket ger både han själv och Wikman och Svensson mer tid.

Svensson gjorde en av sina bästa matcher och verkar komma in allt mer i kedjekamraternas precisa högfartshockey. Nu tre poäng på tre matcher för Svensson efter en liten torka.

Filip Karlsson klev fram då Hakkarainen utgick efter cirka halva matchen. Hela 9-3 i NP och det är beundransvärt hur Karlsson fortsatt att slita trots att han hamnat i ”fjärdekedjan”. Den tungt SHL-meriterade centerns karaktär är uppenbarligen av världsklass.

Tack vare att Karlsson var så bra kunde VIK fortsätta att pumpa på i tredje trots att Hakkarainen (som vanligt vass så länga han var med 4-1 i NP) klev av.

Jesper Johansson och Gabriel Kangas var helt fantastiska med sitt slit. Man kan inte överskatta hur de drar energi ur motståndarna varje byte. Efter att bloggen kritiserade Kangas lite har forwarden verkligen täppt till truten på undertecknad med en helt annan frenesi och strålande backchecking.

Frycklund kämpade och slet verkligen över hela banan som den dominante center han är, och det var särskilt viktigt i afton. Zetterberg fortsatt många klassaktioner och Bergman åkte sönder AIK och fixade flera chanser åt sig själv tack vare den enorma skridskoåkningen.

I afton stämde kanske inte spelet så där 100 %. Men detta VIK har verkligen byggt en identitet att jobba extremt hårt. Som Johan Hedberg sa i Mora är VIK det lag som går hårdast efter en i forechecken. Det finns också en imponerande hunger i detta VIK.

Därmed måste vi även berömma VIK:s fystränare Måns Sjögreen och Rasmus Bergström. VIK åker ju skridskor och sliter på ett imponerande sätt som givetvis kräver makalöst bra kondition. Vilket detta VIK uppenbarligen har.

Enda orosmolnet är den tunna truppen. VIK fortsätter rulla hårt på sex backar och otroligt nog är backsidan ännu skadefri. Lite små backmissar här och där som kanske är ett tecken på bristande konkurrens och att vissa är lite slitna? Men det är kanske att överanalysera det hela.

Gunnarsson dock riktigt bra och klart bästa back i afton med två nya assister. Djupledspassningen före 2-0 var av yppersta klass. Gunnarsson är verkligen på gång att visa SHL-klass nu över hela isen och har 0+8 de senaste åtta matcherna.

Modo nästa i Örnsköldsvik redan på söndag. På tal om fysik och förmåga att snabbt ställa om…

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Johan Gustafsson

3 Anton Svensson

2 Filip Karlsson

1 Mikael Frycklund

7 Responses

 1. Bozo skriver:

  Lavoie sjuk. Nu går junior in där. Är det sista gången vi ser honom bland top 12 forwards och därmed exit i förlängningen. Usla självförtroende lyser igenom, som han inte själv tror på det och inte nedspelarna heller. Fick chans i pp mot AIK, som blev pannkaka och sämsta pp på länge.

  Han kommer nog få en till chans med möjlighet till omstart, men sedan är det nog adjöss.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Inget lag är i närheten av Kristianstad sista 13 matcherna, såg halva matchen mot HV71 innan jag drog till Rocklunda.
  Åbonden var imponerad av kön utanför Rocklunda hallen. Inte märkligt det var ju visitation för första gången då tar det tid.Det var lika mycket folk typ mot Vita Hästen då var det bara att gå in i Hallen. Verkar ju inte vara någon kö nuförtiden vid biljett luckorna dom flest har biljetter. Helt okej match första och sista perioden. VIK var bättre än Gnaget. Modo borta blir intressant och snart HV hemma( tuffare motstånd än Gnaget)

  • Musse skriver:

   Såg de två första perioderna av Kristianstad innan jag åkte till vår match. Är mycket imponerad av Kristianstad, de rör på fötterna och flyttar pucken snabbare än något annat lag i HA just nu. De vill mest i varje närkamp så de förtjänar sina vinster. Ang vår match så fick vi äntligen lite utdelning retroaktivt. Delar Mickes analys till stora delar men är inte helt nöjd med matchen förutom fem mål och tre poäng. För slarvigt passningsspel och beror nog till viss del på en för tunn trupp. Att inte ens ha 13 forwards när Hakka utgick är inte bra. En 7:e spetsback måste in omgående för Jansson är fan inte bra just nu. Vann inte många sargdueller fast han var först dit och spelar fast sig.

   • kalle skriver:

    Tycker det var en helt ok match. Många gjorde hyfsade prestationer. Håller dock med en tidigare kommentar att Jansson förlorar många dueller. Många dueller där han är först på pucken men går ändå förlorande ur duellen. Ser ofta ut som han skrinnar i luften och kommer ingen vart när han ska vara snabb hem. Dålig teknik?

  • Bosse skriver:

   Du verkar vara väldigt intresserad av Kristianstad, Janne.

   VIK vinner klart hemma mot AIK. VIK har 7 segrar på de senaste 10 matcherna. Vi har 2 förluster där vi sköt 45 skott per match och så Mora senast där vi bjöd på 2-2 med 3 min kvar. Med lite mer flyt och skärpa hade vi kunnat haft 10 raka segrar men efter varje omgång börjar du med att skriva att Kristianstad går bra. Lite märkligt i ett VIK forum måste jag säga.

 3. Bozo skriver:

  Än en gång visar VIK vilka atleter de är, den som har krafter är snabbare i skallen oxå, man såg VIK vänta ut AIK några ggr så att de gick bort sig, sånt gör man när man har snabbare skalle.

  Få se om HV71 svacka fortsätter? Har de bränt sitt adrenalin i början på serien och hur hanteras gruppdynamiken att nya ledargestalter fyller på ständigt.

  • Andrej skriver:

   Vilken är HVs svacka du relaterar till? Tycker 9 segrar på de 10 senaste matcherna känns som allt annat än en svacka.